Roest wint wereldtitel op 5.000 meter, geen goud op de teamsprint

Patrick Roest heeft bij de WK afstanden in Calgary zijn wereldtitel op de 5000 meter geprolongeerd. De 28-jarige Lekkerkerker was in de Olympic Oval in Canada met 6.07,28 de beste. Zilver was er net als vorig jaar voor de Italiaan Davide Ghiotto die tot 6.08,61 kwam. Het brons ging naar de Noor Sander Eitrem.

Roest begon aan zijn race om de wereldtitel met een ongeslagen status op de 5000 meter dit seizoen. Hij had de laatste wereldbekerwedstrijd in Quebec overgeslagen, maar had de andere vier overtuigend gewonnen. De schaatser veroverde vorig jaar bij de WK in Heerenveen voor het eerst de wereldtitel op de 5000 meter.

Ghiotto reed tegen de Canadees Ted-Jan Bloemen, die in Calgary zijn thuisbaan heeft. De Italiaan pakte na een snelle eerste ronde een voorsprong en hield die vast. Hij bleef zijn ronden net onder de 29 seconden rijden en was net wat sneller dan de Noor Eitrem, die 6.09,00 op de klok had gezet.

Roest wist in de rit erna tegen Michele Malfatti precies wat hij moest rijden. Hij begon wat sneller dan Ghiotto, maar leverde daarna met rondjes van net boven de 29 seconden die voorsprong langzaam in. Met een vlak schema kon hij in de slotronden echter weer tijd winnen en dat deed hij ook. Hij was ruim een seconde sneller.

Chris Huizinga werd met 6.15,04 zevende. Marcel Bosker eindigde met 6.23,87 als vijftiende.

Geen goud voor de mannen bij de teamsprint

De Nederlandse schaatsers hebben net naast de wereldtitel op de teamsprint gegrepen. In Calgary reden Janno Botman, Jenning de Boo en Tim Prins naar een wereldrecord met 1.17,17. De schaatsers van Canada doken daarna met minder dan 0,01 seconde daaronder. Noorwegen pakte het brons.

Na een goede start en een snelle tussenronde van De Boo werd Prins gelanceerd voor een sterke slotronde. De ploeg dook daarmee onder de beste tijd die Canada in 2017 had neergezet. Daarna reden Anders Johnson, Laurent Dubreuil en Antoine Gélinas-Beaulieu met een sterke slotronde naar vrijwel dezelfde tijd, maar volgens de klok was Canada net wat sneller.

Vrouwen grijpen naast medailles

De Nederlandse schaatssters grepen naast de medailles op de teamsprint. Marrit Fledderus, Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-de Jong kwamen tot een tijd van 1.26,86 en eindigde daarmee als vierde. De titel ging net als een jaar eerder naar Canada, voor de VS en Polen.

Rijpma-De Jong kon na de start Fledderus en Leerdam niet bijhouden. Ze probeerde het gaatje te dichten, maar slaagde daar niet in en moest de drie ronden helemaal alleen rijden. Dat brak haar in de derde ronde op.

Nederland won dit onderdeel eerder in 2019, 2020 en 2022. Bij de WK in 2023 eindigde de ploeg in een andere samenstelling als vijfde. (ANP)