Bloedvlekken, puin, verwrongen staal – deze fotograaf legt vast wat de Russische raketten aanrichten


Foto Nazar Furyk
Een regen van Russische raketten kwam deze week op Kiev en andere Oekraïense steden neer. De Oekraïense fotograaf Nazar Furyk brengt de verwoesting in detail in beeld.

Maandagmiddag liep de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, alweer over de glazen voetgangersbrug die ’s ochtends was beschadigd door een Russische raket. Dinsdag was al nieuw asfalt gestort in een diepe krater die een raket had geslagen op het centrale kruispunt naast het Sjevtsjenko-park.

Zo laat Oekraïne veerkracht zien, ondanks het feit dat ten minste elf inwoners van Kiev, die op weg waren naar hun werk, school of kinderdagverblijf, niet meer terugkomen. Een veelvoud raakte gewond.

Foto’s Nazar Furyk

De Oekraïense fotograaf Nazar Furyk (27) zoomt in op de details van de materiële destructie. Bloedvlekken op de grond. Scherven, puin, afgebrokkelde puien, verwrongen staal – alles wat vernield is. Moedwillig. Het is een werkwijze die de kijker op het verkeerde been zet. We zijn gewend aan harde nieuwsfoto’s over deze oorlog, niet aan verstilling.

„De Russisch-Oekraïense oorlog is nu al sinds 2014 bezig”, mailt Furyk, gevraagd naar zijn intenties. „Deze wrede oorlog vernietigt mensen op allerlei verschillende manieren. De wonden zijn niet altijd zichtbaar. Er is innerlijke en uiterlijke vernietiging, die onze toekomst tekent.”

Foto’s Nazar Furyk

Oekraïense fotografen, fotojournalisten en filmmakers wagen regelmatig hun leven om de gruwelijke gevolgen, ‘de horror’, mailt hij, van de Russische invasie vast te leggen. Maar hij probeert met zijn detailfoto’s ook het blijvende inwendige letsel van zijn land te verbeelden. „Fotografie betekent voor mij: niet vergeten. Het vastleggen van de tragedies en de pijnen die we doormaken in ons individuele en collectieve geheugen.”

In de speeltuin in het centrale Sjevtsjenko-park, die maandag vol geraakt werd en waar de speeltoestellen in verwrongen staal veranderden, brandde vuur in de krater tussen de bomen. De speeltuin moest dinsdag nog aangepakt worden. Was de raket een uur later gekomen, dan was het park vol kleine kinderen en jonge ouders geweest.

Foto Nazar Furyk

Foto’s Nazar Furyk

Foto Nazar Furyk

Foto’s Nazar Furyk

Werk van Nazar Furyk is tot 6 november te zien in Hamburg, in de tentoonstelling The New Abnormal, een samenwerking van het Odesa Photo Days Festival en Deichtorhallen Hamburg. Twaalf Oekraïense fotografen tonen in die expositie hun weergave van dagelijks leven in oorlogstijd.