Stervoetballer Dani Alves ontkent verkrachting bij Spaans proces, maar heeft de schijn tegen

„We genoten er allebei van.” Met gebogen hoofd doet de Braziliaanse stervoetballer Dani Alves woensdag voor het eerst zijn verhaal in de rechtbank in Barcelona waar hij terecht staat in een spraakmakende verkrachtingszaak. „Ze begon mijn broek los te knopen, ik hielp haar, ik ging op de wc-pot zitten, ze ging voor me op haar knieën”, zegt Alves. Net als eerder was hij gekleed in het wit, volgens Spaanse media om onschuldig over te komen. Het is de laatste dag van de zitting.

De oud-international en oud-speler van FC Barcelona hangt twaalf jaar cel boven het hoofd wegens een gebeurtenis op 30 december 2022, op het toilet van de vipruimte in discotheek Sutton in Barcelona. Alleen Dani Alves en zijn entourage hadden toegang tot die ruimte. Alves zou een 23-jarige vrouw na verschillende avances op de dansvloer op de wc hebben verkracht.

Het slachtoffer en getuigen, haar vriendinnen, deden afgelopen dagen hun verhaal bij de rechtbank, achter gesloten deuren. „Hij heeft me veel pijn gedaan”, zei ze, wijzend naar de schaafwonden op haar knieën, tegen haar vriendin toen ze huilend de wc verliet. „Hij is in me klaargekomen.”

Politie gebeld

De portier zag het slachtoffer huilen toen ze de nachtclub wilde verlaten en riep de directeur erbij. Ze durfde het personeel niet te vertellen wat er precies was gebeurd en wie de dader was, maar dat er iets mis was zag het personeel van Sutton meteen. Terwijl de politie werd gebeld verliet Alves met zijn entourage de club.

Het slachtoffer wilde eerst geen aangifte doen, want „wie gaat mij nou geloven”, zei ze tegen haar vriendinnen en het personeel van Sutton. Daarbij was ze als de dood dat haar identiteit bekend zou worden en ze daar last van zou krijgen. Dat laatste gebeurde. Haar naam en persoonlijke gegevens gingen rond op internet in een poging om haar in diskrediet te brengen. De entourage van de Braziliaanse voetballer gebruikte deze informatie om haar onder druk te zetten en te intimideren. Aangifte deed ze uiteindelijk toch. Het resulteerde in de arrestatie van de voetballer, die inmiddels al ruim een jaar in hechtenis zit.

Dankzij de Solo sí es sí-wet kunnen daders makkelijker worden veroordeeld als een vrouw geen expliciete toestemming heeft gegeven voor seks

En dat maakt deze rechtszaak extra spraakmakend. Het komt zelden voor dat voetballers met een dergelijk statuur zolang in hechtenis worden gehouden en een serieuze celstraf riskeren. Bekende zaken zijn die van de Franse voetballers Franck Ribéry, Karim Benzema en Benjamin Mendy. Ribéry en Benzema werden ervan beschuldigd seks te hebben gehad met een minderjarige prostituee. De openbare aanklager seponeerde de zaak, omdat er onvoldoende bewijs was dat de voetballers wisten dat de vrouw minderjarig was. Oud-Manchester City voetballer Mendy, in 2017 de duurste verdediger ter wereld, had negen aanklachten wegens verkrachting en aanranding. Hij riskeerde een levenslange gevangenisstraf, maar werd door een Britse rechtbank vrijgesproken.

Solo sí es sí

Dani Alves wordt echter berecht in Spanje, waar de omstreden verkrachtingswet Solo sí es sí (‘Alleen ja betekent ja’) sinds oktober 2022 van kracht is. Met Solo sí es sí kunnen daders makkelijker worden veroordeeld wanneer een vrouw geen expliciete toestemming heeft gegeven voor seks. Reden voor deze wet is dat slachtoffers in dreigende situaties kunnen dichtklappen, in shock raken en zich niet kunnen verzetten.

Voorheen werden zedendelinquenten in Spanje alleen veroordeeld als het slachtoffer kon aantonen dat ze zich had verzet. De focus van de oude wetten lag op de vraag of het slachtoffer zich verzette en hoe vaak ze ‘nee’ zei. Dat zou in het geval van het slachtoffer van Dani Alves lastig worden, omdat de groep vrouwen eerder die avond drankjes hadden aangenomen van Alves, het slachtoffer vrijwillig naar het toilet ging en er geen camerabeelden waren op het toilet. Nu moet de verdediging bewijzen dat er sprake was van wederzijdse instemming.


Lees ook
Spaanse wet stelt toestemming voor seks centraal in verkrachtingszaken

Het Spaanse parlement.

