Ook Denemarken zet onderzoek naar Nord Stream-explosies zonder conclusies stop, alleen Duits onderzoek loopt nog

De kans op een duidelijke schuldige achter de explosies die Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee tussen Rusland en Duitsland anderhalf jaar geleden zwaar beschadigden, is opnieuw geslonken: ook Denemarken heeft zijn onderzoek zonder conclusies gesloten. Volgens de Deense politie is er onvoldoende bewijs verzameld voor een strafrechtelijk onderzoek, schrijven Deense media maandag. Begin deze maand legden ook de Zweden het onderzoek stil, omdat de zaak niet onder Zweedse jurisdictie zou vallen.

Ruim zeven maanden nadat Rusland Oekraïne binnenviel — en de gasprijzen juist naar recordhoogte waren gestegen — vernietigde een rits zware onderzeese explosies drie van de vier peperdure gaspijpleidingen tussen Rusland en Duitsland. De explosies vonden plaats in internationale wateren, in de Zweedse en Deense zogeheten Exclusieve Economische Zone (EEZ), waardoor beide landen het onderzoek op zich namen. Ook Duitsland startte een onderzoek. Het Duitse OM wilde weten of de explosies een aanval op de nationale energiezekerheid betrof.

Wat betreft officiële onderzoeken naar de toedracht van de ontploffingen blijft alleen Duitsland nu nog over. Zweden, Denemarken en Duitsland deden afzonderlijk onderzoek, maar het is aannemelijk dat alle voorlopige resultaten nu op een grote hoop bij Duitsland terechtkomen. Zweden heeft zijn informatie immers al aan Duitsland overgedragen. De Denen zullen dat voorbeeld vermoedelijk volgen — en Russische verzoeken om informatie te delen waarschijnlijk naast zich neerleggen, tot ontsteltenis van het Kremlin.

Hoewel officiële conclusies uitblijven, geldt dat niet voor de onofficiële onderzoeken en vingertje wijzen van betrokken actoren. Rusland zegt dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne verantwoordelijk zijn, Oekraïne claimt dat Rusland schuldig is. Vrijwel zeker is dat er sprake is geweest van sabotage. Uit onderzoeken van verschillende prominente media doemt een beeld op van pro-Oekraïense saboteurs als schuldige. Een zeiljacht zou de daders naar de plaats delict hebben vervoerd.