WHO: Nasser-ziekenhuis functioneert niet meer, nog 200 patiënten in gebouw

WHO: Nasser-ziekenhuis functioneert niet meer, nog 200 patiënten in gebouw

Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis is niet meer operationeel. Dat meldt directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag. Het was tot voor kort het grootste nog functionerende ziekenhuis in de Gazastrook. Afgelopen week is het Israëlische leger het ziekenhuis binnengevallen, omdat zich daar lichamen van omgekomen Israëlische gijzelaars zouden bevinden. Bij die inval is minstens één patiënt om het leven gekomen.

Medewerkers van de WHO mochten volgens Tedros de afgelopen twee dagen het ziekenhuis niet in om te kijken hoe het gaat met de patiënten en welke dringende medische hulp nodig is. Volgens Tedros bevinden zich nog tweehonderd patiënten in het gebouw, minstens twintig van hen moeten met spoed naar andere ziekenhuizen om behandeld te worden.

Bij de inval van Israëlische commando’s, na een dagenlange omsingeling, is een deel van het ziekenhuis verwoest. Veel Gazanen hadden juist hun toevlucht gezocht bij het ziekenhuis omdat ze dachten daar veiliger te zijn dan elders in de Gazastrook. Van de 36 ziekenhuizen in Gaza is nog maar ongeveer een derde operationeel.

Lees ook: Ziekenhuis in Rafah gedeeltelijk verwoest

Palestijnen rusten nadat ze het Nasser-ziekenhuis zijn ontvlucht vanwege de Israëlische inval. Deze foto is van eerder deze week. Foto Mohammed Salem/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Gaza en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.