Fantasie van Elon Musk wordt een feit in sci-fi film noir ‘Mars Express’

Sciencefiction, AI en film noir: het is al sinds Blade Runner een vruchtbare combinatie. Zie ook in de animatiefilm Mars Express, die zich afspeelt op Mars anno 2200, dat met zijn zwervers, rosse buurt en sekswerkers best lijkt op een hedendaagse aardse stad. Er zijn robots met hoofddoekjes en ook seksrobots – ‘organische’ sekswerkers zijn inmiddels schaars.

Hoewel er visueel veel te beleven valt, is het leukste aan de Franse animatiefilm Mars Express de gedetailleerde schets van een toekomstig bestaan op Mars, met name de overdekte kolonie Noctis waar de handeling zich afspeelt. Voor de bewoners is Mars thuis en de aarde vreemd. Als een van de hoofdpersonen aardse bloemen meeneemt naar Noctis en aan zijn ex-vrouw geeft, gooit zij die met afschuw weg. Op aarde zijn grimmige anti-robotdemonstraties, op Mars zijn robots gemeengoed. Ze komen voor in allerlei soorten en maten, van opgeknapt metaal tot organisch. Bij oude modellen gaat een update nog weleens mis en is het de vraag hoe lang onderdelen beschikbaar zijn. Eng wordt het als er sprake is van een breinboerderij, een plek waar studenten hun breinkracht voor wat extra zakgeld inzetten voor een schimmig bedrijf.

https://www.youtube.com/watch?v=99fW39xTvA0

Transhumanisme – synthetische modificatie van mensen – en Mars als toevluchtsoord voor de allerrijksten als de aarde ten onder gaat, zijn nu nog fantasieën van miljardairs als Elon Musk en Jeff Bezos. Mars Express toont zo’n utopische fantasie, waarbij het opvalt dat de aardse klassenmaatschappij in stand blijft. Zwervers, ook robotzwervers, worden angstvallig vermeden en leven in achterbuurten, techmiljonair Royjacker woont in een van alle gemakken voorzien landhuis met zwembad. Is de kolonisatie van Mars wel zo’n goed idee, is een van de vragen die de film impliciet stelt.

Mars Express mengt dit sciencefictiongegeven met een film-noirachtig misdaadplot. Voormalig militair Aline Ruby is een privédetective die met Carlos, een androïde replica (‘back-up’) met het opgeslagen bewustzijn van een gestorven agent, de verdwijning van een cybernetica-studente onderzoekt. Zij heeft een robot gehackt, maar ogenschijnlijk simpele zaken blijken heel gecompliceerd, zoals dat gaat in film noir. Waarbij de makers slim gebruikmaken van de ambiguïteit die altijd rond robots en AI zweeft: deugen ze of nemen ze onze plaats in? Er blijken allerlei gradaties te bestaan, van synthetische AI tot de ooit menselijke Carlos. Mars Express eindigt met het pakkende beeld van honderden huilende robots.

Maker Jérémie Périn haalde zijn inspiratie ook uit Japanse anime als Patlabor en Ghost in the Shell. Het toeval wil dat deze week ook City Hunter the Movie: Angel Dust uitkomt, met een soortgelijke plot. Ook hier onderzoekt een privédetective (van bureau City Hunter) samen met een partner of een techbedrijf (Angel Dust) deugt of niet, waarbij het draait om supersoldaten.

https://www.youtube.com/watch?v=FB3CAUTC7Qc

Animefans kennen City Hunter van de gelijknamige manga, tv-series en een eerdere film, nieuwkomers kunnen deze film gerust overslaan. Hij is gericht op jongens die zich net als hoofdpersoon Ryo vergapen aan borsten en billen. Als Ryo een mooie vrouw ziet, verandert hij in een (bijna) aanrander die door zijn vrouwelijke partner ter kalmering met een grote hamer op zijn kop wordt geslagen. In City Hunter is infantiliteit de norm.