Opinie | Seksuele progressiviteit was lang nationale trots

De campagne Gezin in Gevaar beweert in een petitie tegen de Week van de Lentekriebels dat Rutgers kinderen aanzet om in groepjes aan zelfbevrediging te doen, met behulp van crème, spuug en voorwerpen. Dat is niet waar, maar doet dat ertoe? Mede dankzij deze petitie kwam deze themaweek over relationele en seksuele vorming vorig jaar ogenschijnlijk uit het niets onder vuur te liggen. De aanval was ongekend fel en hatelijk, en de munitie bestond naast desinformatie uit doodsbedreigingen. Zo komt seksuele voorlichting op school in het gedrang, niet onder druk van argumenten maar uit angst.

Scholen zijn verplicht aandacht te besteden aan seksuele vorming, maar mogen zelf weten hoe. Dat geldt ook voor seksuele en culturele diversiteit. Sinds 2012 maken die waarden onderdeel uit van de kerndoelen van het onderwijs. De beleidsaanpassing kon destijds rekenen op brede politieke steun. Hij paste in de tijdsgeest, waarin seksuele progressiviteit onderdeel werd gemaakt van nationale trots. Nederlanders, klonk het, zijn altijd een tolerant volk geweest, vooral waar het gaat om seksualiteit.

Polderen en depolitiseren

Het paste ook bij de Nederlandse aanpak van voorlichting: niet moralistisch, maar pragmatisch. Polderen en depolitiseren. Onze overheid financiert onderzoeken op basis waarvan experts lespakketten ontwikkelen. Vervolgens laat zij het aan scholen zelf of ze die willen gebruiken. Controverse afgewend.

Althans, in het onderwijs. Voorlichting via de media leidt vrijwel altijd tot publieke en politieke commotie. Van Joop van Tijn die in 1974 op tv het woord ‘neuken’ uitsprak in Open & Bloot (VARA) tot de recente verontwaardiging over Gewoon Bloot (NTR) waarin kinderen vragen konden stellen aan naakte volwassenen.

Sommige scholen slaan de Lentekriebels dit jaar over vanwege ‘gedoe’

De zogenoemde anti-genderbeweging behaalde al grote successen in Oost-Europa, Frankrijk en de Verenigde Staten. Campagnes zoals tegen de Week van de Lentekriebels of het kinderboekenweekgeschenk van Pim Lammers laten zien hoe deze stroming inmiddels ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen.

De coronapandemie was daarin een keerpunt. In die periode vonden orthodox-religieuze organisaties, bezorgde ouders, rechts-radicale groeperingen en complotdenkers elkaar bij de anti-genderbeweging in een gedeeld wantrouwen tegen de overheid, landelijke instituties en wetenschappelijke deskundigheid in het algemeen. Zo kon het gebeuren dat Denk en FVD zich tijdens de Lentekriebels ineens in hetzelfde kamp bevonden. Opvallend, omdat seksuele verworvenheden eerder juist door rechtse partijen werden gebruikt in anti-islam retoriek.


Lees ook
Blootplaatjes in de klas? Gender in groep 2? Dilemma’s in lesmethodes

Lesstof voor groep 1 en 2 uit de methode 'Kriebels in je buik', van Stichting Rutgers.

De acties van deze tegenbeweging zijn doordacht en internationaal gecoördineerd. Zo is Gezin in Gevaar onderdeel van de extreem conservatieve katholieke Stichting Civitas Christiana, op haar beurt weer onderdeel van het internationale netwerk Society for the Defense of Tradition, Family and Property. De macht van zulke organisaties is duidelijk zichtbaar in Afrikaanse landen als Oeganda en Ghana waar ze met succes lobbyen tegen abortus en lhbti-rechten. De tactieken kennen we eveneens uit de coronatijd: desinformatie, verdraaiing en overdrijving. De pijlen worden overeenkomstig gericht op wetenschappers en andere experts.

Waar zij eerder werden gewaardeerd om hun geïnformeerde en pragmatische benadering van seksualiteit, wordt diezelfde aanpak nu geïnterpreteerd als politiek gemotiveerd en worden de makers verdacht gemaakt. Het resultaat waren vorig jaar doodsbedreigingen aan het adres van Rutgers, dat samen met de GGD een organisator is van de Lentekriebels.

Hiv van een wc-bril

De beste verdediging is de aanval, en Rutgers heeft voorafgaand aan de huidige Week van de Lentekriebels een informatie-offensief ingezet. Als voorlichters zijn zij immers gespecialiseerd in het plaatsen van feit tegenover fictie. Alleen nu is de fictie geen mythe over seks die moet worden ontkracht („je kunt hiv krijgen van een wc-bril”) maar opzettelijk verspreide desinformatie over wat leerlingen leren („kinderen van vier moeten op school nadenken over trio’s, anale seks, geslachtsverandering en drag queens”, aldus Thierry Baudet vorig jaar in de Tweede Kamer).

Het gevolg van die desinformatie is consternatie: ouders die uit verwarring of verontwaardiging willen weten wat er gebeurt in de klas. Dat plaatst leerkrachten in een lastige positie. Zij hebben niet altijd de tijd en energie voor discussie. Sommige scholen slaan de Lentekriebels dit jaar dan ook over vanwege zulk ‘gedoe’. En dat is natuurlijk precies het doel van de tegenstanders.

Een inhoudelijk gesprek over de Week van de Lentekriebels mag gevoerd worden. Zo’n gesprek zal automatisch ook gaan over moraliteit. Wat hebben kinderen nodig? Hoe weten we dat? Wat zijn belangrijke waarden in de omgang met seksualiteit en wiens waarden tellen? Wat er vorig jaar gebeurde was echter geen oproep tot discussie, maar een moedwillig ophitsen tot angst en paniek. Dat zijn zelden goede raadgevers.


Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’