Tweede Kamer wil terugkeer schoolzwemmen: ‘Dit gaat vele levens redden’

De Tweede Kamer wil dat het schoolzwemmen weer terugkeert in het Nederlandse onderwijs. Een Kamermeerderheid stemde donderdag voor een motie van de SP en GroenLinks-PvdA die het kabinet daartoe oproept. Aanleiding voor het herinvoeren van het schoolzwemmen is het dalende aantal kinderen met een zwemdiploma. Het plan kost zo’n 129 tot 212 miljoen euro per jaar, afhankelijk van het aantal kinderen dat op die manier een diploma haalt.

Het voorstel komt van Kamerlid Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) en SP’er Michael van Nispen. Voor Mohandis kent het politieke vraagstuk een persoonlijke noot, zoals te lezen viel in NRC: hij maakte onlangs bekend op 38-jarige leeftijd alsnog zijn zwemdiploma te hebben gehaald.

De afgelopen jaren is het aantal kinderen zonder diploma meer dan verdubbeld van 6 naar 13 procent. Met name kinderen uit gezinnen die in armoede leven of kinderen met een migratie-achtergrond hebben een grotere kans om geen zwemdiploma te halen.

‘Klassenvraagstuk geworden’

SP’er Van Nispen stelt dat „wel of niet kunnen zwemmen” een „klassenvraagstuk” is geworden. „Als je ouders genoeg geld hebben kun je zwemles krijgen. Maar kinderen uit een gezin met een laag inkomen hebben twaalf keer zo vaak geen zwemdiploma.” Het Kamerlid is ervan overtuigd dat het herinvoeren van schoolzwemmen „vele levens gaat redden” en ouders „veel geld zal schelen”.

Nu is het zo dat schoolzwemmen een taak is van scholen en gemeenten; zij bepalen op welke manier het wordt gefinancierd en georganiseerd. Op veel plekken is het schoolzwemmen afgeschaft omdat gemeenten het niet langer subsidieerden. Naast het herinvoeren van schoolzwemmen, stemde de Kamer ook voor het voorstel dat de overheid meer verantwoordelijkheid moet nemen in het openhouden van zwembaden, bijvoorbeeld met een speciaal fonds om baden met financiële problemen te helpen.


Lees ook
Kamerlid Mohammed Mohandis (38) mag afzwemmen: ‘Ik heb het ongemak altijd meegedragen’

Mohammed Mohandis met dochter Aya: „Ik volg een gecombineerd A-, B- en C-traject, zij gaat op voor haar C-diploma.”