Opinie | Tradwife? Wees liever een oeverloos, wild wijf

Beeld Getty Images

Soms lijkt het één grote herhaling van zetten. Weer een boek over de rauwheid van moederschap, een essay over de male gaze, een oproep aan vrouwen om bozer te zijn, harder, nee zachter juist, wees open, wees kwetsbaar, bevrijd jezelf: het is allemaal al in de jaren zestig gezegd, en vaak nog beter ook, maar met welk nut?

„Franse mannen en vrouwen vallen terug in traditionele rolpatronen”, kopte NOS vorige maand. Vooral jongeren tussen de 25 en 34 jaar verlangen weer naar een ouderwetse rolverdeling: de man moet werken terwijl de vrouw verzorgt. „Het seksisme wordt niet minder, het verankert zich juist in de maatschappij en neemt toe”, aldus een belangrijke adviesraad van de Franse regering. Onderzoeken in andere westerse landen wijzen hetzelfde uit. Gen Z, tussen de 16 en 29 jaar oud, ziet feminisme vaker als een schadelijke kracht dan babyboomers, aldus The Guardian onlangs. Overigens geldt dit alles vooral voor mannen, maar veruit de schokkendste zin uit het Franse onderzoek was voor mij toch deze: „Van de vrouwen vindt de overgrote meerderheid dat ze boven alles ‘serieus, trouw, gevoelig en knap’ moeten zijn om serieus te worden genomen.” Niet slim, grappig, gepassioneerd, creatief, oeverloos, wijs of wild, Jordan Petersons ‘de vrouw is chaos’ desnoods, maar mooi en zacht.

Het is een ideaal dat niet ver verwijderd ligt van de zogenaamde tradwife, een mondiale trend van ‘traditionele’ vrouwen die hun bestaan achter het aanrecht vieren. Online zijn er legio filmpjes van. Met gelakte nagels en strak in de make-up aait de tradwife haar blender en stofzuiger. Het brood en de pindakaas voor de lunch maakt ze zelf. Een vrouw dient zorgzaam en volgzaam te zijn, predikt ze met fluwelen stem. Ze kookt, zuigt, zorgt en ziet er natuurlijk altijd tiptop uit, liefst in strakke jaren vijftig jurkjes, want ‘mannen zijn visueel ingesteld’.

Zelfde decolletés, zelfde eeuwige glimlach

Vroeger heette dat nog gewoon een Stepford Wife. Naar de roman van Ira Levin, uit 1972, over het dorpje Stepford waar alle slimme, vrijgevochten vrouwen veranderen in huissloven die altijd beschikbaar zijn voor seks. „De mentaliteitsverandering is vooral een reactie op het feminisme”, stelt de Franse adviesraad. Want: „Hoe vaker er in het openbaar debat gepleit wordt voor verbetering van de positie van vrouwen, hoe groter het verzet daartegen wordt.” Oftewel: beter hou je als vrouw je mond. Tel daarbij de invloed van sociale media en het plaatje is compleet. „Natuurlijk denken Gen Z-jongens dat feminisme schadelijk is”, volgde meteen een commentaar in The Independent, „dat hebben ze op internet geleerd.”

Nu werd The Stepford Wives twee keer verfilmd, in 1975 en 2004, en juist in de vergelijking valt op hoeveel er in de tussenliggende jaren veranderd is. En hoeveel ook niet.

In de versie uit 2004 wordt protagonist Joanna Eberhart gespeeld door Nicole Kidman en is ze aanvankelijk een succesvolle tv-producent. Na een zenuwinzinking verhuist het gezin echter naar Stepford, waar opvallend genoeg exact dezelfde jaren vijftig-esthetiek heerst als nu bij de tradwives: zelfde jurken, zelfde decolletés, zelfde eeuwige glimlach. Maar ook deze vrouwen waren ooit succesvol, zo blijkt aan het einde van de film. Ze waren rechters, wetenschappers, zelfs astronaut. Tot hun echtgenoten een complot beraamden om ze weer nederig en onderdanig te krijgen door een chip in hun hoofd te plaatsten. Ook Joanna’s echtgenoot Walter wil haar zo’n chip geven. Waarom? vraagt Joanna hem. Omdat, antwoordt Walter: „Je hebt me altijd met alles verslagen. Je bent hoger opgeleid, je bent sterker […], je bent een betere spreker, een betere leidinggevende. Je bent zelfs beter in seks.”

