In Utrecht doorgebroken spits Haller bezorgt gastland Ivoorkust derde Afrika Cup

Ivoorkust heeft dankzij winst in een Nederlands getinte finale tegen Nigeria voor de derde keer in de geschiedenis de Afrika Cup gewonnen. Het gastland won in de buitenwijken van Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust, met 2-1. In de groepsfase van het toernooi kwamen de Nigerianen nog als winnaar (1-0) uit een krachtmeting tussen de twee West-Afrikaanse voetbalgrootmachten. In 2015 won Ivoorkust zijn laatste Afrika Cup.

Nigeria kwam in de eerste helft tegen de verhoudingen in op voorsprong dankzij een doelpunt van de in Haarlem geboren verdediger William Troost-Ekong, zoon van een Nederlandse moeder en een Nigeriaanse vader. De gelijkmaker viel na ruim een uur. Middenvelder Franck Kessié beloonde het overwicht dat Ivoorkust vrijwel de hele wedstrijd had met de 1-1.

Laat in de wedstrijd maakte spits Sébastien Haller het winnende doelpunt voor Ivoorkust. Hij kwam na een voorzet vanaf links voor zijn bewaker en stuurde de bal met veel gevoel naar de rechterbovenhoek. Haller werd geboren in Frankrijk, als zoon van een Franse vader en een Ivoriaanse moeder. Hij brak door als voetballer bij FC Utrecht en speelde recentelijk ook bij Ajax, dat hem na een seizoen alweer verkocht aan Borussia Dortmund.

Na twee verloren groepswedstrijden was er vrijwel niemand meer in Ivoorkust die in succes geloofde. Na de vernederende nederlaag tegen Equatoriaal-Guinea (4-0) moest bondscoach Jean-Louis Gasset opstappen en mocht zijn assistent Emerse Faé het proberen in de knock-outfase (waar Ivoorkust zich als één van de beste nummers drie alsnog voor plaatste). De onervaren coach uit het Franse Nantes had hiervoor nog nooit een seniorenteam geleid, maar heeft nu na vier wedstrijden zijn eerste hoofdprijs te pakken.


Lees ook
dit profiel over Haller tijdens zijn periode in Utrecht

Niet langer die nonchalante Franse jongen