Het lijkt onwaarschijnlijk dat Winston Churchill het ooit gezegd heeft, maar de in de Verenigde Staten meest geciteerde uitspraak die aan de Britse leider wordt toegeschreven is deze week weer te horen in diplomatieke kringen in Washington: „Je kunt erop rekenen dat Amerikanen het goede doen, nadat ze alle andere opties hebben geprobeerd.” De VS zullen hun bondgenoten niet laten vallen. Uiteindelijk. Toch?
Signalen uit de Republikeinse Partij wijzen de andere kant op. Cruciale steun aan Oekraïne, die dat land helpt zichzelf te verdedigen tegen de Russische invasie én een buffer te vormen voor Poetins plannen verder westwaarts, zit al bijna een half jaar klem in het Congres. Europeanen kunnen smeken wat ze willen, ex-president en presidentskandidaat Donald Trump bepaalt of en hoe er gestemd wordt over de 60 miljard dollar (bijna 56 miljard euro). Zijn ‘Amerika Eerst’ isolationisme biedt weinig aanleiding tot optimisme.
Lees ook
Trump trekt het fundament van de NAVO in twijfel
Trumps woorden vorig weekend, op een campagnebijeenkomst in South Carolina, hakken nog veel dieper in het lang onwankelbare trans-Atlantische vertrouwen. Trump speelde op het podium een deels of compleet verzonnen dialoog na tussen hem en een president van een „groot” Europees NAVO-land dat minder dan de afgesproken 2 procent van het bruto binnenlands product besteedt aan defensie. Hij zou die „nalatige” bondgenoot verteld hebben dat de VS zijn land niet zouden helpen in geval van een Russische invasie. Sterker nog: Trump zou Rusland aanmoedigen „to do whatever the hell they want” [te doen waar ze maar zin in hebben].
Krantenadvertentie
Er zijn weinig onderwerpen waarop Trump ideologisch consistent is. Maar zijn idee dat andere landen lachend misbruik maken van de VS en „moeten betalen voor de levens en miljarden die wij verliezen om hun belangen te beschermen”, schreef hij al in 1987 op in een paginagrote krantenadvertentie, waarmee de vastgoedmagnaat zijn vroegste politieke ambitie kenbaar maakte.
Tijdens zijn presidentschap (2017-2021) trok Trump de VS terug uit allerlei internationale afspraken: het klimaatakkoord van Parijs, een Aziatisch vrijhandelsverdrag en het atoomakkoord met Iran. In de zomer van 2018 dreigde hij eerst in Brussel de NAVO te verlaten om vervolgens na een onderonsje met Vladimir Poetin in Helsinki te zeggen dat hij de Russische leider meer vertrouwde dan zijn eigen inlichtingendiensten.
De Republikein blies de NAVO niet op, maar speelde leden wel tegen elkaar uit. Om Duitsland te straffen voor minimale defensie-uitgaven en een verslaving aan Russisch gas, verplaatste hij daar gestationeerde soldaten naar Polen, waar de conservatief-nationalistische regering graag zijn ego streelde. Internationale relaties zijn voor Trump, net als politieke persoonlijke verhoudingen, grotendeels transactioneel: voor wat hoort wat.
Atlanticus Biden
Trumps aanmoediging van Rusland en bewondering voor Poetin zijn uniek in de Amerikaanse geschiedenis, maar zijn behoefte zich terug te trekken allerminst. Bijna alle presidenten deze eeuw beloofden dat ze zich meer met hun eigen land en minder met de rest van de wereld zouden bemoeien dan hun voorgangers.
Bill Clinton wilde de Amerikaanse economie prioriteit geven, maar breidde de NAVO uit en greep meermaals in bij oorlogen op de Balkan. George Bush jr. zette zich af tegen het globalisme van zijn tegenstander, maar was de enige die ooit Artikel 5 van het NAVO-verdrag inriep. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 klonk dat deze aanval op een NAVO-land een aanval op allen was. Vervolgens volgden de meeste bondgenoten Bush in de invasies van Afghanistan en Irak.
Barack Obama won in 2008 mede dankzij zijn verzet tegen die vastgelopen oorlogen. Hij noemde andere NAVO-landen free riders, profiteurs, die eens in hun eigen verdediging moesten investeren. De VS gingen zich meer richten op Azië, waar de nieuwe supermacht China moest worden ingetoomd.
