Tot twee weken cel voor Russen die overleden Navalny publiekelijk herdachten

Een deel van de Russen die de afgelopen dagen werden gearresteerd bij herdenkplaatsen voor Aleksej Navalny kent nu al hun straf. Uit stukken van de rechtbank in Sint-Petersburg valt op te maken dat 154 mensen zijn veroordeeld tot celstraffen van één tot veertien dagen, meldt persbureau AP. In de tweede stad van Rusland werden meer dan 200 mensen gearresteerd terwijl zij publiekelijk rouwden om de vrijdag overleden oppositieleider, in het hele land gaat het volgens mensenrechtenorganisatie OVD Info om 366 arrestaties in 39 verschillende steden.


Lees ook
Terwijl buitenlandse leiders Poetin verantwoordelijk houden, leggen Russische burgers in stilte bloemen

Bij de Russische ambassade in Den Haag hielden rouwenden vrijdag een wake voor de overleden oppositieleider Aleksej Navalny.

Met de arrestaties probeert Rusland politieke onrust in de kiem te smoren. Toch legden Russen de afgelopen dagen in stilte bloemen bij gedenkplaatsen voor Navalny, onder toezend oog van de autoriteiten. Soms grepen zij in, door rouwenden op te pakken of de pas neergelegde bloemen en kaarsen te verwijderen.

Op sociale media werden beelden gedeeld waarop te zien was dat de politie bij de arrestaties hardhandig optrad. Volgens OVD Info hebben de autoriteiten meerdere wetten overtreden. Zo zouden minstens zes gedetineerden zijn geslagen, moesten 31 mensen gedwongen hun vingerafdrukken afgeven en is bij 24 mensen hun telefoon afgenomen.

Afgelopen vrijdag kwam naar buiten dat oppositieleider Navalny in een strafkolonie in Siberië was overleden. Over zijn doodsoorzaak is nog weinig bekend. Het Russische gevangeniswezen sprak van een natuurlijke dood, maar mensenrechtenactivisten trekken die bewering in twijfel. Ook is onduidelijk waar het lichaam van Navalny nu is: hoewel zijn familie zaterdag te horen kreeg dat het naar een mortuarium in de nabijgelegen stad Salechard was gebracht voor onderzoek, kon zijn moeder Ljoedmila hem daar niet zien omdat het gebouw gesloten was.


Lees ook
Rookgordijn rond dood Navalny: hoe overleed hij en waar is zijn lichaam?

Het Russische strafkamp IK-3, waar Aleksej Navalny was opgesloten en waar hij is overleden.