Kremlincriticus Aleksej Navalny (47) overleden, internationale gemeenschap reageert met afschuw

Bruins Slot en Ollongren geschokt door nieuws overlijden Navalny

Ook Nederlandse ministers hebben vol ontzetting gereageerd op het overlijden van Navalny. „Navalny riskeerde zijn leven in oppositie tegen Poetin en voor democratie in Rusland”, schrijft demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66), die zegt „diep geschokt” te zijn door het nieuws, op X. „Het is aan ons zijn hoop en moed hoog te houden.”

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) spreekt eveneens van een „schokkend bericht” in een reactie tegenover ANP. „Hij heeft zich ingezet tegen corruptie en voor de democratie in Rusland”, zegt de bewindsvrouw. „En hij heeft dat nu gewoon met de dood moeten bekopen.” Ze noemt het nieuws „weer een bewijs dat het regime van Poetin afschuwelijk is”.

Duitse bondskanselier Scholz: Navalny betaalde zijn moed met zijn leven

Aleksej Navalny heeft zijn „moed betaald met zijn leven”. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vrijdag in een reactie op de dood van de Russische oppositieleider. „Iedereen die zich inzet voor de democratie moet vrezen voor zijn veiligheid en zijn leven, en daarom zijn we allemaal erg verdrietig”, aldus Scholz volgens internationale persbureaus.

Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat Moskou „verantwoordelijk moet worden gehouden voor haar misdaden”. Volgens hem bestaat er geen twijfel dat de Russische oppositiekandidaat is vermoord door het Russische regime. Zelensky noemt de Russische president Vladimir Poetin bij naam. „Het maakt hem niet niet uit wie er doodgaat. Hij is voornamelijk uit op zelfbehoud”.

Russische Nobelprijswinnaar Moeratov: dood van Navalny is moord

De Russische journalist en Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov noemt de dood van Navalny „moord”, zo zegt hij tegen persbureau Reuters. Volgens hem hebben de slechte omstandigheden in de gevangenis geleid tot de dood van Navalny. Moeratov won in 2021 de Nobelprijs voor de Vrede.

De in ballingschap levende Russische zakenman en criticus van Poetin Michail Chodorkovski zegt dat de verantwoordelijkheid voor Navalny’s dood „volledig bij Vladimir Poetin ligt, die bevel gaf tot zijn vergiftiging en hem naar de gevangenis stuurde”. Dat schrijft hij op X. Chodorkovski beschuldigde Poetin begin deze eeuw van corruptie en nepotisme en zat vervolgens van 2005 tot 2013 in de gevangenis, waarna hij Rusland verliet.

NAVO-baas Stoltenberg wil antwoorden van Rusland over omstandigheden van Navalny’s dood

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg laat vrijdag weten „diep bedroefd en verontrust” te zijn door de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Hoewel hij volgens persbureau Reuters benadrukt dat alle feiten eerst moeten worden vastgesteld, is Stoltenberg van mening dat het Kremlin „ernstige vragen” te beantwoorden heeft over de omstandigheden van zijn dood.

Volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft het Kremlin „ernstige vragen” te beantwoorden over de omstandigheden van de dood van Aleksej Navalny. Foto John Thys/AFP

Rutte en EU houden Rusland verantwoordelijk voor dood Navalny

Internationaal wordt met afschuw en verslagenheid gereageerd op de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag van „vreselijk nieuws” en zei Rusland verantwoordelijk te houden voor diens overlijden. „Navalny vocht voor democratische waarden en tegen corruptie”, schrijft de demissionair minister-president op X. „Zijn strijd heeft hij met de dood moeten bekopen terwijl hij onder de meest zware en onmenselijke omstandigheden werd vastgehouden.”

Soortgelijke woorden klonken uit de mond van voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. „De Europese Unie houdt het Russische regime verantwoordelijk voor [zijn] tragische dood”, schrijft hij op X. „Aleksej Navalny vocht voor vrijheid en democratie. Voor zijn idealen bracht hij het ultieme offer.”

Demissionair premier Mark Rutte voorafgaand aan de ministerraad. Foto Bart Maat

Welkom in dit blog

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is vrijdag overleden, zo meldt de Russische gevangenisdienst. Navalny, die 47 is geworden, was de belangrijkste criticus van de Russische president Vladimir Poetin en het Kremlin. Sinds 2021 zat hij in de gevangenis. Zijn eigen team heeft zijn overlijden nog niet bevestigd, maar zijn advocaat is nu op weg naar de gevangeniskolonie waar hij werd vastgehouden.

Volgens de gevangenisdienst werd Navalny onwel bij een wandeling en mocht medische hulp niet meer baten. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet vastgesteld. Zowel Navalny zelf als meerdere van zijn familieleden en medewerkers zeiden al meer dan een jaar lang dat Navalny’s gezondheid in gevaar was in de strafkolonie waar hij werd vastgehouden.

Het Kremlin zegt nog geen informatie te hebben ontvangen over de dood van Navalny, zo laat woordvoerder Dmitri Peskov weten tegenover persbureau Reuters. Er is een onderzoek gestart naar het sterfgeval. Poetin is op de hoogte gebracht.

In dit blog volgen we de ontwikkelingen rond de dood van Aleksej Navalny.

Lees ook de uitgebreide necrologie van oud-Rusland-correspondent Eva Cukier: Moderne martelaar Navalny bestreed het Kremlin te vuur en te zwaard