Biden: VS willen gevechtspauze van zes weken in Gaza

Biden: VS willen gevechtspauze van zes weken in Gaza

De Verenigde Staten dringen aan op een pauze van zes weken in de gevechten tussen Israël en Hamas in Gaza, als opstap naar een langer staakt-het-vuren. Washington werkt met bondgenoten in het Midden-Oosten aan een akkoord over zo’n onderbreking. Dat heeft president Joe Biden maandag gezegd in het Witte Huis, meldt Reuters.

„We werken actief aan vrede, veiligheid en waardigheid voor zowel het Palestijnse als het Israëlische volk. En ik werk hier dag en nacht aan”, zei Biden tegen verslaggevers na een ontmoeting met de Jordaanse koning Abdullah. Doel is dat de gijzelaars uit Gaza kunnen worden vrijgelaten en humanitaire hulp kan worden voortgezet.

Biden sprak zich ook uit tegen een grondoffensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zoals de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil. Biden sprak zondag met Netanyahu en benadrukte volgens het Witte Huis tijdens dat gesprek dat „een militaire operatie in Rafah niet mag plaatsvinden zonder een geloofwaardig en uitvoerbaar plan om de veiligheid te garanderen van de meer dan een miljoen mensen die daar een heenkomen hebben gezocht.”

Ook koning Abdullah herhaalde zijn oproep voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. „We kunnen niet toekijken en dit laten voortduren”, zei hij. „We hebben nu een duurzaam staakt-het-vuren nodig. Deze oorlog moet eindigen.”

De Amerikaanse president Joe Biden (rechts) en koning Abdullah van Jordanië, maandag in het Witte Huis in Washington. Foto Kevin Lamarque / Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Gaza en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.