Eureka? Een geniaal nieuw idee verzin je juist in stapjes

Innovatie draait niet om dagdromen, brainstormen of magische eureka-momenten, maar om het stap voor stap oplossen van problemen. Dat zegt Sheena Iyengar, hoogleraar aan Columbia University. In haar boek Think Bigger. How to Innovate reikt ze zes stappen aan die daarbij helpen.

Stap 1 – Kies je probleem

Begin met het formuleren van een ‘hoe’-vraag. Hoe vergroten we onze omzet? Hoe maak ik mijn werk leuker? Deel je probleemstelling vervolgens met anderen en check: raak ik enthousiast als ik erover vertel?

Stap 2 – Verdeel je probleem in stukjes

Rond 1900 vroeg Henry Ford zich af: hoe maak je een betaalbare auto voor gewone mensen? Hij splitste zijn vraag in drieën. Hoe dring ik de arbeidskosten terug? Hoe reduceer ik de productietijd? Hoe verlaag ik de materiaalkosten? Het werken met behapbare deelproblemen helpt bij het speuren naar bestaande deeloplossingen.

Stap 3 – Breng wensen in kaart

„Nieuwe dingen verzinnen is niet moeilijk”, zegt Iyengar. „Het gaat erom dat ze ook nuttig zijn.” Om te bepalen wat nuttig is zijn drie gezichtspunten nodig. Vraag eerst: wat wil ik zelf bereiken? Vraag daarna: wat wil mijn doelgroep? Vraag ten slotte: wat willen derde partijen, zoals bedrijven waarmee ik samenwerk? Al deze wensen helpen je om – – bij stap 5 – te kiezen tussen ideeën.

Stap 4 – Zoek binnen en buiten je vak

Speur naar ideeën binnen je eigen vakgebied én daarbuiten. Wil je organen voor transplantaties veiliger transporteren? Onderzoek dan hoe glaswerk en bruidstaarten worden vervoerd. Even terug naar het probleem van Ford. De prille auto-industrie gebruikte al productielijnen, waarbij medewerkers heen en weer liepen om onderdelen te pakken en monteren. Tijdens een bezoek aan een vleesverwerkingsbedrijf in Chicago zag Fords hoofdingenieur dat het slimmer was om de mensen een vaste plek te geven en het werk bij hen te brengen, via een lopende band.

Stap 5 – Maak nieuwe combinaties

Heb je een aantal ideeën? Zet ze dan in een choice map, zegt Iyengar. Hoe? Zet alle deelproblemen op een rijtje én per deelprobleem de mogelijke oplossingen. Maak vervolgens met deze puzzelstukjes allerlei nieuwe combinaties. Beoordeel deze vanuit de wensen die je bij stap 3 formuleerde.

Stap 6 – Gebruik het derde oog

Vraag andere mensen wat zij zien in jouw ideeën. Beschrijf een idee en stel de volgende vragen. Wat werkt volgens jou? Waarom? Wat werkt niet? Waarom? Wat zou jij verbeteren aan dit idee? Na deze stap kun je je idee gaan testen en verbeteren in de praktijk.

Deze zes stappen zijn niet alleen nuttig op het werk. Iyengar, die door een oogziekte jong blind werd, zei in een interview dat ze voortdurend hoorde wat ze allemaal niet meer zou kunnen, terwijl populaire media preekten: als je wilt, kun je alles.

„Beide boodschappen zijn extreem en onjuist”, zegt Iyengar. „De vraag is: welke keuzes heb ik? Welke dromen zijn mogelijk en hoe realiseer ik die, stap voor stap?”