Achmea schikt woekerpolisaffaire voor tientallen miljoenen

Ook Achmea schikt de zogeheten woekerpolisaffaire voor tientallen miljoenen euro’s, nadat Allianz, ASR en NN dit al eerder deden. Dat heeft de verzekeraar vrijdagochtend bekendgemaakt. Achmea keert nu 60 miljoen euro uit, waarmee 27.000 polissen gecompenseerd zijn.

Het akkoord werd bereikt met vijf claimorganisaties: Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Het gaat om woekerpolissen die in het verleden zijn aangeboden door Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en hun rechtsvoorgangers. Polishouders die bij een van deze clubs zijn aangesloten krijgen bedragen van minstens enkele honderden euro’s. In zeldzame gevallen kan een compensatie oplopen tot meer dan 10.000 euro.

Behalve de genoemde 60 miljoen reserveert Achmea nog eens 25 miljoen euro voor „schrijnende gevallen” die niet zijn aangesloten bij een van de claimorganisaties. De verzekeraar zegt in het verleden al klanten te hebben gecompenseerd voor een bedrag van 380 miljoen euro.


Lees ook
Woekerpolisaffaire schudde verzekeringssector door elkaar

Een financieel adviseur kijkt een polis na, die een <strong>gedupeerde</strong> hem voorlegt tijdens de Nationale Ontwoekerdag in Utrecht in 2018. Bezoekers konden er gratis advies krijgen over hun woekerpolissen. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/achmea-schikt-woekerpolisaffaire-voor-tientallen-miljoenen.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Hoge kosten, lage opbrengst

Woekerpolissen werden bedacht in de jaren negentig. Verzekeraars verkochten het product als ‘beleggingsverzekering’ aan consumenten die spaarden voor hun pensioen of voor het aflossen van hun hypotheek. Zij dachten vaak dat zij een spaarproduct kochten, terwijl het in werkelijkheid ging om beleggen met een vaste looptijd. De verborgen kosten waren vaak hoog en het rendement viel, mede door een kwakkelende beurs, in veel gevallen tegen. Volgens de Consumentenbond werden sinds 1993 zeven miljoen woekerpolissen verkocht, met een totale waarde van 100 miljard euro.

Deze producten werden later ‘woekerpolissen’ genoemd en gedupeerden voerden jarenlang rechtszaken tegen de verzekeraars die ze hadden aangeboden. Afgelopen september oordeelden rechters in hoger beroep dat de kosten die NN aan klanten in rekening had gebracht onterecht waren. Na die uitspraken troffen ASR en Allianz een schikking met de claimclubs. NN deed dat vorige maand.