Eigenlijk vormt Joe Biden de uitzondering. De huidige president, die al op de basisschool zat toen de NAVO in 1949 werd opgericht, maakte internationale samenwerking tot speerpunt en stelde Europese landen meteen na zijn verkiezing gerust dat „de Verenigde Staten terug zijn”. Die vroegen zich wel meteen af: voor hoe lang? In met name Frankrijk ontstond tegelijkertijd de vrees dat Europa zich door Biden weer in slaap zou laten sussen na Trumps wake-up call om militair autonomer te worden.
Lees ook
Trump of geen Trump: Duitsland blijft inzetten op afschrikking door de VS
Geen nieuwe oorlogen
De afschrikwekkende werking van de NAVO blijft het speerpunt van het bondgenootschap. En dat is precies waar Trump met zijn opmerking aan morrelt. „Elke suggestie dat wij niet voor elkaar opkomen, elkaar niet beschermen, ondermijnt ons aller veiligheid”, zei NAVO-baas Jens Stoltenberg deze week.
Trump pocht graag dat er onder zijn bewind geen nieuwe oorlogen uitbraken. Maar het is moeilijk voor te stellen dat Oekraïne er beter voor zou staan met hem in het Witte Huis. Of dat alleen zijn aanwezigheid daar Poetin angst inboezemt om hem te weerhouden van een aanval op een van de Baltische staten.
Feit is dat ook zonder Trump aan de macht de Amerikaanse bereidwilligheid tanende is om een oorlog in Europa te subsidiëren, vooral onder Republikeinen. De reacties op Trumps uitspraken waren dan ook het interessantst in zijn eigen partij. Het is niet Trumps standpunt ten opzichte van de NAVO dat de laatste jaren veranderd is, maar de mate waarin partijgenoten naar zijn pijpen dansen.
Senator Marco Rubio was recent nog een drijvende kracht achter wetgeving die regelt dat de VS niet uit de NAVO kunnen stappen zonder besluit van het Congres – een noodhendel voor als Trump weer wint en daad bij het woord wil voegen. Maar Rubio zei zich deze week „nul zorgen te maken” over Trumps aanmoediging van Rusland. „Hij vertelde alleen maar hoe hij zijn macht gebruikte om te zorgen dat anderen hun steentje bijdragen en actiever worden in de NAVO.” Woorden van gelijke strekking klonken uit de monden van andere voormalige haviken in de partij, die recent een Senaatsdeal voor meer grensbewaking en internationale hulp blokkeerden.
Ze zijn er nog wel, Republikeinen die internationale bondgenootschappen voorstaan, maar ze hebben het niet meer voor het zeggen. Nikki Haley, Trumps enig overgebleven en ogenschijnlijk kansloze tegenkandidaat om de Republikeinse nominatie, noemde de aanmoediging van Poetin „losgeslagen”. Mitch McConnell is het „totaal oneens” met Trump. De senator uit Kentucky dreigt te worden afgezet als fractievoorzitter wegens zijn – beperkte – verzet tegen Trump als partijleider.
Afzijdigheid
Uit peilingen blijkt dat inmiddels bijna de helft van de Republikeinse kiezers vindt dat de oorlog in Oekraïne te veel kost. Meer dan 53 procent vindt dat de VS zich sowieso afzijdig moeten houden van problemen in de rest van de wereld. Ook aan Democratische zijde nemen twijfels over ooit volledige vanzelfsprekende bondgenootschappen toe. Al gaat de discussie daar meer over Israël dan over de NAVO of Oekraïne.
Het lijkt waarschijnlijk dat elke president na Biden isolationalistischer zal zijn dan hij. Of in ieder geval minder gericht op het oude continent. Misschien moedigt dit Europa verder aan de eigen boontjes te doppen op defensiegebied, maar er bestaat alleen al genoeg Frans-Duitse onenigheid om dat te verhinderen. De Amerikanen om hulp roepen lijkt voorlopig onvermijdelijk in elk gewapend conflict in Europa.
Doen die dan uiteindelijk het goede, zoals de vermeende quote van Churchill hun toedichtte na Amerika’s betrekkelijk late deelname aan de Tweede Wereldoorlog? Dat kan alleen als het gepolariseerde land het er nog over eens kan worden wat het goede is. Met of zonder Trump.
Lees ook
EU moet nu eindelijk eens voortmaken met defensie