Kosten renovatie Binnenhof lopen ‘aanzienlijk’ verder op, constructies in nog slechtere staat dan gedacht

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat opnieuw flink duurder uitvallen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen en Volkshuisvesting, CDA) laat dinsdag aan de Tweede Kamer weten eind april met een precies bedrag te kunnen komen, maar maakt nu alvast melding van het hogere kostenplaatje. Onder meer gestegen materiaalkosten en een slechtere staat van de dak- en muurconstructies dan al werd gedacht, doen het bedrag oplopen.


Lees ook
Het Binnenhof rot, lekt en schimmelt

De Hofvijver

Toen de Kamer in 2015 instemde met de grootschalige verbouwing van het Binnenhof-complex, werden de kosten nog begroot op een half miljard euro. In 2021, toen de renovatie begon, kwam daar al 243 miljoen euro bovenop. De laatste stand dateert van april vorig jaar, toen de kosten op 843,6 miljoen werden geraamd.

Waar een deel van de hogere kosten voortkomen uit gestegen salarissen voor bouwpersoneel en duurdere materiaalkosten, waar de hele bouwsector mee te maken heeft, zit het ook niet mee met de verbouwing. Nu de gebruikers van het Binnenhof uit hun gebouwen zijn vertrokken, zijn de afgelopen jaren onderzoeken naar de bouwkundige staat van het complex verricht, die voorheen niet mogelijk waren. Daaruit is gebleken dat de technische staat van bouwkundige constructies nog „veel slechter” is dan waar bij de start van de renovatie het complex van uit is gegaan, aldus De Jonge.

Dakconstructie

Als voorbeelden noemt De Jonge de dakconstructie van onder meer de Plenaire Zaal van de Eerste Kamer, die „instabiel” is. Ook is in alle gebouwen meer asbest aangetroffen dan eerder voorzien. De strikt noodzakelijke werkzaamheden aan de constructie gaan daarom fors meer impact hebben op het budget. Ook denken aannemers meer kosten te moeten maken voor zowel de bouwlogisitek als inbouw van de moderne techniek in de panden, omdat hier gezien de monumentale status van het Binnenhof strenge voorwaarden worden gesteld.

Daarnaast zijn sinds het besluit tot renovatie de veiligheids- en duurzaamheidseisen van (overheids)gebouwen aangescherpt, waarvoor extra geld moet worden vrijgemaakt. Een precieze einddatum voor de renovatie is door de vele onzekerheden nog niet vastgesteld. De verwachting is dat de renovatie niet voor 2030 zal zijn afgerond.