Voor corruptie veroordeelde Thaise oud-premier Thaksin komt vervroegd vrij

Zijn celstraf werd afgelopen zomer teruggebracht van acht naar één jaar, en zelfs die hoeft de Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra niet uit te zitten. Volgens de Thaise minister van Justitie staat de 74-jarige Thaksin, tevens voormalig eigenaar van voetbalclub Manchester City, op een lijst van 930 veroordeelden die vervroegd vrijkomen omdat ze te ziek of oud zijn voor de gevangenis. Dat melden internationale persbureaus dinsdag.

Thaksin keerde afgelopen september terug in Thailand na een zelfverkozen ballingschap van vijftien jaar, in de hoop in zijn thuisland zijn veelbewogen leven af te sluiten. Hij was van 2001 tot 2006 premier van Thailand. In het laatste jaar zette het leger hem af bij een staatsgreep. In 2010 werd hij wegens corruptie veroordeeld, maar hij vertrok naar Dubai om dat vonnis te ontvluchten omdat hij vond dat het ging om een politieke afrekening.

Direct na zijn veelbewogen terugkeer in Thailand werd Thaksin voor aanvankelijk acht jaar vastgezet, maar de Thaise koning honoreerde kort daarna zijn gratieverzoek en verkortte de celstraf van de oud-premier naar een jaar. Dat gebeurde op medische gronden: Thaksin zou kort na zijn gevangenneming last hebben gekregen van een hoge bloeddruk en pijn op de borst. Volgens zijn welgestelde familie moest hij in de maanden die volgden ook tweemaal onder het mes.

Omstandigheden onbekend

Volgens Thaise media komt de populaire oud-premier misschien al aankomend weekend vrij. Onder welke omstandigheden is nog niet bekend. Het kan zijn dat Thaksin een enkelband moet dragen, of dat hij met reisbeperkingen door het leven moet.

Thaksin benutte de voorsprong die hij als telg uit een steenrijke Thaise familie kreeg door een succesvol telecommunicatiebedrijf op te bouwen. Hij gebruikte zijn verdiende miljarden om rond de eeuwwisseling de populistische partij Pheu Thai op te richten. Inmiddels heeft zijn dochter, Paetongtarn Shinawatra (37), daar de leiding over. Als tweede partij van Thailand maakt Pheu Thai sinds vorige zomer weer deel uit van de huidige Thaise regering — samen met twee pro-juntapartijen.


Lees ook
Thaise partij Pheu Thai betaalt de prijs voor verraad

De nieuwe Thaise premier <strong> Srettha Thavisin</strong> vorige week op een persconferentie in Bangkok. Zijn partij heeft een akkoord gesloten met de junta om verkiezingswinnaar Move Forward van de macht te houden.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/voor-corruptie-veroordeelde-thaise-oud-premier-thaksin-komt-vervroegd-vrij.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=