Ook het geduld van Israëls grootste bondgenoten raakt op

Op het ministerie van Defensie, aan de Eliezer Kaplanstraat in Tel Aviv, vergadert elke zondag het Israëlische kabinet. De persberichten die naar aanleiding van die bijeenkomsten verstuurd worden zijn steevast zelfbewust van toon. Afgelopen zondag, bijvoorbeeld, wees het kabinet unaniem „internationale dictaten” van de hand die de Palestijnse staat proberen te bevorderen.

Deze verklaring volgde op berichten dat de Verenigde Staten en verschillende Arabische partners een vredesakkoord voorbereiden met daarin een tijdlijn voor een Palestijnse staat. Israël moet er bij voorbaat niets van weten: een eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat „zou een enorme en ongekende beloning voor het terrorisme zijn”, aldus het kabinet.

De Amerikanen zijn de beste vrienden die Israël zich maar kan wensen: ze ondersteunen de Israëlische defensie met miljardensubsidies en vetoën in de regel anti-Israëlische resoluties bij de VN-Veiligheidsraad. Maar zelfs van deze grootste bondgenoot trekt Israël zich lang niet altijd iets aan. Op het departement in de Kaplanstraat – vernoemd naar een van de ondertekenaars van de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring, in 1948 – trekt Israël zijn eigen plan.


Lees ook
‘Israël zal de oorlog niet beëindigen zonder de inname van Rafah’

Palestijnse hulpverleners zoeken naar overlevenden na een Israëlische aanval op een appartementengebouw in Rafah, 19 februari.

Snelle stappen

Intussen groeit met de dag het gevoel dat Israël zich met zijn opstelling internationaal isoleert. Zo pleitten politici uit alle windstreken afgelopen weekend tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München, in weerwil van de Israëlische weigering, voor snelle stappen in de richting van een Palestijnse staat.

Arabische landen en de VS hielden die pleidooien omdat Palestijnen recht hebben op zelfbeschikking, maar ook omdat een Palestijnse staat de hele regio tot rust kan brengen en dús op termijn cruciaal is voor de veiligheid van Israël. De bekende Amerikaanse politieke analist Ian Bremmer twitterde na afloop van de conferentie dat hij de indruk had gekregen dat Israël meer geïsoleerd is dan het zelf denkt.

Met een resolutie bij de VN-Veiligheidsraad willen de VS een aanval op Rafah tot rode lijn verklaren

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, traditioneel hopeloos verdeeld als het om Israël/Palestina gaat, riepen Israël maandag op om af te zien van militaire actie in Rafah. De verklaring was een initiatief van België, dat tijdelijk de EU voorzit, en werd ondertekend door 26 landen. Alleen Hongarije deed niet mee. Opvallend is dat Duitsland, dat sinds 7 oktober vierkant achter Israël staat, zich wel achter deze oproep schaarde.

Ook op maandag begonnen de hoorzittingen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat zich buigt over de juridische gevolgen van de Israëlische bezetting. De Palestijnse minister Riyad al-Malki (Buitenlandse Zaken) zei dat zijn volk te lijden heeft onder „kolonialisme en apartheid”. Er zijn mensen, aldus Al-Malki, die woedend zijn over deze woorden. „Ze zouden woedend moeten zijn over de realiteit waar we onder lijden.”

Zelfbeschikking

Dinsdag sprak ook Nederland voor het hof, in de persoon van René Lefeber, volkenrechtelijk adviseur en hoofd van de afdeling internationaal recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In een opmerkelijk generieke bijdrage – waarin de woorden ‘Israël’ en ‘Palestina’ niet voorkwamen – sprak Lefeber over het onvervreemdbare recht van volkeren op zelfbeschikking, dat door een langdurige bezetting belemmerd wordt. Een bezetting, aldus Lefeber, is alleen legitiem als ze een noodzakelijk en proportioneel antwoord is op een gewapende aanval.

Deze hoorzittingen bij het Internationaal Gerechtshof staan los van de zaak die Zuid-Afrika onlangs bij hetzelfde hof tegen Israël aanspande over de noodzaak om genocide in Gaza te voorkomen. Anders dan bij de Zuid-Afrikaanse zaak is de uitkomst van deze procedure over de bezetting – die nog maanden op zich kan laten wachten – niet bindend voor Israël. Toch zou een negatieve uitspraak een volgende deuk in Israëls statuur kunnen vormen.


Lees ook
Internationaal Gerechtshof verwerpt verzoek Zuid-Afrika om maatregelen tegen offensief Rafah

Demonstranten met een Palestijnse vlag bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, op de dag van de tussenuitspraak eind januari.

Resolutie

Tot nu toe heeft Israël alle druk weerstaan om zich wat meer te voegen naar de opvattingen van de rest van de wereld – ook omdat de VS hun waarschuwingen vooral in de vorm van woorden gieten. Maar dinsdagochtend meldde persbureau Bloomberg dat Washington nu toch iets substantiëlers voorbereidt om Israël in te tomen: een resolutie bij de VN-Veiligheidsraad waarin Israël wordt gemaand om „geen grootschalig grondoffensief” in Rafah te beginnen.

Volgens de tekst van de ontwerpresolutie, waar de Financial Times de hand op gelegd heeft, zou de Veiligheidsraad ook steun verlenen aan „een tijdelijk staakt-het-vuren in -Gaza, zo snel als praktisch mogelijk is, gebaseerd op de formule van de vrijlating van alle gijzelaars” en „het opheffen van alle belemmeringen voor het verlenen van humanitaire hulp op grote schaal”.

Vluchtelingenkamp bij Rafah. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU riepen Israël maandag op om af te zien van militaire actie in Rafah.
Foto Haitham Amad / EPA

De Amerikaanse president Joe Biden lijkt het zat dat Israël in de loop van de oorlog herhaaldelijk geweigerd heeft om naar hem te luisteren. Met deze resolutie verklaren de Amerikanen een aanval op Rafah tot rode lijn. Volgens analisten luistert Biden ook naar zijn Democratische partij, waar de opvatting leeft dat Israël deze grootschalige oorlog zou moeten omvormen tot een beperktere missie om terrorisme te bestrijden.

De Israëlische geschiedenis is doordrenkt van eigengereidheid, waar aanhangers van het land zich ook graag op beroepen: de rest van de wereld is gek geworden. Toch waarschuwt auteur en onderzoeker Kim Ghattas het land, in een opiniebijdrage in de Financial Times, voor te veel zelfgenoegzaamheid.

Ghattas refereert aan de beroemde uitspraak uit 1973 van de toenmalige Israëlische minister Abba Eban: „Arabieren missen nooit een kans om een kans te missen”. Inmiddels, constateert ze, is het andersom: Israël weigert om ook maar na te denken over constructieve voorstellen van buurlanden die nota bene in zijn voordeel zouden kunnen uitpakken. „Nu zijn het de Arabieren die zich afvragen of Israël deze kans zal missen”, aldus Ghattas.

Met medewerking van Michel Kerres


Lees ook
Terug naar de kibboets vlak bij Gaza? ‘Mijn verstand zegt dat ik er nooit meer naartoe moet gaan’

Een spandoek met de oproep gijzelaars terug naar Israël te brengen hangt bij de eetzaal van de kibboets Mishmar Ha-Emek, waar tijdelijk veel Israëliërs worden opgevangen die in de buurt van Gaza wonen.