Het filmfestival van Berlijn is óók podium voor sterrenfilms

Misschien is het omdat filmfestival Berlinale Kristen Stewart (Twilight) in 2023 op 31-jarige leeftijd tot juryvoorzitter bombardeerde, maar de Amerikaanse actrice lijkt dol op Berlijn. Deze stad is „echt”, deze stad is „cool”, zegt ze zondag in een persconferentie. Diezelfde avond huppelt ze het podium op van de Verti Music Hall, waar 2.250 bezoekers wachten op de première van haar uitzinnige neo-noir-actiefilm Love Lies Bleeding. Regisseur Rose Glass kijkt angstig uit over de mensenzee, Stewart is helemaal in haar element. Over female empowerment: „Als je denkt dat alles goed komt als je maar van jezelf houdt: succes daarmee.”

Love Lies Bleeding volgt een klassiek noir-script: een passant met een verleden valt in een woestijngehucht voor een lokale schoonheid met bagage. De passant is Jackie, een vrouwelijke bodybuilder onderweg naar een wedstrijd in Las Vegas (Katy O’Brian). De femme fatale is Lou (Stewart), filmdochter van de oude krokodil Ed Harris, wiens intimiteit met insecten nog zijn charmantste eigenschap is. Lokale hobby’s: schieten en ijzer pompen. En al speelt de film in 1989, dat Jackie en Lou het met elkaar doen is het punt niet. Stewart: „Dit gaat over chicks die met hetzelfde speelgoed spelen als jongens, zonder zoals zij te worden.” Een queer-film? „Geen queer-film die over queer-zijn gaat. Dat verhaal is nu wel verteld, toch?”

Na haar briljante filmdebuut Saint Maud – ondergesneeuwd omdat hij tijdens de pandemie uitkwam – bewijst de jonge Britse regisseur Rose Glass zich opnieuw een meester in een opwindende, knerpende en knetterende stijl van filmmaken. Toch voelt het gegrond, ondanks het smerige geweld, de stomende seks en de terloopse uitstapjes naar het bovennatuurlijke, en ervaar je het als een wilde satire op Amerika. Zelf lijkt Glass wat gegeneerd over de lofprijzingen. „Soms denk ik dat ik nog altijd films maak om indruk te maken op het veertienjarige meisje dat ik ooit was.”

Sundance

Love Lies Bleeding is één van de twaalf films die de Berlinale dit jaar overneemt van het Sundance Festival – twee daarvan in de hoofdcompetitie. In 2023 waren dat zelfs vijftien titels. Sundance, in januari, geldt als hét lanceerplatform van ‘Indies’, onafhankelijke Amerikaanse films. Voorheen nam de Berlinale slechts af en toe een film over van Sundance, zoals Boyhood in 2014. Een A-festival wil namelijk het liefst eigen wereldpremières. Maar in 2020, het eerste jaar van artistiek directeur Carlo Chatrian, stonden er opeens twee Sundance-titels in de competitie: First Cow en Never, Rarely, Sometimes, Always. En dat aantal groeide.

Je kan dat zien als zwaktebod – Sundance snoeft op zijn website dat het als trendsetter nu mede de agenda van Berlijn bepaalt. Maar tegen de rivalen Cannes (in mei) en Venetië (in september) kon de Berlinale in zijn eentje nooit opboksen: het verhuisde in 1977 om die reden van de maand juni naar februari. Ook niet ideaal – maart en april gelden als droge filmmaanden. Samen met Sundance lijkt inmiddels wel een publicitair aantrekkelijke derde route te ontstaan voor ambitieuze films. Op Sundance presenteer je hem aan de Amerikaanse pers, op de Berlinale aan de Europese.

De Sundance-titels voegen sterren toe aan de rode loper en reuring aan het aanbod van experimentele cinema, Eurodrama’s en wereldcinema waarin de Berlinale excelleert. Dit jaar met onder andere het originele A Different Man en curiosum Sasquatch Sunset, over weinig snuggere Bigfoots die ons neukend, poepend en kotsend leren dat terugkeren naar de natuur ook niet alles is. Saoirse Ronan presenteerde The Outrun: dochter van bipolaire schapenboer en religieuze moeder gaat in Londen ten onder aan drank, keert terug naar de Orkney-eilanden en vindt zichzelf in barre natuur en lokale folklore. Klinkt generiek, blijkt een tour de force.

Een solide basis al met al. Aan Chatrians opvolger Tricia Tuttle, die na deze editie begint, de taak ook wat prestigieuze studiofilms bij Hollywood los te weken. Een nog grotere film als Dune: Part Two – die begin maart uitkomt – had hier ook niet misstaan.


Lees ook
Wegkijken bij onrecht, dat doe je niet op de Berlinale

Acteur <strong>Cillian Murphy</strong> in ‘Small things like these’, de openingsfilm van de Berlinale. </p>
<p>Foto Shane O’Connor</p>
<p> ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/het-filmfestival-van-berlijn-is-ac2b3ac2b3k-podium-voor-sterrenfilms.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=