De afgelopen twee jaar is onlinebank Revolut razendsnel gegroeid, ook in Nederland. De nieuwkomer is inmiddels een geduchte concurrent voor bekendere ‘neobanken’, zoals het Nederlandse Bunq en het Duitse N26 (met 300.000 Nederlandse klanten). Neobanken werken volledig online en zijn uitdagers van de traditionele banken.
1 Wat is Revolut?
Revolut is een bank die zich presenteert als een app. Ze richt zich op de jongere generatie – de meeste klanten zijn 20 tot 35 jaar oud – die veel reist en gewend is alles online te regelen. Binnen de app kun je gemakkelijk en snel valuta wisselen en handelen in aandelen, crypto’s en edelmetalen. Revolut biedt daarbij geautomatiseerd beleggingsadvies. De tips die je krijgt, worden (deels) gegenereerd door kunstmatige intelligentie en gegeven op basis van het risicoprofiel dat je opgeeft.
Revolut groeit snel; het zegt deze week de 700.000ste Nederlandse klant te hebben binnengehaald. Dat betekent dat zo’n 5 procent van de volwassen Nederlanders er een account heeft. Wereldwijd claimt Revolut 38 miljoen klanten te hebben. Die zorgden vorig jaar, volgens voorlopige cijfers, voor 2 miljard euro omzet, een verdubbeling tegenover 2022. Sinds 2021 maakt de bank winst. In 2022 bedroeg die zo’n 7 miljoen euro netto.
Klant van Revolut ben je snel. Je downloadt de app, accepteert de voorwaarden en deelt je persoonsgegevens, zoals een paspoortkopie en een selfie.
Dat wil niet zeggen dat je Revolut actief gebruikt. Je geldt als actieve gebruiker als je maandelijks iets in de app doet. Volgens het bedrijf ging dat vorig jaar om 44 procent van de klanten wereldwijd. In Nederland is dat nu 51 procent.
Als klant heb je een – gratis – rekening in Litouwen, waar de bankvergunning is afgegeven en dus ook het toezicht zit. Met die vergunning mag Revolut in de hele EU actief zijn.
Doordat ook in Nederland een bijkantoor is geopend, is het mogelijk een Nederlandse IBAN te krijgen, een rekeningnummer met NL erin. De app is er volledig op gericht je te stimuleren al je financiële zaken via de Revolut-wallet op je telefoon te regelen.
2 Waar komt Revolut vandaan?
Het bedrijf is opgericht door twee Britten met wortels in Rusland respectievelijk Oekraïne: Nik Storonsky en Vlad Yatsenko. Ze werkten al een aantal jaren in de financiële sector voor ze in 2015 hun start-up introduceerden. Aanvankelijk maakten ze het met dit initiatief vooral sneller en goedkoper om geld te wisselen en over te boeken naar het buitenland, onder meer omdat ze het efficiënter doen dan traditionele banken. Zo concurreert Revolut ook met overboekdiensten als Western Union.
De behoefte aan sneller wisselen en overboeken was en is in het Verenigd Koninkrijk groter dan binnen de eurozone, ook al voor de Brexit. Wiktor Stopa, hoofd ‘groei West-Europa’ van Revolut, geeft het voorbeeld van Londenaren die vaak naar Parijs reizen, of Polen die in het Verenigd Koninkrijk werken, in Britse ponden betaald krijgen, maar hun geld vooral in zloty willen besteden. „Centraal- en Oost-Europa zijn voor ons heel belangrijk.”
Niet alleen arbeidsmigranten gebruiken Revolut. Direct na de Russische inval in Oekraïne konden vluchtelingen uit dat land via de app eenmaal per maand kosteloos geld overmaken naar een Oekraïense rekening. In Oekraïne is Revolut overigens nog niet beschikbaar.
Stopa: „Wanneer je net in een nieuw land bent, wil je niet meteen in een wachtrij belanden bij een lokale bank. Bij ons kun je vanaf de sofa een rekening openen en gelijk aan het lokale betalingsverkeer deelnemen.”
