Schaamhaar is terug – dus wat te doen als je alles hebt laten laseren?

Het publiek bij de show van Maison Margiela, tijdens de coutureweek in Parijs in januari, moest twee keer kijken. Wat zat daar nou onder die lagen tule? Een bos schaamhaar? Ja! Of nouja, het bleken merkins, schaamhaartoupetjes gemaakt van menselijk (hoofd)haar. Merkins stammen uit de vijftiende eeuw, toen sekswerkers zich schoren om schaamluis te voorkomen maar kaal nog lang niet in de mode was. Creatief directeur John Galliano had zich laten inspireren door de foto’s van Brassaï, die in de jaren twintig en dertig nachtclubs, bordelen en steegjes in Parijs vastlegde. Op Instagram werden close-ups van de merkins wekenlang gedeeld.

Het gonsde al langer: schaamhaar is terug. Niet gek, de body-positivity-beweging spoort vrouwen al zeker een decennium aan hun lichaam te omarmen zoals het is. Beroemdheden als Lady Gaga, Miley Cyrus, Solange Knowles en Emma Watson pleiten voor een „natural look”, Gwyneth Paltrow verklaarde al in 2013 voor de „seventies vibe” te gaan. Cameron Diaz schreef dat jaar in haar The Body Book het hoofdstuk ‘In Praise of Pubes’.

Kaal, of hooguit een streepje of strak driehoekje, is al decennia mode.

Twee Amerikaanse influencers, @isabelladavis6 (428.000 volgers) en @saggysara (266.000), gingen vorig jaar een stapje verder. In een gezamenlijke post deelden ze een foto waarin hun schaamhaar ver buiten hun bikinibroekjes woekert. „Je bent niemand een glad, bultjesvrij, haarloos lichaam verschuldigd!”, schreven ze. Reacties varieerden van „ik heb zojuist gekotst” tot „dit is de eerste keer dat ik dit zie in mijn hele leven. Thanks.”

Kaal, of hooguit een streepje of strak driehoekje, is al decennia mode. Met dank aan zeven Braziliaanse zussen die in 1987 een waxsalon genaamd J Sisters openden in New York. Hun ‘Brazilian’-behandeling, waarbij echt álles wordt weggeharst, werd rond de eeuwwisseling bejubeld door klanten als Gwyneth Paltrow (toen nog wel) en Naomi Campbell. De Brazilian ging mainstream door een Sex and the City-aflevering uit 2000 waarin Carrie tot haar grote schrik compleet haarloos uit een waxsalon komt: „Ik voel me een naakthond!”  Waarop Samantha antwoordt: „Dat heet een Brazilian, iederéén doet het.” Uit Amerikaans onderzoek uit 2016 blijkt dat 84 procent van de vrouwen hun schaamhaar deels of helemaal verwijdert en 62 procent minstens één keer helemaal kaal is gegaan.

Schoonheidstrends komen en gaan, tot zover niks nieuws. De Romeinen en Grieken gingen al in de weer met scherpe stenen en de Egyptenaren met suikerhars. In de jaren zeventig mocht de big bush juist gezien worden. Wél nieuw is dat er nu een hele generatie vrouwen is die permanente maatregelen heeft genomen. Want laserontharing – op de markt sinds eind jaren negentig – is steeds toegankelijker geworden. Vrouwen laten niet alleen hun bovenlip of oksels definitief ontharen, maar ook (al!) hun schaamhaar. Alleen al in Amsterdam zijn er tientallen salons waar je je haarzakjes voorgoed kapot kunt laten maken.

Op fora als Reddit laten spijtoptanten inmiddels van zich horen. Vrouwen die hun venusheuvel te „kinderlijk” vinden, die zich hypocriet voelen als ze hun dochters zelfliefde proberen aan te leren, of die een partner hebben die juist van harig houdt. „Als ik zie hoeveel vrouwen tegenwoordig hun lichaamshaar omarmen, voel ik me klein en machteloos”, zegt ‘Gisella’ op platform Refinery29. „Ik deed dit niet voor mezelf. Ik ben gedupeerd door het patriarchaat en kan niet meer terug.”

In Londen biedt de kliniek Absolute Aesthetics sinds een paar jaar reconstructies aan. Vanaf 1.300 pond (ruim 1.500 euro) worden de bloedplaatjes met de meeste ‘groeifactoren’ uit je bloed gefilterd en in je huid geïnjecteerd. De behandeling was oorspronkelijk bedoeld voor kalende mannen.