Ghanees parlement keurt strenge lhtbi-wet goed, lange gevangenisstraf mogelijk

Het Ghanese parlement heeft woensdag nog strengere antihomowetgeving aangenomen. In het West-Afrikaanse land moeten personen volgens die wet voortaan drie jaar cel kunnen krijgen als ze worden aangemerkt als lhbti’er, schrijft de BBC. Daarnaast moet onder meer een straf van vijf jaar gevangenis gaan gelden wanneer personen een lhbti-groep vormen of een dergelijke groep financieren. Seks met een persoon van hetzelfde geslacht was er al langer verboden. Het wetsvoorstel, gesteund door de twee grootste partijen in Ghana, moet nog wel worden ondertekend door de Ghanese president Nana Akufo-Addo.

De nieuwe wetgeving zou een reactie zijn op de opening van het eerste lhbti-gemeenschapscentrum in de Ghanese hoofdstad Accra in 2021. Dat centrum werd na protesten en druk vanuit religieuze groeperingen al snel weer gesloten. Achter de anti-homowetten in Ghana en andere Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, zouden daarnaast conservatief christelijke krachten zitten uit de VS en Europa.


Lees ook
Achter de anti-homowetten in Afrika zitten conservatief christelijke krachten uit de VS en Europa

De rechten van lhbti’ers staat in landen als Ghana steeds verder onder druk. Met de fotoserie <em>The Promotion of Proper Human Sexual Rights and Familiy Values</em> wil de Senegalees-Canadeze fotograaf Clara Watt in protest op de strengere anti-homowetgeving in het land de lhbti-gemeenschap in Ghana een gezicht geven. Op de foto staat een 27-jarige homoseksuele man. „De lhbti-gemeenschap is waar ik mijn gekozen familie en de liefde vond. Hier besefte ik dat ik niet alleen ben in de wereld.”” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/ghanees-parlement-keurt-strenge-lhtbi-wet-goed-lange-gevangenisstraf-mogelijk.jpg”><br />
</a></p>
<p>Het wetsvoorstel kent nog een aantal wijzigingen. Er moet ook een gevangenisstraf komen van maximaal tien jaar voor iedereen die betrokken is bij lhbti-belangenbehartigingscampagnes gericht op kinderen. Daarnaast staat in het goedgekeurde voorstel dat de Ghanese overheid de bevolking moet aanmoedigen om lhbti’ers aan te geven bij de Ghanese autoriteiten. Een eerder onderdeel van het ‘afgezwakte’ wetsvoorstel, conversatietherapie voor lhbti’ers, staat niet in de huidige versie.</p>
<h2 class=Ondertekening niet vóór verkiezingen

President Akufo-Addo gaf eerder te kennen het voorstel te ondertekenen als de meerderheid van de Ghanezen dit wil. Toch is het onwaarschijnlijk dat Akufo-Addo zijn handtekening zet vóór de landelijke verkiezingen eind dit jaar, schrijft Al Jazeera. Het is nog onduidelijk of de Ghanese autoriteiten, als de wet wordt ingevoerd, zal handhaven. Voor het al bestaande verbod op seks met een persoon van hetzelfde geslacht is nog nooit iemand in Ghana vervolgd.

Toch zijn er bij meerdere groeperingen zorgen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International liet begin dit jaar weten dat de door de regering beoogde wet „een aanzienlijke bedreiging vormt voor de fundamentele rechten en vrijheden van lhbti’ers”. Activisten vrezen daarnaast een heksenjacht op personen uit de lhbti-gemeenschap en denken dat meerderen zich noodgedwongen schuil zullen houden. Winnie Byanyima, hoofd van de VN-afdeling die strijd tegen aids, zegt dat de invoer van de wet „angst en haat zal verergeren, kan aanzetten tot geweld tegen Ghanese burgers en negatieve gevolgen zal hebben voor de vrijheid van meningsuiting”.

Sinds het parlementslid Samuel Nartey George het afgelopen jaar de eerste versie van het wetsvoorstel indiende, steeg het aantal geweldsincidenten tegen lhbti’ers in Ghana exponentieel. Dat zei Fischere Richard Kwofie, advocaat en directeur van ngo QuGEF, in 2023 tegen NRC. Kwofie: „Ik krijg dagelijks berichten binnen over nieuwe aanvallen tegen mijn gemeenschap”.