Belgisch verbod op onverdoofd slachten blijft in stand na uitspraak Europees Hof

Het Belgische verbod op ritueel onverdoofd slachten is niet in strijd het met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zo oordeelde het Europees Hof in Straatsburg dinsdag. Islamitische en joodse organisaties hadden de Vlaamse en Waalse overheden voor het Hof gedaagd vanwege het slachtverbod dat zij in 2019 doorvoerden. De organisaties zijn van mening dat moslims en joden door het verbod geen vlees meer kunnen kopen dat aan religieuze slachteisen voldoet. Daarmee wordt hun vrijheid van religie geschonden, zo stond in de aanklacht.

Nadat de religieuze belangengroepen bij het Belgische Grondwettelijk Hof hun gelijk niet haalden, was het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de laatste optie om de traditionele slachtmethoden toch te laten beschermen. Het Hof is echter van mening dat het beschermen van dierenwelzijn onderdeel is van de „publieke moraal”.

Volgens de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts houdt de uitspraak in dat nu niet alleen in België, maar „in héél Europa de deur openstaat voor een verbod op onverdoofd slachten”. Eerst kunnen de islamitische en joodse organisaties nog in hoger beroep gaan. Als ze geen beroepszaak toegekend krijgen of de beroepszaak verliezen, geldt de uitspraak van dinsdag voor alle 47 lidstaten van de Raad van Europa. In Nederland probeert de Partij voor de Dieren zo’n verbod door te voeren.