Een vijfde van bedrijven betaalde losgeld bij gijzelsoftware-aanval

Criminelen hebben in Nederland vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote bedrijven en instellingen. Bij een vijfde van die gevallen is losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot computersystemeen. Dat melden NOS en persbureau ANP op basis van cijfers die de politie en beveiligingsbedrijven vrijgeven. De cijfers zijn gebaseerd op meldingen van bedrijven met meer dan honderd werknemers.

Met gijzelsoftware, ook wel ransomeware, dringen cybercriminelen computersystemen binnen, waarna ze bestanden of systemen versleutelen. Vaak eisen de criminelen losgeld. Wanneer dat is betaald, laten ze de bedrijven weer bij hun bestanden.

De laatste jaren is het aandeel bedrijven dat bereid is om losgeld te betalen waarschijnlijk gedaald, zegt forensisch deskundige Willem Zeeman van cybersecuritybedrijf Fox-IT tegen ANP. „Gijzelsoftware is de afgelopen jaren een steeds bekender fenomeen geworden. Veel grote bedrijven beschikken nu over een goed herstelplan.” Zo maken organisaties back-ups waardoor ze zelf hun systemen weer kunnen herstellen.

Onder meer de KNVB, Maastricht University, MediaMarkt en RTL Nederland zijn getroffen door gijzelsoftware. De KNVB betaalde naar verluidt ruim 1 miljoen euro om te voorkomen dat persoonsgegevens zouden uitlekken. Zeeman denkt dat het daadwerkelijke aantal succesvolle ransomware-aanvallen in Nederland hoger ligt. „Niet alle bedrijven doen melding van een aanval, uit vrees voor reputatieschade.”