Plasterk: vertrek Omtzigt legt beperking op, ik doe daarbinnen wat ik kan

Informateur Ronald Plasterk zal maandag zoals gepland zijn tussentijdse verslag uitbrengen over de formatie, maar wilde hier tegenover verslaggevers niet veel over loslaten. Het weglopen van NSC-leider Pieter Omtzigt „legt beperkingen op, binnen die beperking zal ik doen wat ik kan en de Kamer informeren”, aldus Plasterk. Vrijdag vinden er nog wel gesprekken plaats tussen de PVV, VVD en BBB. Omtzigt is daar ook voor uitgenodigd, maar heeft al laten weten niet aanwezig te zijn.

Plasterk wilde niet ingaan op vragen over de inhoud van het verslag en over hoe hij zich voelde bij het afhaken van Omtzigt. Wel noemde hij het vertrek van de NSC-leider „niet het ideale verloop.” Persoonlijk raakt het Plasterk naar eigen zeggen niet, maar „dit raakt het instituut informateur wel.” Hij wilde donderdag nog niet zeggen of hij een advies zal uitbrengen op basis van drie of vier partijen.

Dinsdag liet Omtzigt weten niet meer bij het formatieoverleg te zullen aanschuiven, vanwege zorgen over financiële tegenvallers en risico’s. Hij zegt het tussentijds verslag van Plasterk maandag af te wachten en beslist op basis daarvan of hij nog een rol wil spelen in de formatie.

Eerder op donderdag werd bekend dat acht niet-formerende partijen een lijst vragen naar Plasterk hebben gestuurd over hoe het nou verder moet met de formatie. Desgevraagd zei Plasterk „geen lijst gekregen” te hebben. „Er dreigt nu iets van government by Twitter”, zei de informateur zonder dit begrip verder toe te lichten.


Lees ook
Nieuwe gespreksronde tussen PVV, VVD en BBB – zonder Omtzigt – afgelopen, vrijdag nieuw overleg