Column | Kan Europa het in Oekraïne ook zonder de VS af?

‘Twee uit Twee’ was genoeg. Nadat Donald Trump voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire had gewonnen zonder er veel voor te doen, kreeg Europa het benauwd. Poetin ontketend en Trump in het Witte Huis: wat een rampzalig vooruitzicht.

Trump is tegen Amerikaanse steun voor Oekraïne en niemand is vergeten dat hij Europese NAVO-partners maar klaplopers vindt. Erger nog: hij staat in de VS niet alleen. Hij is de botte vertolker van een breder sentiment: veel Republikeinen hebben een hang naar isolationisme en politici in beide partijen vinden de confrontatie met China belangrijker dan een slepend conflict met Rusland. Kan Europa dat niet zelf oplossen?

Het hielp voor de gemoedsrust niet dat Europese topmilitairen terzelfdertijd begonnen te waarschuwen voor een Europese oorlog. Niet morgen, maar in de afzienbare toekomst, zeg rond 2030. Na de Russische inval in Oekraïne kun je niet meer uitsluiten dat Poetin ooit eens verder zal kijken. ‘De Rus’ zal niet zo snel in Arnhem staan, maar onrust zaaien in Baltische landen is een scenario waarop Europa voorbereid moet zijn. Mocht het zover komen dan is Europa nergens zonder steun uit de VS.

Trump is nog geen president, maar het momentum van zijn campagne is voor veel Republikeinen in het Congres wel een signaal dat het voor de eigen politieke toekomst raadzaam is zich alvast achter hem te scharen. Een eerste slachtoffer van die gehoorzaamheid is de Amerikaanse steun voor Oekraïne. Een nieuw pakket van 60 miljard dollar had het deze week moeilijk in de Senaat. Mocht die horde worden genomen is succes in Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een kleine meerderheid hebben, niet gegarandeerd. Als Trump op 24 februari tegenspeler Nikki Haley verslaat in haar thuisstaat South Carolina zal ze vermoedelijk uit de race stappen. Trumps greep op de partij wordt dan nóg sterker.

Als de Republikeinen niet bij zinnen komen als het gaat om Oekraïne heeft dat verstrekkende gevolgen. Kyiv krijgt al sinds december geen Amerikaanse leveringen meer en klaagt nu al over tekorten en het rantsoeneren van munitie. Blijft dat zo, dan krijgt de Oekraïense krijgsmacht het snel heel zwaar, waarschuwen analisten. Dat komt neer op het verraden van Kyiv.

Ook zal dan de druk op Europa toenemen om dat Amerikaanse gat te dichten. Kan Europa Oekraïne in zijn eentje steunen? In het eerste jaar van de oorlog was Kyiv zonder Amerikaanse steun onderuit gegaan. Maar in de loop van het tweede oorlogsjaar heeft Europa het been bijgetrokken. Nu levert Europa – in geld uitgedrukt – méér dan de VS. Eind oktober had Europa 133 miljard euro bijgedragen, de VS 71,4 miljard.

FT-columnist Simon Kuper rekende al eens op de achterkant van een bierviltje uit dat Europa best in staat is om het Amerikaanse bijdrage over te nemen. De VS gaven, op jaarbasis, 40,8 miljard euro aan Oekraïne. Dat komt neer op 70 euro per persoon per jaar voor de burgers van de Europese NAVO-landen. Daarmee is dat geld nog niet gevonden, maar het is geen onmogelijk bedrag.

Als je het geld eenmaal hebt, moet je er nog wapens en munitie voor zien te kopen. Dat is niet eenvoudig. Europese voorraden slinken snel en het duurt maanden om productie op te voeren. Als Europa al de fakkel van de VS zou overnemen, gaat er hoe dan ook veel kostbare tijd verloren. Een Republikeins ‘neen’ blijft ook dan een ramp.

Mochten de VS onder Trump ook nog eens twijfel zaaien over de slagkracht van de NAVO, dan is dat niet alleen voor Oekraïne een probleem. Europa zou zich dan op eigen kacht moeten indekken tegen een losgeslagen Poetin. Dat zou een kolossale inspanning vereisen.

Een serieuze Europese defensie is al decennia een onbereikbaar doel. Na elke grote internationale crisis verschenen er pleidooien, plannen en soms zelfs halfslachtige maatregelen, maar zelfstandig werd Europa nooit. Nam de dreiging af, verdwenen de goede voornemens weer. Schuilen onder de Amerikaanse paraplu was goedkoper.

De giftige combinatie Trump/Poetin zou weleens genoeg kunnen zijn om wel de weg naar zelfstandigheid in te slaan. Een begin is gemaakt met verhoging van de defensie-uitgaven. Ook een Europees Commissaris voor defensie-industrie zou een stapje zijn. Europeanen moeten bovenal onderkennen dat de kans op oorlog niet zo klein is als lang werd aangenomen. De draconische waarschuwingen van de generaals waren daarom zo gek nog niet.

Redacteur geopolitiek Michel Kerres schrijft hier om de week over de kantelende wereldorde.