Volgens Stopa is het een voordeel gebleken dat de bank begon als een soort wisselkantoor; daardoor was het gelijk een internationaal bedrijf. „We denken niet in nationale grenzen”, zegt hij. Een bedrag overmaken naar iemand in het buitenland is binnen Revolut volgens hem net zoiets als een berichtje sturen.
3 Revolut doet ook in crypto. Kan dat zomaar?
Naast een digitale bank is Revolut een cryptobeurs. Je kunt dus binnen de app cryptovaluta kopen en verkopen. Ook daarmee zetten oprichters Storonsky en Yatsenko zich af tegen de ‘traditionele’ bancaire sector.
Dit frustreert Nederlandse cryptobedrijven. Revolut doet dit namelijk zonder verplichte registratie bij De Nederlandsche Bank. Dat is een overtreding van de antiwitwaswet Wwft. Het betaalt daardoor niet mee aan het toezicht op de cryptomarkt. De hoge kosten daarvan zijn al jaren punt van discussie tussen DNB en de cryptobedrijven die hier wél zijn geregistreerd.
Recent heeft Revolut de crypto-opties voor nieuwe Nederlandse gebruikers verborgen. Volgens een woordvoerder wil het bedrijf zich hier niet op de cryptomarkt richten en zijn er dus ook geen plannen om de registratie bij DNB alsnog aan te vragen.
4 Hoe wil Revolut verder groeien?
De bank wil gebruikers overhalen van de app hun hoofdrekening te maken, legt Stopa uit. Waar veel gebruikers de wallet nu als ‘extra dienst’ zien, wil Revolut dat ze er hun salaris op laten storten en hun vaste betalingen mee doen.
Daarbij helpt het in Nederland dat Revolut Nederlandse IBAN’s mag uitgeven. „Dat is een voordeel”, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. Sommige werkgevers hebben er namelijk moeite mee salaris te betalen op een rekening met een buitenlandse IBAN.
Elke bank wil graag dat zijn rekening de hoofdrekening van de klant is. Want hoe meer zo’n rekening gebruikt wordt, hoe meer er te verdienen valt. Voor elke pintransactie kan de bank de verkoper kosten rekenen. En consumenten nemen sneller extra diensten af, zoals leningen en beleggingsproducten, bij een instelling waarmee ze toch al vertrouwd zijn.
Voor neobanken is de afname van meer diensten extra belangrijk. De afgelopen jaren waren ze vooral bezig veel zoveel mogelijk klanten te werven. Dat mocht wat kosten. Maar nu rentes stijgen en kapitaal duurder wordt, willen geldschieters zien dat hun investering ook geld oplevert. Dus moeten de banken ervoor zorgen dat zoveel mogelijk gebruikers hun app als hoofdrekening gebruiken.
Lees ook
Lees ook: Ali Niknam, topman van onlinebank bunq, eist veel van zijn mensen: ‘Wie hier niet presteert, kan maar beter gaan’
5 En hoe wordt de Revolut-app dan hoofdrekening?
Als het erom gaat de belangrijkste bank voor de consument te zijn, hebben traditionele banken een machtig wapen: de hypotheek. Vaak krijgen consumenten korting op hun hypotheeklening als ze hun salaris bij de verstrekkende bank storten. Dat maakt overstappen moeilijker. Revolut wil nu in Ierland hypotheken gaan aanbieden – en straks overal, zegt Stolpa.
In Nederland is daar nog geen sprake van. Hier zet het bedrijf vooral in op luxe (betaalde) extra’s die traditionele banken niet bieden. Zo bieden bepaalde bankpakketten toegang tot sportklasjesapp ClassPass, meditatieapps en een digitaal abonnement op de zakenkrant Financial Times. Reizigers kunnen hotels boeken in de app en gebruikmaken van de VIP-lounge op vliegvelden.
