Aandeel Nederlandse jongeren dat eerste misdrijf pleegt met een vijfde toegenomen

Het aantal jongeren dat voor het eerst verdacht werd van een misdrijf is in 2022 met 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. Onder de zeventienduizend jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die in 2022 verdacht werden van een misdrijf, kwamen elfduizend voor het eerst negatief in aanraking met justitie. Het aandeel van zogeheten first offenders — zo’n 66 procent — was nog nooit zo hoog.

Ook het aantal minderjarige meisjes die voor het eerst verdacht werden van een misdrijf nam toe. Van de ruim vierduizend minderjarige meisjes die in 2022 als verdachte werden beschouwd, was 83 procent voor het eerst betrokken bij een misdrijf. Dit is een stijging met ruim een tiende ten opzichte van 2014, toen 72 procent van de verdachte meisjes voor het eerst in aanraking kwam met de politie.

Minderjarige jongens blijven oververtegenwoordigd — met een aandeel van driekwart — onder jongeren die verdacht worden van een misdrijf. Onder minderjarige veelplegers is hun aandeel met 96 procent nog groter. Met name winkeldiefstal was het meest voorkomende misdrijf onder jongeren. Tien procent van alle aanklachten betroffen mishandeling en openlijke geweldpleging. Daarin zag het CBS zowel bij jongens als meisjes geen stijging ten opzichte van voorgaande jaren.