China ontkent plaatsen van cyberspionage bij ministerie van Defensie

China ontkent cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op de computernetwerken van het ministerie van Defensie. Dat heeft de Chinese ambassade in Nederland woensdag laten weten in persverklaring. De ambassade spreekt van „kwaadaardige speculaties en ongegronde beschuldigingen”.

China verzet zich altijd krachtig tegen cyberaanvallen, schrijft de ambassade. „In welke vorm dan ook”. „We zullen niet toestaan dat enig land of individu dat gebruik maakt van de Chinese infrastructuur zich bezighoudt met dergelijke illegale activiteiten.”

Woensdag werd bekend dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vorig jaar Chinese spionagesoftware heeft gevonden op een computersysteem van de krijgsmacht. Het ging volgens de MIVD om door „een Chinese statelijke actor” geplaatste „geavanceerde malware”.

De malware werd aangetroffen op een losstaand computernetwerk binnen het leger waar minder dan vijftig mensen gebruik van maken. De malware heeft daardoor niet to schade aan het netwerk van Defensie geleid.