Tv-recensie | De kwestie-Huisjes kon dankzij dodelijke steunbetuigingen een tweede tv-avond meedraaien

Eindelijk eens iemand die op een positieve manier grensoverschrijdend is. Joost Klein, de artiest die Nederland in mei gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, presenteerde donderdag zijn lied ‘Europapa’ bij Arjen Lubach (NPO1) die hiervoor een ingelaste uitzending in de middag maakte.

Lubach had een hilarisch filmpje waarin willekeurige Europese burgers via nep-ondertiteling hun liefde voor de artiest betuigden. Een man had al zijn konijnen naar Joost Klein vernoemd. Een vrouw had haar maagdelijkheid aan hem geschonken. Bij het Jeugdjournaal (NPO3) onthulde Klein zijn geheime wapen: TikTok. Populair zijn in eigen land is mooi, maar om het Songfestival te winnen, moet je buitenlandse kijkers overtuigen. Dat doet hij slim door een langlopende marketingcampagne te voeren op TikTok, waarmee hij kijkers ver voorbij Enschede trekt.

Klein presenteerde zijn happy hardcore banger in een VPRO-programma terwijl het Songfestival van de AvroTros is. Bij beide omroepen past hij even goed. Hij kan stadions laten hossen met zijn Nederlandstalige stampers, maar hij is ook een theatrale komiek die werkt met ironie, retrostijlen en slimme verwijzingen. Bovenal is Klein een geliefd man die veel mensen blij maakt – je gunt hem zijn succes.

Van Sophie & Jeroen tot Humberto — de hele avond werd de lof van Joost Klein gezongen. Alleen Op1 kon er niets mee. Ze lieten het even horen, deden een beetje lacherig, niemand kon iets zinnigs bedenken. Presentator Jort Kelder bedwong met moeite zijn weerzin. Even later moest hij weer krachtig op zijn lip bijten. De talkshow van WNL besteedde namelijk twee minuten aan het nieuws over de eigen baas: Bert Huisjes. Het AD had gemeld dat de WNL-directeur voor een angstcultuur bij zijn omroep zorgde.

Geweldige man

De zaak-Huisjes speelde woensdagavond ook al, maar dankzij dodelijke steunbetuigingen van zijn Raad van Toezicht en andere supporters kon de kwestie een tweede tv-avond meedraaien. De steunbetuigers vonden Huisjes een geweldige man. Vrouwen die durfden te klagen trapten ze in een hoek. De een zou „hysterisch” zijn, de ander een „erg aantrekkelijke, luie zeurkous”.

Deze reacties zorgde voor veel verontwaardiging. Zo veel dat de Raad van Toezicht zijn reactie moest intrekken. EO-directeur Arjan Lock, tevens voorzitter van de club van omroepdirecteuren, zei in Sophie & Jeroen (NPO1): „Dit is ongelooflijk. Als je echt wil laten zien dat je het niet begrepen hebt, moet je met zo’n reactie komen”. Andere gasten vonden de steunbetuigingen kenmerkend voor de giftige werksfeer in Hilversum. Weer hielden lang zittende, machtige mannen een soortgenoot de hand boven het hoofd. Zo blijven ze aan de macht, ook na gebleken wanbeleid, en verandert er niets.

Als ze niets zeggen, zie je ook de boter van het hoofd druipen. Vooral dat tast de geloofwaardigheid van de publieke omroep aan. Jeroen Pauw moest in Sophie & Jeroen bijvoorbeeld over Bert Huisjes en gevallen presentator Khalid Kasem praten, terwijl hij het tv-programma van de een produceert, en op de stoel van de ander zit.

Zo zat Jort Kelder dus bij Op1 op zijn lip te bijten toen zijn baas Huisjes ter sprake kwam. Dezelfde Huisjes had Kelder de hand boven het hoofd gehouden toen bleek dat de WNL-presentator radicaal-rechtse propaganda van zijn vakantievriend Thierry Baudet financierde. Nu begon Kelder een relativerende zin met: „Ik vind het wel ingewikkeld dat dit soort dingen allemaal… voorpagina, journaal, enzovoorts… op individueel niveau… allerlei presentatoren, directeuren…” Blijkbaar zat er inmiddels een redacteur in zijn oortje te schreeuwen – ‘Niet doen, Jort!’ – want hij maakte zijn zin niet af en draaide naar een afrondende vraag toe.