Betalen met een Revolutrekening wordt verder gestimuleerd met ‘cashbacks’, waarbij je een deel van het bedrag teruggestort krijgt. Ook kunnen gebruikers punten verdienen voor hotelovernachtingen. Een beetje zoals winkelketens aan klantenbinding doen met zegeltjes en acties.
6 Is de ambitie van Revolut realistisch?
Revolut mag de ambitie hebben uit te groeien tot de primaire bank van zijn klanten, Nederlanders zijn tot dusver behoorlijk trouw aan hun bank. Overstappen komt maar weinig voor; het aanbod van grootbanken ABN Amro, ING en Rabo is vrijwel identiek en de kosten verschillen weinig. Overstappen gebeurt vooral wanneer mensen gaan samenwonen, scheiden of een huis kopen.
En toch. Nu de rentes weer flink stijgen, blijken Nederlanders geneigd met wat spaargeld te gaan shoppen. Daarbij schuwen ze buitenlandse banken niet. Dat bleek onder meer uit cijfers die DNB vorig jaar september publiceerde. Toen hadden Nederlandse huishoudens voor 10,5 miljard euro aan banktegoeden in andere eurolanden, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar eerder, toen de rentes historisch laag waren. Het meeste van dat spaargeld ging naar Duitsland en Spanje. Ook de Baltische staten zijn in trek; Estland, Letland en Litouwen zijn kleine landen met een snel groeiende financiële sector.
Iets soortgelijks kan met betaalrekeningen gebeuren. Woensdag meldde de Consumentenbond dat de kosten van zo’n rekening bij de Nederlandse banken de afgelopen vijf jaar „extreem” zijn gestegen. Veel neobanken, ook Revolut, bieden juist een gratis basisrekening aan.
De bankencrisis van pakweg vijftien jaar terug maakte het vertrouwen van consumenten in de traditionele bank al wat wankeler. Tegelijkertijd zijn ze vertrouwd geraakt met bankieren via een app. Fysieke bankfilialen verdwijnen intussen zo snel dat ze nauwelijks meer een pluspunt zijn. Dat alles samen vergroot de kansen voor een neobank als Revolut.
7 Is Litouwen niet te klein voor een bank met zoveel rekeninghouders?
Door Revolut alleen al kreeg Litouwen met z’n 2,7 miljoen inwoners er tientallen miljoenen rekeninghouders bij. Dat vindt de overheid daar niet erg. Met soepele en snelle procedures lokt ze juist fintechbedrijven.
Maar de vergelijking met IJsland dringt zich op. Ook dit land had, met 375.000 inwoners, een onevenredig grote financiële sector. Voordat de drie grootste IJslandse banken eind 2008 omvielen, hadden ze met hoge rentes veel spaargeld van onder meer Nederlanders aangetrokken. De val van die banken bracht een internationale schokgolf teweeg.
Toch gaat de vergelijking maar voor een klein deel op. Anders dan IJsland is Litouwen onderdeel van de eurozone en geldt er een depositogarantiestelsel. Daarmee zijn, net als in Nederland, tegoeden tot 100.000 euro per persoon per bank verzekerd. Banken moeten daartoe geld in een fonds storten. Hoeveel dat is, houdt verband met de omvang van de financiële sector. Als die groeit, groeit het fonds mee. Dat is in Litouwen volgens DNB goed geregeld.
De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde in december 2023 wel voor iets anders: onduidelijke communicatie van sommige nieuwe aanbieders van spaarproducten. Volgens de Nederlandse toezichthouder is niet altijd duidelijk of sprake is van sparen of beleggen, en wat de voorwaarden precies zijn.
Dat geldt ook voor Revolut. In de app leidt de knop ‘Spaargeld’ naar een optie om te beleggen in een geldmarktfonds.
Lees ook
Ze zijn digitaal, nieuw en beloven een revolutie in de bankwereld