De vader met zijn baby op schoot had er toch even aan gedacht, onderweg naar dit grote speelpark in het noorden van Eindhoven. Wat zou dit voor plek zijn? Hoe druk? Er zouden natuurlijk veel andere kinderen zijn. „Als dat nieuws er niet was geweest, had ik daar nooit over nagedacht.” Harmen (38, achternaam is bij NRC bekend) zegt het met een glimlach.
‘Dat’ nieuws: veertien kinderen in Eindhoven en omgeving zijn de afgelopen tijd met mazelen besmet geraakt. Ook zijn in februari en maart in Nederland vier baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest. Het zijn ziektes die door vaccinaties zo goed als verslagen werden, en nu keren ze terug. Omdat steeds minder ouders hun kinderen de vaccinaties geven.
Harmen werd overigens snel gerustgesteld. Het is deze grijze zaterdagmiddag niet heel druk in het grote speelpark De Splinter. Hij heeft net geluncht aan een picknicktafel, waaraan ook zijn partner Noortje (36) en een vriendin van het stel, Annemarie (41, beide achternamen ook bij NRC bekend), zitten. Ze zijn vanuit Leerdam (Utrecht) naar Eindhoven gekomen. „Zo’n mazelenuitbraak is gewoon onnódig”, zegt Annemarie. Ze zijn alle drie van de generatie waarin een vaccinatie tegen dergelijke ziekten vanzelfsprekend is, en ook hun eigen kinderen laten ze gewoon vaccineren. Haar oudste dochter van 9 onderbreekt het gesprek even. „Ik wil alle prikken, want ik wil niet ziek worden.”
Opmars
De laatste grote uitbraak van mazelen was in 2013-2014. Maar sinds vorig jaar is het virus bezig aan een opmars in Europa. Behalve een grieperig gevoel geeft het na drie tot zeven dagen rode, ruwe vlekjes over het hele lichaam geeft. Aan de mazelen zijn dit jaar nog geen kinderen overleden, de laatste keer dat dat naar buiten kwam, was vorig jaar, toen in het Radboudumc in Nijmegen een meisje overleed. Een kinkhoestpiek maakt Nederland elke paar jaar door. Het aantal meldingen stijgt momenteel tot tegen de 300 per week, zo meldde het RIVM deze week.
Het zijn twee van de twaalf besmettelijke ziekten waartegen kinderen in Nederland worden ingeënt. Om uitbraken te voorkomen en kwetsbare mensen te beschermen zou volgens het RIVM de vaccinatiegraad minimaal 95 procent moeten zijn. De vaccinatiegraad voor mazelen en kinkhoest ligt nu onder de 90 procent.
Al jaren daalt de vaccinatiegraad onder kinderen. Dat is een internationale trend, zegt Jeanne-Marie Hament, manager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. „Daar liggen allerlei factoren aan ten grondslag. We zagen mede als gevolg van de coronamaatregelen het wantrouwen jegens de overheid toenemen. Mensen zoeken zelf naar informatie, twijfelen mogelijk of vaccinaties langdurig beschermen en kijken daardoor anders naar álle vaccinaties.”
Van oudsher was het veelal een religieus geloof dat mensen ervan weerhield kinderen te laten vaccineren, en toen kwamen uitbraken vooral voor in de biblebelt. „Het leeft nu breder, ook onder hoogopgeleiden zijn mensen die niet meer willen vaccineren.” Uit een peiling in 2022 van het RIVM bleek al dat ouders van jonge kinderen negatiever denken over vaccineren dan 10 jaar eerder.
Betere informatie
Dit ziet ook Theodora Petrou (36), die toekijkt hoe haar zoontje met een groep andere kinderen op een ronddraaiend speeltoestel stapt. „Mensen zijn sceptischer geworden, bevragen dingen waarvan we weten dat ze werken. Maar misschien komt het ook doordat ze niet weten hoe vaccins werken en moeten we dat beter uitleggen.” Petrou werd geboren in Griekenland en ook daar was het toen zij jong was een gegeven dat je je tegen ziekten als mazelen en kinkhoest liet vaccineren. Het nieuws over de dalende vaccinatiegraad baart haar wel zorgen. „Ik denk dat er meer geprobeerd moet worden om mensen de noodzaak van vaccinaties duidelijk te maken.” Los daarvan vindt ze het ook een kwestie van wantrouwen in de bronnen waar de informatie vandaan komt. „Mensen twijfelen meer aan autoriteiten, vertrouwen niet altijd meer op het advies dat hun gegeven wordt.”
De vriendengroep aan de picknicktafel wijst ook naar de rol van de coronaperiode. „Ik vond bij het coronavaccin ook wel dat het een beetje snel op de markt kwam, en dan weet je nog weinig over de bijwerkingen”, zegt Harmen. „Bij de vaccinaties tegen mazelen en kinkhoest weet je wat voor bijwerkingen er zijn, ook op de lange termijn. Dus daar ben ik niet heel bang voor. Uiteindelijk denk ik: zo lang je je kinderen goed vaccineert, lopen ze minder risico om ziek te worden.”
Maar wat te doen? BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, pleitte er deze week voor kinderdagverblijven de mogelijkheid te bieden om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, omwille van een veilige omgeving. Volgens Jeanne-Marie Hament van het RIVM is dat niet per se de oplossing. „Maar door aan ouders te vragen of ze hun kinderen vaccineren, stel je als kinderdagverblijf wel de norm, en dat kan ook helpen.”
„Ik zou er inderdaad wel moeite mee hebben als er veel kinderen op de opvang zitten die niet gevaccineerd zijn”, zegt Annemarie in het speelpark. Maar bij de ouders in Eindhoven wringt het voorstel van BOinK wel. „Mensen gaan juist tegen iets aan schoppen als het ze verplicht wordt”, zegt Noortje. Ook Theodora Petrou heeft er een dubbel gevoel bij. „Ik denk dat we er eerder baat bij hebben mensen te informeren. Tegelijkertijd vind ik dat mensen er niet altijd maar van uit moeten gaan dat een ander wél gevaccineerd is, dat dat dan genoeg is. Want die mensen helpen een virus ook muteren, toch?”
Ondervinden
In de openbare bibliotheek aan de Emmasingel in het centrum is het later in de middag wél erg druk. In het café achterin zit Stephanie Velkers (38) op een laag krukje naast haar dochter van 1,5 en helpt ze mee met een telraam. Ook zij had de mazelenuitbraak in haar stad meegekregen. „Doordeweeks is het hier rustig, deze drukte had ik helemaal niet verwacht. Maar je kunt ook niet thuisblijven.”
Ze had meteen vragen gehad. Hoe zit het bij haar dochter op de crèche? Zijn er kinderen daar niet gevaccineerd? „Je weet niet wat je verder moet doen als ouder, je kunt niet altijd maar vrij nemen.” Voor haar dochter hoopt ze dat de vaccinatie gewoon zal werken. Maar ze is zwanger, en vindt het nieuws voor haar tweede kind zorgelijker. „Die komt een wereld in waar er een groter risico is op zulke ziekten.”
Het besef hoe ernstig die ziekten kunnen zijn, is verdwenen, omdat een hele generatie amper mazelen en kinkhoest heeft meegemaakt, denkt ze. „Dan kan het straks zo zijn dat als je je kinderen niet laat vaccineren, je de gevolgen moet ondervinden: o, dus dít is die ziekte. Misschien dat mensen er dan over gaan nadenken. Maar ja, dan zijn ze misschien al te laat.”
Lees ook
Mazelen maakt de afweer vergeetachtig