AI neemt taken over: techbedrijf Bird ontslaat 20 procent van de werknemers

Het Amsterdamse techbedrijf Bird heeft vorige week 90 van de 450 werknemers ontslagen omdat het, volgens topman Robert Vis, „door automatisering met minder mensen meer kan doen”. Dat heeft Vis donderdag via e-mail aan werknemers medegedeeld.

Het techbedrijf, dat vorige maand zijn naam van Messagebird in Bird veranderde, levert diensten waarmee bedrijven met klanten communiceren. Bird werd in 2011 opgericht door Vis en Adriaan Mol, tevens oprichter van het eveneens Amsterdamse betaalbedrijf Mollie. Na een investeringsronde van 830 miljoen euro in 2021 wordt Bird gewaardeerd op ruim 3 miljard euro. Daarmee is het een van de waardevolste Nederlandse techbedrijven.

Donderdag om kwart over drie ‘s middags ontvingen alle ‘Birds’, zoals de werknemers intern worden genoemd, een e-mail van Vis. Daarin stond dat alle „getroffen Birds binnen vijftien minuten een e-mail krijgen op hun privé-account”.

De ontslagen werknemers werden vanaf dat moment van alle systemen afgesloten. Als vertrekvergoeding krijgen zij minimaal drie maanden salaris en hun bonus van het eerste kwartaal van 2024 uitbetaald.

Winstgevend

Het niet-beursgenoteerde Bird, dat vorig jaar 582 miljoen euro omzette, is winstgevend, zo bevestigt Vis in zijn e-mail. Desondanks is het aantal werknemers sinds 2022 meer dan gehalveerd. In november 2022, toen Bird een derde van het personeel ontsloeg, meldde Vis dat zijn bedrijf na de pandemie te snel te veel mensen had aangenomen. „Ik heb fouten gemaakt die tot deze beslissing hebben geleid en had dit moeten zien aankomen. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid”, zei Vis toen.

Destijds voerden bijna alle techbedrijven ontslagrondes door, omdat de omzetten niet zo hard stegen als verwacht en economische vooruitzichten slecht waren door de hoge inflatie en oorlog in Oekraïne. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) snoeien veel techbedrijven opnieuw in het werknemersbestand, omdat ze verwachten dat AI veel taken kan overnemen. Vis wijst in zijn e-mail ook op de „veelbelovende resultaten” die het bedrijf boekt met AI, waardoor Bird erin slaagt met minder personeel meer werk te verzetten.

Er speelt nog meer bij Bird. Vorige maand besloot het bedrijf, naast de naamswijziging, onder meer zijn tarieven voor sms- en WhatsApp-berichten die klanten via het Bird-systeem versturen te verlagen met percentages tussen de 40 en 90 procent. Die kostenbesparing was mogelijk dankzij AI, liet Vis toen weten.


Lees ook
‘Ik ben zelf een millennial, maar ik ben tegen de millennialcultuur’

‘Ik ben zelf een millennial, maar ik ben tegen de millennialcultuur’

Overnemen van rivaal

Volgens techsite The Information zijn de dalende tarieven tevens onderdeel van een groter plan van Bird om het bedrijf klaar te maken voor een nieuwe investeringsronde. Daarmee zou Vis de (veel grotere) Amerikaanse rivaal Twilio willen kopen. Vis plaatste vorige maand tevens een bericht op LinkedIn, waarin hij zei te zoeken naar bedrijven om over te nemen. Elke onderneming met een banklicentie en een omzet tussen de 0 en 5 miljoen kon een e-mail sturen, aldus Vis.

Robert Vis was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.