Met David Attenborough in VR fossielen tot leven zien komen

Gaan we 360 graden-films kijken in gewone bioscopen? Vorig jaar pionierden drie bioscopen in Rotterdam, Haarlem en Nijmegen met een Virtual Reality-programma, deze week komen daar Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden bij. Voor de prijs van een bioscoopkaartje beleef je VR-ervaringen in de foyer of de multimedia-ruimte van de aangesloten bioscopen.

Nederland geldt als een voortrekker als het gaat om films voor het ‘zesde scherm’. Na het grote doek, de beeldbuis, het computerscherm, de smartphone en reclame in de openbare ruimte, maakt nu film kijken in een Virtual Reality-bril zijn entree. Qua VR-films vervult Nederland al een tijdje een voortrekkersrol. Afgelopen jaar waren er liefst vijf Nederlandse (co-)producties te zien in het toonaangevende ‘Immersive-programma’ van het filmfestival van Venetië. Twee daarvan vielen in de prijzen. Maar er gaapt een kloof tussen deze artistiek hoogwaardige producties en de filmliefhebber. VR-brillen zijn nog steeds meer iets voor gamers dan filmliefhebbers, dus waar kan je VR-films zien als je geen VR-bril hebt?

Vanaf 14 maart bij zeven bioscopen dus, met elke twee maanden een wisselend programma VR-ervaringen onder de noemer Nu:Reality. Elke twee maanden komen nieuwe VR-programma’s beschikbaar.

David Attenborough

Het programma ‘Natural Immersive’ heeft de ambitie ons ecologisch bewustzijn te vergroten. En voor een publiek dat nog niet zo gewend is om met een headset op films te bekijken, is een project van natuurfilmlegende David Attenborough dan een ideale instapper. Zijn geruststellende timbre geeft commentaar bij First Life (2022), een zogeheten 360-graden film: je zit als toeschouwer midden in het beeld en kunt rustig om je heen kijken. First Life is als het ware een wandeling over de oceaanbodem van 350 miljoen jaar geleden, toen uit eencellige waterwezens die we nu alleen nog als fossielen kennen het eerste leven op aarde ontstond. Een adembenemende vorm van edutainment.

Twee andere 360-films die onder de noemer ‘Naturally Immersive’ zijn geprogrammeerd, kijken vooruit naar het einde van het antropoceen, het tijdperk waarin de mens zijn sporen op de aarde heeft nagelaten. Myriad. Where we Connect (2022) is een David Attenborough 2.0: in houtskooltekeningen en een landschap van koolstofatomen (de C van de CO2-uitstoot) vlieg je mee met de bijna uitgestorven vogel heremietibis, of kaalkopibis.

Speculatiever is Planet Infini (Planet ∞) (2017). Die laat een post-humane wereld zien die door schimmels en zwammen is overgenomen. Het heeft iets droevigs om rond te dwalen in een wereld waarin je zelf bent uitgestorven, maar filmmaker Momoko Sen laat die conclusie aan jou over. Ze ‘kweekte’ haar post-apocalyptische wereld met behulp van rottend fruit en zout water in een aquarium. Time-lapse foto’s van de oprukkende schimmels geven je het gevoel naar iets heel onaards te kijken. Dat is VR op z’n best: immersieve technologie gebruiken om een nieuwe wereld te laten zien.

Het Australische Gondwana (2022) speelt met groepsbewustzijn: hij neemt je mee naar het oudste regenwoud op aarde en toont hoe dat de afgelopen eeuw is verwoest. Afhankelijk van het tijdstip waarop je de film bekijkt is het 1990, 2090 of iets daar tussenin: de VR-film duurt namelijk 48 uur en bestrijkt 100 jaar. Maar of in 2090 de biodiversiteit is afgenomen (volgens de gebruikte klimaatmodellen) of niet, hangt ook af van hoeveel mensen de film bekijken: zijn dat er veel, dan ziet de toekomst er een stuk rooskleuriger uit. Nu nog even in de echte wereld het klimaat redden.

Daarbij treft het dat VR in de bioscoop een hoop voordelen heeft boven eenpersoons-thuiservaringen. Je hoeft geen eigen headset aan te schaffen, wat de aarde een vervuilende lithiumbatterij bespaart. Vanuit Europese landen wordt met interesse naar dit experiment gekeken.

https://www.youtube.com/watch?v=QYX5MtOvQe4