Nieuwe gespreksronde over stuklopen formatie, opnieuw zonder Omtzigt

Nieuwe gespreksronde over stuklopen formatie, opnieuw zonder Omtzigt

Informateur Ronald Plasterk houdt donderdagochtend een nieuwe gespreksronde met de partijleiders van PVV, VVD en BBB in navolging van het afhaken van NSC eerder deze week. Voor het gesprek, dat om 11.00 uur staat gepland, heeft NSC-leider Pieter Omtzigt opnieuw bedankt, meldde de NOS woensdagavond. Bij een ander overleg woensdagavond was hij ook al niet aanwezig omdat hij naar eigen zeggen het tussentijdse verslag van Plasterk wil afwachten. Dat wordt komende maandag verwacht.

De andere betrokken partijen willen Omtzigt om toelichting vragen waarom zijn partij dinsdag uit de formatiegesprekken is gestapt. In een woensdag gepubliceerde brief had NSC aangegeven dat met name haar zorgen over de staat van de rijksfinanciën doorslaggevend waren voor het besluit. Zowel PVV, VVD als BBB reageerden verrast op de beslissing. Zij vonden de gegeven uitleg niet bevredigend en ook informateur Plasterk sprak van een „warrig verhaal”.

Bij een ander overleg woensdagavond was NSC-leider Pieter Omtzigt ook al niet aanwezig omdat hij naar eigen zeggen het tussentijdse verslag van Plasterk wil afwachten. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP