De eigenaren van de boerderij in het Gelderse Achter-Drempt waar de politie in mei 2020 een groot synthetisch drugslab oprolde, moeten de schoonmaakkosten van vier ton betalen. De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente deze reeds gemaakte kosten voor de sanering van het pand op de bewoners mag verhalen.
In een voormalige varkensschuur trof de politie in de zomer van 2020 een drugslab aan waar het even verslavende als lucratieve crystal meth werd geproduceerd. Bij de inval hield de politie een Amerikaan, Mexicaan en Colombiaan aan.
Het lab bleek toen al enige maanden in gebruik. In de schuur lag tweeënhalve kilo meth en een voorraad grondstoffen, waaronder zoutzuur, aceton en 300 kilo wijnsteenzuur. De stal en gierkelder bleken na onderzoek „tjokvol met chemicaliën” te zitten, concludeerden experts.
Sanering
De saneringskosten liepen al snel in de tonnen. De gemeente Bronckhorst, waar Achter-Drempt onderdeel van is, stelde de eigenaren daarop aansprakelijk en legde ze in 2020 een eerste last onder bestuursdwang op. De bewoners gingen in beroep.
Ze stellen nooit iets te hebben gemerkt van de criminele activiteiten op hun erf. Bij de inhoudelijke behandeling van hun zaak bij de Raad van State zeiden de eigenaren over onvoldoende geld te beschikken om de kosten te vergoeden. Daarvan is de raad niet overtuigd. „Uit de overgelegde stukken volgt dat het niet eenvoudig zal zijn om de kosten die worden verhaald te voldoen, maar daarmee is niet evident gemaakt dat zij, gelet op hun financiële draagkracht, uiteindelijk niet in staat zullen zijn de te verhalen kosten (volledig) te betalen.”
Marja van der Tas, waarnemend burgemeester van Bronckhorst, spreekt van „een belangwekkende uitspraak”. „Hiermee is heel duidelijk dat je de gemeenschap niet kunt opzadelen met zulke ellende én het is een belangrijke waarschuwing aan iedereen die wordt benaderd met het verzoek om ruimtes te verhuren.”
Lees ook
Hoe een crystal meth-lab een Gelders gehucht op zijn kop zet
De drie in de stal aangehouden ‘koks’ kregen alle drie celstraf, net als de eind 2023 veroordeelde hoofdverdachte ‘Pablo Ice-cobar’ die aan het hoofd stond van de organisatie. De Mexicaan moet ruim 14 jaar zitten.
Of de gemeente ook de resterende 230.000 euro van de saneringskosten op de eigenaren verhaalt, kan Van der Tas niet zeggen. „Het principe dát ze moeten betalen is in deze belangrijker dan het binnenhalen van de laatste euro.” Ze benadrukt dat de gemeente al heeft aangegeven een betalingsregeling te willen treffen met de eigenaren van de boerderij.
Gevraagd naar een reactie laten de bewoners telefonisch weten „niet op de hoogte te zijn” van de uitspraak.