Afrikaanse maskers en beelden: Musée Barbier-Mueller gaat honderd stukken veilen

Musée Barbier-Mueller, een particulier museum in Genève met een van de mooiste etnografica-collecties ter wereld, laat op 6 maart honderd collectiestukken veilen bij Christie’s in Parijs. Dat heeft het veilinghuis woensdag met een persbericht bekendgemaakt.

Uit de woensdag gepubliceerde catalogus blijkt dat het museum vooral maskers en beelden uit West- en Centraal Afrika en Oceanië ontzamelt. Josef Müller, de naamgever van het museum, verzamelde deze stukken in de jaren dertig. Het Metropolitan Museum of Art in New York wijdde in 2009 een overzichtsexpositie aan de collectie.

The Art Newspaper meldt dat de veiling volgt op het in januari onverwacht overlijden van Thierry Barbier-Mueller, de directeur van de onroerend-goedonderneming van de familie en een groot kunstverzamelaar. Zijn twee broers zouden volgens de kunstkrant tot de verkoop hebben besloten.

Topstukken

Christie’s wil niet zeggen wat de verwachte opbrengst van de veiling is, en ook wil het veilinghuis de richtprijzen van de topstukken niet bekendmaken. Maar dat deze veiling vele miljoenen gaat opleveren, blijkt uit de stukken waarbij het veilinghuis wél richtprijzen heeft vermeld. Een meer prestigieuze herkomst dan Musée Barbier-Mueller is voor verzamelaars nauwelijks denkbaar.

De veiling telt negen topstukken met een ‘richtprijs op verzoek’, die alle vermoedelijk ruim boven een miljoen kunnen opbrengen. Het gaat onder meer om een dubbelhoofdig Baule-masker, een spectaculaire, bijna één meter hoge spijkerfetisj uit Congo en een Uli, een voorouderbeeld uit Nieuw-Ierland, de voormalige Duitse kolonie bij Papoea-Nieuw-Guinea. (NRC)