Speuren naar plagiaat bij je politieke vijand: een gevaarlijk wapen

„Een donkere verdrietige dag in journalistiek Duitsland”, schreef de plaatsvervangende hoofdredacteur van weekblad Die Zeit vorige week op sociale media. Die donderdag druppelden gedurende de dag steeds onheilspellender berichten binnen uit Braunau am Inn, een stadje aan de Duits-Oostenrijkse grens. Een vrouw was vermist, hulpdiensten in bootjes zochten haar in de rivier. Het zou gaan om de adjunct-hoofdredacteur van de Süddeutsche Zeitung (SZ), Alexandra Föderl-Schmid. Haar auto en een paar spullen waren gevonden, volgens lokale media ging de politie uit van suïcide.

In de dagen ervoor was Föderl-Schmid het doelwit geworden van een shitstorm, na beschuldigingen van plagiaat in haar journalistieke werk en in haar proefschrift. Die donderdagavond en de daaropvolgende vrijdagochtend gingen veel twitteraars uit van het ergste. Maar die vrijdag rond het middaguur werd Föderl-Schmid gevonden aan de oever van de rivier, onderkoeld maar levend.

De schrik om Föderl-Schmid maakt in Duitsland een debat los over de beoordeling van plagiaat en beschuldigingen van plagiaat als politiek middel.

Omstreden onderzoek

In december berichtte Medieninsider, een platform voor medianieuws, voor het eerst over onzuiverheden in artikelen van Föderl-Schmid; zo zouden in haar stukken soms fragmenten uit berichten van nieuwsagentschappen opduiken. De beschuldigingen aan Föderl-Schmids adres werden intern op de redactie van de Süddeutsche Zeitung besproken; het verloop van die vergadering werd doorgespeeld aan Medieninsider. Omdat de redactievergaderingen van de krant vertrouwelijk zijn, stelde de SZ vervolgens een omstreden onderzoek in: de krant liet de telefoon- en e-mailgegevens van de redacteuren doorzoeken om uit te vinden wie naar Medieninsider had gelekt. Het onderzoek leverde niets op.

Na de eerste berichten over Föderl-Schmids werkwijze gaf het rechts-radicale platform Nius opdracht aan een ‘plagiaatjager’ om ook haar academische werk door te spitten. Nius, waarvan de bedoeling is dat het voor Duitse oren klinkt als ‘news’, is het nieuwe platform van Julian Reichelt, de voormalige hoofdredacteur van Bild die in 2021 na beschuldigingen van machtsmisbruik werd ontslagen. Op Nius worden regelmatig complottheorieën verspreid; de Nederlandse rechtse influencer Eva Vlaardingerbroek is er een vaste gast.

Uit onderzoek van weekblad Der Spiegel blijkt dat Nius een „viercijferig” bedrag betaalde aan ‘plagiaatjager’ Stefan Weber om het werk van Föderl-Schmid onder te loep te nemen. In het stuk over het plagiaat van Föderl-Schmid maakt Nius er geen melding van dat het zelf de opdracht gaf voor het onderzoek.


Lees ook
Oud-hoofd Duitse veiligheidsdienst nu zelf onder toezicht vanwege rechts-extremistische activiteiten

Hans-Georg Maassen toen hij nog hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst was, in 2018.

Weber zegt in het proefschrift van Föderl-Schmid dertien passages gevonden te hebben die zonder bronvermelding van andere auteurs zijn overgenomen; bovendien meldt hij vier passages uit haar tijd als Israël-correspondent voor de SZ. In de teksten van Föderl-Schmid gaat het om zinnen of zinsnedes die eerder bij andere media verschenen of op Wikipedia. Föderl-Schmid verontschuldigde zich en trad in afwachting van een onderzoek van de SZ terug uit de hoofdredactie.

