Adyen bezweert laatste twijfel beleggers met boven verwachting goede halfjaarcijfers

Met een forse omzetstijging heeft Adyen de verwachtingen voor de tweede helft van 2023 overtroffen. De presentatie van de halfjaarcijfers donderdag van de Amsterdamse betalingsverwerker zorgde direct voor een flinke koerssprong op de beurs: rond 15.30 uur stond het aandeel op 1424,80 euro, ruim 20 procent hoger dan bij opening van de beurs.

Adyen boekte in de laatste zes maanden van 2023 een omzet van 887 miljoen euro, een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. De nettowinst van het bedrijf kwam uit op 416,1 miljoen euro.

Het in 2006 opgerichte fintech-bedrijf, dat zelf spreekt van „solide” resultaten, maakt betalingstransacties mogelijk voor onder meer Spotify, KLM en Uber. Het verwerkte in de tweede helft van vorig jaar wereldwijd ruim 23 miljard betalingen, met een totaal transactievolume van 970 miljard euro. Het bedrijf groeide het hardst in de Verenigde Staten, waar de omzet steeg met 27 procent.

Over heel 2023 kwam de winst uit op 698 miljoen euro, tegenover 564 miljoen in 2022.

Grote klap

De koerssprong van Adyen lijkt erop te duiden dat het bedrijf het vertrouwen van beleggers bijna volledig heeft teruggewonnen. Toen Adyen afgelopen zomer met een omzetstijging van ‘slechts’ 21 procent teleurstellende resultaten moest presteren, was de klap groot: het bedrijf verloor die dag bijna 40 procent van zijn beurswaarde. Beleggers deden zo massaal afstand van hun aandelen, dat de handel kortstondig werd stilgelegd. Daarvan lijkt het bedrijf nu hersteld: het aandeel is met 1424,80 nog maar 10 procent minder waard dan voor de zomercrash.

De betalingsgigant probeerde beleggers terug te winnen door meer openheid van zaken te geven over de strategie van het bedrijf en de doelen op korte termijn. Tot en met 2026, zo werd duidelijk op een beleggersbijeenkomst in november, denkt Adyen 20 tot 30 procent in omzet te kunnen groeien.

De lagere groei en tegenvallende winst in de eerste helft van 2023 kwamen voornamelijk door flinke concurrentie in de Verenigde Staten. Bedrijven gingen daar door stijgende rente en hoge inflatie op zoek naar goedkopere betaalaanbieders. Tegelijkertijd stegen de kosten van Adyen, omdat het bedrijf flink meer personeel aannam om toekomstige groei bij te kunnen benen.

In het afgelopen halfjaar kreeg Adyen er 313 personeelsleden bij, waarmee het totaal aantal werknemers aan het eind van het jaar uitkwam op 4.196.


Lees ook
Tijden veranderen: na extreme jaren is de gekte eruit bij Nederlandse fintech

Tijden veranderen: na extreme jaren is de gekte eruit bij Nederlandse fintech