Na precies zes weken is het mysterie opgelost: de nieuwe baan van Ernst Kuipers is in Singapore. Donderdagochtend werd bekend dat Kuipers een bestuursfunctie krijgt bij de Nanyang Technological University (NTU), waar hij de onderzoeksafdeling gaat leiden. Ook wordt hij buitengewoon hoogleraar aan de NTU.
Wekenlang was het onduidelijk wat de nieuwe functie zou worden van Kuipers, die op 10 januari zijn directe aftreden als demissionair minister van Volksgezondheid bekendmaakte. Kuipers schreef toen dat hij nog niet wereldkundig kon maken wat zijn nieuwe baan zou worden, omdat er „een bepaalde ingangstermijn” aan gekoppeld was.
Dat er zolang onduidelijkheid was, kwam Kuipers op de nodige kritiek van onder meer Tweede Kamerleden te staan, net als het feit dat hij het ministerschap voortijdig verruilde voor een nieuwe baan. Vanuit zijn eigen D66 en het demissionaire kabinet klonk ook gemopper en verbazing, omdat Kuipers’ (oud)-collega’s ook in het duister moesten tasten over de reden van zijn plotse vertrek.
Volgens bronnen rond Kuipers heeft de oud-minister juist zuiver willen handelen. Toen het aanbod uit Singapore concreet werd, heeft hij meteen zijn ontslag als minister aangeboden, om pas daarna de formele sollicitatieprocedure te doorlopen. De termijn van zes weken zou niet bijzonder lang zijn, ook omdat de regering van Singapore nog officieel goedkeuring moest geven.
Lees ook
Kuipers begon met hoge verwachtingen, maar stuitte als zorgminister op weerstand en taaie dossiers
Coronacrisis
Ernst Kuipers (64) werd begin 2022, na een lange carrière in de geneeskunde als maag-darm-leverarts, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het kabinet-Rutte IV voor D66. Tijdens de coronacrisis had hij nationale bekendheid gekregen als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In die rol hield hij zich bezig met de eerlijke verspreiding van coronapatiënten over het land. D66 vroeg Kuipers minister te worden om, na Els Borst, weer een arts met praktijkervaring het ministerie van VWS te laten leiden. Kuipers begon met grote ambities om de zorg te hervormen, maar zag zijn volwaardige ministerschap al na anderhalf jaar eindigen door de val van Rutte IV in de zomer van 2023.
Kuipers kreeg volgens een ingewijde snel daarna aanbiedingen voor internationale topfuncties, maar hield de boot af met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen. Hij had graag nog een termijn door gewild op VWS, maar dat leek onmogelijk geworden na de grote verkiezingswinst van de PVV, en het forse verlies van D66. Na de verkiezingen ging Kuipers nieuwe internationale aanbiedingen serieuzer overwegen en kwam het gesprek met de NTU in Singapore weer op gang.
Mooie en duurzame campus
De Nanyang Technological University is een technische universiteit met 33.000 studenten, en heeft ook medische, sociale en economische faculteiten. In de Times–ranglijst van beste universiteiten ter wereld staat de NTU op plaats 32, boven alle Nederlandse universiteiten (TU Delft staat op 48). De Singaporese universiteit, met 32 jaar relatief jong, wordt op de ranglijst aanprezen vanwege haar holistische, interdisciplinaire en experimentele onderwijsaanpak. De universiteit zelf laat zich er graag op voorstaan dat ze vaak genoemd wordt op lijstjes van de mooiste en duurzaamste campussen.
Helemaal nieuw is Singapore voor Kuipers niet. In 2021 werd hij, toen hij nog bestuursvoorzitter van het Erasmus MC was, benoemd tot eerste buitenlandse bestuurslid van het National University Health System (NUHS), een groep van ziekenhuizen en medische instituten. Kuipers noemde NUHS destijds „een internationaal toonaangevend instituut”. Hij voegde eraan toe: „Ik ben ervan overtuigd dat we van Singapore kunnen leren.”
Met medewerking van Martine Kamsma.