Senaatsmeerderheid om salderingsregeling zonnepanelen in stand te houden

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft in stand. De Eerste Kamerfracties van onder meer BBB en GroenLinks-PvdA hebben dinsdag volgens persbureau ANP laten weten tegen het voorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) te stemmen, die wil dat de regeling vanaf 2025 wordt afgeschaft. Later op dinsdag gaan de senatoren formeel stemmen.

Middels de salderingsregeling worden eigenaren van zonnepanelen gecompenseerd voor het overschot aan stroom dat ze leveren aan het elektriciteitsnet. Dat is gunstig voor wie zonnepanelen heeft, maar de kosten die elektriciteitsleveranciers extra maken door de regeling verhalen ze op alle stroomverbruikers. Dat vindt minister Jetten oneerlijk, zeker aangezien het aanschaffen van zonnepanelen inmiddels sowieso aantrekkelijk is door de dalende prijs van de panelen.

Overheidsfinanciën

Volgens GroenLinks-PvdA is dit een slecht moment om deze regeling af te schaffen, omdat zonnepanelen net binnen het bereik komen van mensen met een laag inkomen. Volgens BBB moet eerst de netcongestie (een soort file op het elektriciteitsnet) worden opgelost, voordat de salderingsmaatregel kan worden geschrapt.

Ook vindt de BBB dat het kabinet de regeling alleen wil afschaffen om meer belastinggeld op te halen. Minister Jetten verwees vrijdag inderdaad naar de kosten: „Deze wet wegstemmen kost incidenteel 2,8 miljard euro en structureel 717 miljoen euro.”

De leider van D66 verwees ook nog even uit naar de stroeve formatie van PVV, VVD, BBB en voorheen NSC, die stuk lijkt te lopen vanwege zorgen van NSC-leider Pieter Omtzigt over overheidsfinanciën: „We hebben het deze week heel veel over de staat van de overheidsfinanciën gehad. Het is nu aan de senatoren om te bepalen of ze dat probleem groter willen maken of juist niet”, zei Jetten.