Beeld Getty Images

Van de ondervraagde mannen in het Franse onderzoek zegt zo’n 32 procent dat ze tegenwoordig hun macht kwijtraken. Het feminisme heeft van vrouwen mannen gemaakt, zeggen de tradwives. Maar zoals de kwade genius in The Stepford Wives stelt: „While you were trying to become men, we became gods.

De film is twintig jaar oud, stamt uit hetzelfde jaar als de oprichting van Facebook, sociale media speelden dus nog geen rol, maar de verklaring voor de radicalisering van mannen is dezelfde als nu. So far voor vooruitgang.

Gelukkig, spoiler, bedenkt Walter zich op het laatste moment, redt hij niet alleen Joanna, maar ook alle andere vrouwen en blijkt, nog veel grotere spoiler, de echte kwade genius een vrouw te zijn; van je seksegenoten moet je het dus ook al niet hebben.

Het patriarchaat gaat al honderden jaren mee. Seksisme is niet terug, het is nooit weggeweest

De versie uit 1975 toont echter een heel andere werkelijkheid. Vrouwen krijgen hier geen chip maar worden vervangen door robots (mooi detail: het is de kopie die het origineel vermoordt): een happy end is dus niet mogelijk. Maar het grootste verschil is dat Joanna hier al een huisvrouw ís. In de jaren zeventig hadden immers nog weinig vrouwen een carrière, hun onderdrukking kon daarom nog niet worden afgeschoven op hun streberigheid. In plaats daarvan zet de film in op het lichaam. Vóór hun verandering zijn de vrouwen opvallend bloot gekleed, veel been en buik en geen bh. Hun robot-versies daarentegen lopen rond in keurig gestreken soepjurken: de lichamen zijn alleen nog beschikbaar voor hun echtgenoot. Het is gevaarlijk, betoogt de film als het ware, om dienstbaar aan een man te leven. Omdat het nooit genoeg zal zijn. Als machthebber en baas in huis was Walter altijd al dominant en agressief, hij zal enkel nog meer slaafsheid verlangen, nog meer controle over Joanna’s lichaam en geest willen.

Waarom? vraagt Joanna ook hier. „Because we can”, is dit keer het enige antwoord.

Vlucht uit kapitalisme

Het zijn altijd de laatste ontwikkelingen die het hebben gedaan. Sociale media die het brein van jongeren vergiftigen. De #MeToo-beweging, las ik ook regelmatig, waardoor ‘je ook niks meer mag zeggen’ en mannen ‘dus’ radicaliseren. Maar die verklaringen verhullen dat het patriarchaat al minstens honderden jaren meegaat. En hoe diep seksisme in de samenleving verankerd zit. Het neemt niet toe, is niet terug, het is nooit weggeweest. Vrouwen zijn in de afgelopen vijftig jaar veel meer gaan werken, maar nemen nog altijd het merendeel van de huishoudelijke taken op zich en de verzorging van de kinderen (of huren daar andere vrouwen voor in). De loonkloof is er nog steeds, vrouwen zijn zelden bestuursvoorzitter, aanstellingen of contractverlengingen kunnen nog altijd gebaseerd zijn „op uiterlijke kenmerken en seksuele beschikbaarheid” zoals uit het rapport van de commissie-Van Rijn bleek. En ondertussen ligt het vinden van een vast contract of betaalbare woning almaar verder buiten bereik. Geen wonder dat steeds meer meisjes, steeds jonger, mentale problemen hebben.

