Griekenland legaliseert als eerste orthodox-christelijke land het homohuwelijk

Een kleine meerderheid in het Griekse parlement heeft donderdagavond lokale tijd ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. Daarnaast krijgen paren van hetzelfde geslacht dezelfde ouderlijke rechten als heterostellen in het Zuid-Europese land. Griekenland is daarmee het eerste orthodox-christelijke land dat deze stap neemt.

Aan de legalisering van het homohuwelijk ging een stevig debat vooraf. In het parlement werd twee dagen lang fel gediscussieerd. 176 parlementariërs in het 300-zetels-tellende parlement stemden voor. Premier Kyriakos Mitsotakis, die van de legalisering een van zijn campagnethema’s bij de verkiezingen vorig jaar, kreeg ook verzet uit zijn eigen partij, die tegen stemden of zich van de stemming onthielden.

Stellen van hetzelfde geslacht kunnen in Griekenland nu ook kinderen adopteren. De wet geldt echter niet voor transgenders. Voor activisten in Griekenland geldt de legalisering als een grote overwinning: zij vierden de uitslag voor het parlement. De machtige orthodoxe kerk in Griekenland probeerde juist tot het laatst een streep door de wet te zetten.


Lees ook
Wetsvoorstel over homohuwelijk sluit aan bij wens van Grieken om modern en Europees te zijn

Konstantinos Androulakis, hier met een zijn twee zonen, kwam deze week met zijn partner Michael vanuit hun woonplaats Londen naar Athene om de legalisering van het homohuwelijk in Griekenland bij te wonen.