Tv-recensie | In beeld doet Mart Smeets er nog een schepje bovenop

Wat doet de publieke omroep als er een vernietigend rapport verschijnt over wijdverspreid wangedrag op de werkvloer? Dan maken ze daar onmiddellijk een tv-programma van. In Buiten beeld (NPO 2) interviewt Coen Verbraak kopstukken van de publieke omroep over grensoverschrijdend gedrag op de redacties naar aanleiding van het NPO-rapport dat donderdag verscheen.

Na een lange inleiding over de „magie” van Hilversum en de sterallures van presentatoren komen er drie concrete gevallen langs. Oud-producent Nanda Plasschaert vertelt dat ze in 2019 de tv-wereld verliet nadat ze was vernederd door een eindredacteur van een niet nader genoemd tv-programma (Sterren op het doek). Ze heeft nu een koffiehuis in Hilversum. Coen Verbraak staat lang stil bij de hel van De Wereld Draait Door. Een artikel in de Volkskrant over wangedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk was de aanleiding voor het NPO-rapport. Janine Abbring vertelt hoe ze op de DWDD-redactie publiekelijk werd vernederd door de eindredacteur.

De derde casus is Studio Sport. Verbraak confronteert presentator Mart Smeets met de beschuldiging van nieuwslezer Aïcha Marghadi dat hij haar geschoffeerd heeft. Hij kan zich er niets van herinneren. Hij vindt het „een non-onderwerp dat niet in dit programma hoort”. Hij beweert niet te weten wie Aïcha Marghadi is terwijl zij twee jaar lang Studio Sport presenteerde. Smeets is in Buiten Beeld niet alleen ongeloofwaardig, maar ook arrogant, intimiderend en hij saboteert het interview. Eigenlijk zoals hij altijd is.

Maandagmiddag maakte Mart Smeets zijn excuses voor zijn optreden in Buiten Beeld. Ik denk dat wel meer deelnemers spijt hebben van wat ze gezegd hebben want in de nasleep van het NPO-rapport komt dit programma zeer gedateerd over. Uit alles blijkt dat het is opgenomen vóór het rapport verscheen. Buiten Beeld laat zien hoe Hilversum vroeger (vorige week) over zichzelf dacht. Grensoverschrijdend gedrag? Ach ja, dat waren „incidenten” (Verbraak) bij een handjevol programma’s lang geleden.

De poppetjes

Buiten Beeld voelt extra gedateerd omdat het werd uitgezonden op de dag dat RTL alsnog Matthijs van Nieuwkerk wipte na nieuwe beschuldigingen over zijn DWDD-tijd. Die stonden in het NPO-rapport en werden daarna expliciet gemaakt door BNNVARA-redacteur Suzanne Kunzeler. Nog een gevolg van het rapport: de NPO zette maandag directeur Remco van Leen in de wacht hangende een onderzoek naar zijn vermeende seksueel wangedrag.

RTL Boulevard is nooit te beroerd om reclame te maken voor de eigen omroep maar sinds het rapport uit is, gaat het programma dapper tekeer tegen de eigen directie wegens de miskoop van Van Nieuwkerk. Vooral tv-recensent Angela de Jong waste maandag de RTL-directie en Van Nieuwkerk stevig de oren. Ze hadden hem nooit mogen contracteren en dat hadden ze vorig jaar ook al kunnen weten. RTL Boulevard stelde dat het niet over de poppetjes maar over de structuur zou moeten gaan. Maar ook daar had Angela de Jong een antwoord op: de structuur werd gemaakt door die poppetjes en zolang ze bleven zitten zou de structuur niet veranderen.

Van Nieuwkerk ontkent alles, net als Mart Smeets. Ze kunnen het zich niet herinneren en ze vinden het niet bij hun karakter passen. „Zo ben ik niet.” Dat kan natuurlijk. De meeste mensen kijken bij het opstaan vergevingsgezind in de scheerspiegel. De bullebak is geneigd om niet stil te staan bij wat hij een ander aandoet, terwijl die ander zich juist alles haarfijn herinnert. Dat hij Dinges bij de keel greep – eventjes maar – is de bullebak de volgende dag al weer vergeten omdat hij vooral met zichzelf bezig is. Het zou de bullebak en zijn beschermheer sieren als ze nu even een tijdje hun mond houden zodat we rustig naar Dinges en Dinges en Dinges kunnen luisteren.