Opinie | Het Westen maakt met zijn laksheid tegenover Israël een lachertje van het internationale recht

Dat zoveel westerse landen terughoudend zijn in het nemen van maatregelen om de ‘vermoedelijke genocide’ (aldus het Internationaal Hof van Justitie) in Gaza te stoppen, is reden voor schaamte. Maar het is ook reden voor grote zorg. Want die houding gaat de wereldorde op zijn kop zetten. En dat zal juist voor westerse landen heel schadelijk zijn.

We zullen dat spoedig zien in de internationale diplomatie. Buiten het blikveld van de gewone burger is er een continu onderhandelen gaande tussen landen over allerlei onderwerpen, waarbij geven en nemen de boventoon speelt. Als jullie met mij meestemmen voor deze resolutie, dan stem ik met jullie mee voor de resolutie die jullie willen. Landen zoeken partners om iets voor elkaar te krijgen, in de wetenschap dat die partners straks ook aan de deur zullen staan met het verzoek iets voor hun te doen.

Dat was de belangrijkste reden voor Nederland om militaire steun te verlenen aan de Amerikaanse bezetting van Irak in 2003. Een wit voetje halen bij de Amerikanen is altijd handig voor de toekomst. Zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse steun om Rutte secretaris-generaal te laten worden van NAVO.

Dit is meer dan de gangbare onenigheid tussen landen. Het valt samen met de politiek-economische scheiding die zich wereldwijd begint af te tekenen

Zo werkt het. Maar dat betekent ook dat het stemgedrag in een forum als de Verenigde Naties nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Je moet immers weten wat je aan elkaar hebt. Zoals bijvoorbeeld het relatief grote aantal westerse landen dat niet bereid was om tot tweemaal toe een resolutie te steunen die opriep tot een staakt-het-vuren in Gaza. Dat stemgedrag gaat consequenties hebben. De volgende keer dat Europese landen de rondgang gaan maken om stemmen te verzamelen voor een resolutie die hun belang dient – denk bijvoorbeeld aan maatregelen tegen Rusland of ten gunste van Oekraïne – dan is de kans groot dat veel landen zullen bedanken. Jullie hielpen ons toen niet, waarom zouden wij jullie nu helpen?

Dit is meer dan de gangbare onenigheid tussen landen. Het valt samen met de politiek-economische scheiding die zich wereldwijd begint af te tekenen tussen wat wel de Global North en de Global South wordt genoemd. Vroeger hoefde de Global North zich niet veel zorgen te maken om de zuidelijke landen, want wij waren politiek en economisch superieur. Maar die tijd is voorbij. Veel Afrikaanse en Aziatische landen verlenen niet zozeer steun aan Rusland omdat zij pro-Russisch zijn, maar vooral omdat zij anti-westers zijn.

Pijn en moeite

Een belangrijk onderdeel van het inzakken van het prestige van de Global North heeft te maken met de wijze waarop die landen omgaan met de internationale rechtsorde. Met veel pijn en moeite is na de Tweede Wereldoorlog, met de oprichting van de Verenigde Naties en het opstellen van internationale verdragen, hieraan gewerkt.

Internationaal recht is de maatstaf geworden voor rechtvaardigheid en vrede. Westerse landen hebben dit, met name sinds de jaren negentig, actief uitgedragen. Alleen hebben uitgerekend diezelfde landen regelmatig laten zien dat er wel degelijk met twee maten wordt gemeten. Dat is oneerlijk, zeker. Maar veel politici zullen zeggen dat dat nu eenmaal is hoe deze wereld werkt.

Alleen lijkt zich met de situatie in Gaza daarin een kentering voor te doen. Westerse landen blokkeren de toepassing van internationaal recht in de situatie van Gaza, en er moest een land uit de Global South aan te pas komen om dat aan de orde te stellen. Veel landen zijn niet alleen boos over deze gang van zaken, ze beginnen nu ook het vertrouwen in de internationale rechtsorde te verliezen. Waarom zouden zij zich aan internationale regels houden als de landen die daar het hardst om hebben geroepen dat zelf ook niet doen?


Lees ook
Welke invloed hebben andere landen op Israël? ‘Er is grote onwil om het land te dwingen zich aan internationaal recht te houden’

<strong>Een Palestijnse familie</strong> ontvlucht Rafah met een truck vol bezittingen. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/opinie-het-westen-maakt-met-zijn-laksheid-tegenover-israel-een-lachertje-van-het-internationale-recht.jpg”><br />
</a></p>
<p>Vertrouwen in de internationale rechtsorde is de bodem onder het internationaal recht. Als dat wegvalt, dan stort het hele systeem als een kaartenhuis in elkaar. De juridische procesgangen in het Internationale Hof van Justitie lijken het tegendeel te beweren: is niet de hele wereld intensief betrokken bij de manier waarop het internationaal recht wordt toegepast? Maar iedereen weet: Israël zal elke uitspraak naast zich neerleggen, en komt daarmee weg omdat westerse landen dat laten gebeuren. Dat was vroeger al zo, en nu weer, en de rest van de wereld heeft daar genoeg van.</p>
<h2 class=Lachertje

Deze situatie betekent dat wij in Nederland, maar vooral in Europa, onszelf opnieuw moeten bezien. Onze internationale geloofwaardigheid ligt aan gruzelementen. Volgens artikel 90 van de Nederlandse Grondwet zet de regering zich „actief in voor de bevordering van de internationale rechtsorde”. Dat is een lachertje.

Dus ja, er is alle reden om ons te schamen. Maar meer nog is er reden om ons ernstig zorgen te maken voor de nabije toekomst. De kans is groot dat het verlies aan vertrouwen in internationaal recht en de internationale rechtsorde een permanente situatie wordt. Daarmee zijn we allemaal weer een eeuw teruggeworpen in de tijd.


Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’