Zowel Andrew Tate als de tradwives verkopen een escapistische fantasie

In spaarzame momenten van reflectie zeggen de tradwives het zelf ook. Waarom zouden ze zich begeven in een buitenwereld die hen alleen maar uitbuit? „Ik ben eindelijk bevrijd van alle druk die de samenleving me oplegde”, aldus een tradwife op Instagram. Bij de podcastaflevering Are tradwives happier than you? merkt journaliste Jo Piazza op: „Veel van de bad-ass boss babe-vrouwen die ik ken, die moeite hebben om alles met elkaar te combineren – carrière, relevantie, voldoening, een goede moeder zijn, goed zijn in hun werk, een redelijke echtgenote zijn – zijn erg ongelukkig en angstig.” De tradwives in haar podcast zien het als een radicale daad to opt out of the system. Voor hun is het huisvrouwenbestaan een vlucht uit kapitalisme.

En hetzelfde geldt in feite aan de andere kant van het spectrum, bij de zelfverklaarde macho. Iemand als Andrew Tate roept zijn volgers voortdurend op om te ontsnappen aan „the matrix”, het systeem dat je reduceert tot radertje in de machine. Doe daarom als hij, pomp je lichaam op, werk hard, investeer in bitcoin (of vrouwenhandel), versla het systeem en become a god.

Zowel Tate als de tradwives verkopen een escapistische fantasie. Waar hun volgers naar verlangen is te ontsnappen uit een wereld van economische en existentiële onzekerheid, uitputting en depressie. Maar zoals dat vaker geldt bij goeroes of zelfbenoemde thought leaders: terwijl ze gelovigen bevrijding beloven, trekken ze hen alleen maar strakker het systeem in. Tate predikt precies de sociaal-darwinistische waarden van competitie en sluwheid waar het neoliberale kapitalisme op rust. Voor online tradwives is hun hele bestaan een verdienmodel. Het onderscheid tussen werk en privé bestaat niet meer, de influencer verkoopt haar eigen leven, filmt het, fotografeert het, verpakt het tot product. Zelfs haar eigen kinderen worden, als mini-werknemers, ingezet voor de camera. En ondertussen zou het zomaar kunnen dat ze zo meer geld binnenhaalt dan haar man. Tate en tradwives verzetten zich niet tegen het systeem, maar zijn de kapitalistische voorhoede ervan.

Verdeel-en-heers

Voor de duidelijkheid: persoonlijk juich ik iedereen toe die zich probeert te onttrekken aan de zielsdodende prestatiemaatschappij waarin alles om efficiëntie en productiviteit draait. Iedereen ook die zich niet laat intimideren door verwijten van luidheid, ‘deeltijdprinsesjes’ of de zoveelste Sander Schimmelpenninck die verkondigt dat vrouwen meer moeten werken. Maar daar hoort wel een analyse bij van het sociaal-economische systeem waaronder we leven. Misschien heeft feminisme in het verleden te veel nadruk gelegd op de noodzaak van werk en financiële onafhankelijkheid, zonder daarbij te kijken naar het systeem waarbinnen de arbeid plaatsvindt. De mate ook waarin dat systeem íeder lichaam controleert.

Tradwives spreken vaak over giftig feminisme dat hun zou dwingen om te functioneren als man, als tegenhanger benadrukken ze daarom traditioneel vrouwelijke waarden. Net zoals Tate die zich beroept op mannelijke waarden, laten ze zich vangen in een keurslijf dat al lang geleden voor ze is klaargelegd. Noem het een klassieke verdeel-en-heers-strategie. Want centraal zouden menselijke waarden moeten staan. Moed, nieuwsgierigheid, creativiteit en loyaliteit. Leiderschap dat niet wil controleren, maar dienstbaar is aan mens, dier en natuur. Wat we nodig hebben is een ander sociaal-economisch systeem. Een dat iedereen bevrijdt.