De zaak tegen Dani Alves is het eerste grote proces onder de Solo sí es sí- wet. Minister Ana Redondo García (Gelijkheid) verwees maandag trots naar het proces tegen de voetballer. Ze betuigde steun aan het slachtoffer en benadrukte hoe belangrijk de wet Solo sí es sí is. „De slachtoffers worden eindelijk beschermd.”

Dankzij getuigenissen en protocollen van de nachtclub voor seksueel wangedrag heeft het slachtoffer een sterke zaak. Zo verklaarde de directeur van de nachtclub dat hij de vrouw aangedaan de club zag verlaten. „Ze vertelde me dat niemand haar verhaal zal geloven. En ze zei dat ze vrijwillig naar het toilet was gegaan, wetend wat er zou gebeuren.” Ze zou vervolgens spijt hebben. „maar toen ze weg wilde, werd ze tegengehouden, vertelde ze me”, verklaarde nachtclubbaas Robert Massanet in de rechtbank.

Zijn verhaal wordt bevestigd door de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie, die direct door Massanet werd gebeld. Elf agenten getuigden dat het slachtoffer in shock was en dat ze instortte toen ze details gaf over de verkrachting. Na aandringen om aangifte te doen, zou het slachtoffer hebben gezegd dat ze geen geld wil. „Ik wil alleen gerechtigheid.” Een agent verklaarde ook dat het slachtoffer hem vertelde dat ze de voetballer zelf gekust heeft en hem vervolgens achternaging toen Alves naar het toilet liep.

Mediacircus

Nooit eerder was er in Spanje zoveel aandacht voor een proces in een zaak over seksueel misbruik. De perstribune in de rechtbank Palau de Justícia moest zelfs worden uitgebreid. Maar liefst 270 journalisten volgen de zaak op de voet. Dani Alves vindt dat hij het slachtoffer is geworden van een ‘parallel proces’ en ‘sociale veroordeling’. Tegen een celgenoot zou hij gezegd hebben dat hij het proces als verloren beschouwt, omdat iedereen toch de kant van het slachtoffer zal kiezen.

Zijn advocaat Inés Guardiola bepleitte dat het proces nietig moet worden verklaard, „omdat hij in de beklaagdenbank zit met de sociale overtuiging dat hij schuldig is”. Daardoor zou er geen sprake zijn van een eerlijk proces. Daarnaast zou het slachtoffer niet geloofwaardig zijn omdat ze dronken was.


Lees ook
Spaanse wet tegen verkrachting onder vuur: zedendelinquenten eerder vrij

<strong>Minister Irene Montero</strong> (Gelijkheid, Unidas Podemos), voor wie de wet haar grootste politieke succes had moeten zijn, was de afgelopen weken het mikpunt van kritiek. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/stervoetballer-dani-alves-ontkent-verkrachting-bij-spaans-proces-maar-heeft-de-schijn-tegen-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De verdediging heeft ook een rechercheur ingehuurd om aan te tonen dat het slachtoffer na het incident een ‘normaal’ leven leidde, terwijl de jonge vrouw zelf beweert dat ze sinds het voorval de deur niet meer uit komt en depressief is. De kalmeringsmiddelen die het slachtoffer voorgeschreven had gekregen zouden nooit zijn opgehaald. </p>
<p>De rechter verwierp het verzoek van de verdediging. „Misdaden die publieke figuren treffen, krijgen onvermijdelijke media-aandacht. We hebben ook publicaties gezien die het slachtoffer in diskrediet brengen, dus het proces gaat door.”</p>
<p><dmt-quote type=Alves probeert zijn onschuld te bewijzen door getuigen te laten verklaren dat hij op de bewuste dag dronken was

Alves, die een poging waagde zijn onschuld te bewijzen door getuigen te laten verklaren dat hij die dag dronken was, heeft alle schijn tegen. Hij heeft in aanloop naar de rechtszaak verschillende verklaringen gegeven aan de politie van wat er die avond is gebeurd, terwijl het slachtoffer hetzelfde verhaal bleef herhalen.

Zijn vrouw Joana Sanz verklaarde in de rechtbank dat haar man die vroege ochtend na het uitgaan ‘erg dronken’ thuiskwam. „Hij stonk naar alcohol en liep tegen kastjes en tafels aan en stortte neer op bed”, zei het model in de rechtbank. Hetzelfde verhaal deelden de vrienden van de speler.

Of die tactiek heeft gewerkt, moet binnen enkele weken blijken, wanneer de rechtbank uitspraak doet. Een verzoek om de uitspraak in vrijheid af te wachten is geweigerd. „Met de financiële middelen en het netwerk dat hij heeft, is het risico dat hij op de vlucht slaat groot”, oordeelde de rechtbank. Dus blijft de Braziliaanse sterspeler achter de tralies.