Titel in paspoort

In Duitsland is het voor hogeropgeleiden veel gebruikelijker om te promoveren dan in andere landen. Een doctorstitel heeft veel status, is vaker een vereiste in het beroepsleven en kan als titel zelfs in het paspoort worden opgenomen. Normaal gesproken struikelen met name politici over beschuldigingen van plagiaat. Zo moest de toenmalige minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg (CDU), die als kansrijk werd gezien om Angela Merkel op te volgen, terugtreden toen zijn universiteit zijn doctorstitel introk. Een Europarlementariër voor de FDP, Silvana Koch-Mehrin, vertrok met stille trom uit de politiek toen in haar proefschrift op 80 bladzijden 120 passages overgenomen bleken. Franziska Giffey (SPD) moest in 2021 vanwege plagiaat in haar proefschrift terugtreden als minister voor Gezinszaken , maar werd nog datzelfde jaar verkozen tot burgemeester van Berlijn.

Stefan Weber, communicatiewetenschapper aan de universiteit van Salzburg en dus ‘plagiaatjager’, richtte eerder zijn pijlen op de huidige minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen). In de zomer van 2021 lag Baerbock aan kop in de peilingen om de nieuwe Duitse kanselier te worden. Nadat Baerbock ervan werd beschuldigd haar cv te hebben opgesmukt, liet Weber Baerbocks boek door plagiaatsoftware lopen, zo vertelde hij in The New York Times. Hij vond naar eigen zeggen 100 passages waarin Baerbock onzorgvuldig had gewerkt en teksten had overgenomen van blogs of kranten. Voor Baerbock betekende dat plagiaatschandaal mede het einde van haar ambities om kanselier te worden.

‘Plagiaatjagen’ kan een effectief politiek middel zijn. Volgens een commentaar in de Neue Zürcher Zeitung is het „geen toeval, dat het conservatieve online-medium Nius uitgerekend het proefschrift van de plaatsvervangende hoofdredacteur van de linksliberale SZ” liet toetsen. Evenmin, schrijft de NZZ, is het toeval dat de SZ uitgebreid schreef over de plagiaatbeschuldigingen aan het adres van de covoorzitter van de extreemrechtse Alternative für Deutschland, Alice Weidel. Iedereen die „vaak publiceert, zit in een glazen huis”, aldus de NZZ: zou van iedereen die vaak publiceert iedere zinsnede volstrekt origineel zijn?

Harvard

In de VS is het plagiaatsjagen al openlijk tot politiek wapen verklaard. „We lanceerden het Claudine Gay plagiaatverhaal van rechts”, schreef de rechtse activist Christopher Rufo eind december op X. Rufo nam het voortouw in de plagiaatsjacht op toenmalig Harvard-voorzitter Gay. „De volgende stap is om het linkse media-organisaties binnen te smokkelen […].” Begin januari moest Gay opstappen na die beschuldigingen van plagiaat en na beschuldigingen dat ze het antisemitisme op haar campus niet serieus genoeg nam.

Een van de luidste stemmen die het aftreden van Gay eiste was Harvard-alumnus, miljardair en hedgefondsmanager Bill Ackman. Volgens The New York Times was Ackman vol wrok over Harvard omdat zijn alma mater hem ondanks zijn gulle donaties niet liet meepraten over de koers van het instituut. Het online platform Business Insider publiceerde vervolgens, begin januari, twee artikelen over plagiaat in het proefschrift van Ackmans vrouw, Neri Oxman. Oxman, een voormalig hoogleraar mediawetenschappen aan Massachusetts Institute of Technology (MIT), zou in haar proefschrift stukken tekst van Wikipedia hebben overgenomen. Bill Ackman, haar man dus, kondigde vervolgens aan het academische werk van de voorzitter van MIT én alle voormalige collega’s van Oxman door plagiaatjagers te laten controleren. Ackman vermoedt dat Business Insider door MIT-medewerkers op het spoor werd gezet het werk van Oxman door te lichten.

Praten over zelfdoding kan gratis, anoniem en 24/7 bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon: 0800-0113. Of chat op www.113.nl