Mirza G. mag worden uitgeleverd aan Bosnië: ‘Onvoldoende bewezen dat hij oneerlijk proces krijgt’, stelt rechtbank

De uitlevering van de Bosniër Mirza G. is volgens de rechtbank in Breda toelaatbaar. Mirza G., die in de jaren negentig naar Nederland vluchtte en hier asiel kreeg, stelt dat hij zijn leven niet veilig is als hij wordt uitgeleverd aan zijn geboorteland. Mirza G., die in Nederland is veroordeeld voor witwassen, wordt in Bosnië verdacht van wapen- en drugshandel in crimineel verband.

De vrees van Mirza G. komt voort uit een conflict met zijn neef Edin G., die eind vorig jaar door de Rotterdamse rechtbank is veroordeeld tot zeven jaar cel voor grootschalige handel in cocaïne en grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Volgens Mirza wil zijn neef Edin hem laten vermoorden.

In zijn verzet tegen uitlevering heeft Mirza G. gewezen op berichtgeving in de Bosnische media over corruptie en vriendjespolitiek in Bosnië. Een van de mensen die zich daaraan schuldig zou maken, is de minister van Buitenlandse Zaken Elmedin Konakovic.


Lees ook
Uitlevering aan Bosnië? ‘Mijn kop gaat eraf als dat gebeurt’, zegt de emotionele drugsverdachte

In december 2017 werd in de haven van Algeciras een grote partij cocaïne onderchept. Deze werd in verband gebracht met het Dino en Tito-kartel.

‘Flagrante schending’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bosnië en Herzegovina ontkent de beschuldigingen van banden met Edin G. en corruptie aan het adres van minister Konakovic waar Mirza G. en diens advocaat aan refereren. „Wij wijzen beschuldigingen in de media aan het adres van de minister van Buitenlandse Zaken nadrukkelijk van de hand”, zo laat de Bosnische ambassadeur in Nederland weten.

Door die corruptie zou Mirza G. zijn leven in Bosnië niet zeker zijn. Advocaat Louis de Leon stelt dat dit een dreigende schending van de mensenrechten oplevert. Dat is een grond op basis waarvan de minister kan beslissen een verdachte niet uit te leveren. Hoewel de rechtbank de vragen van Mirza G. wel begrijpt, is acht het „onvoldoende feitelijk onderbouwd dat een uitlevering van Mirza G. zou leiden tot een flagrante schending van het recht op een eerlijk proces”.

De advocaat van Mirza G. heeft aangekondigd dat zijn cliënt het oordeel van de rechtbank zal aanvechten.


Lees ook
De autoritaire leider van een steeds leger stukje land

Verkiezingsposter in Banja Luka met <strong>Zeljka Cvijanovic</strong> (links) and <strong>Milorad Dodik</strong> (rechts) voor de Bosnische verkiezingen. Foto Aleksander Golic/EPA” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/mirza-g-mag-worden-uitgeleverd-aan-bosnia-ac280c298onvoldoende-bewezen-dat-hij-oneerlijk-proces-krijgtac280c299-stelt-rechtbank-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=