Valt de Sahel nu uiteen? ‘Dit is tijdelijk, de landen kunnen niet zonder Afrikaanse integratie’

Wie deze dagen naar de kaart van West-Afrika kijkt, ziet diepe scheuren ontstaan. Aan de ene kant: kuststaten waar mannen in pak de macht hebben. En aan de andere kant de Sahelstaten waar militairen die macht grépen. Deze nieuwe leiders in Mali, Burkina Faso en Niger raakten sinds hun coups in de afgelopen jaren niet alleen in de clinch met westerse bondgenoten, maar ook met hun eigen buren.

Die scheuren worden nu nog iets dieper met het onlangs aangekondigde vertrek van de drie landen uit het regionale samenwerkingsverband Ecowas. Na aanhoudende economische sancties en de dreiging van een militaire interventie, was voor de junta’s het breekpunt bereikt. Ecowas „verloochent” de „pan-Afrikaanse principes” waarmee zij bijna vijftig jaar geleden werd gesticht, lazen mannen in kaki in gecoördineerde verklaringen voor op televisie.


Lees ook
‘Brexit in de Sahel’: Mali, Burkina Faso en Niger wijzen Ecowas de deur

<strong>In de Nigerese hoofdstad Niamey</strong> gingen verheugde bewoners de straat op nadat het land, net als Mali en Burkina Faso, had aangekondigd het regionale samenwerkingsverband Ecowas de wacht aan te zeggen. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/valt-de-sahel-nu-uiteen-ac280c298dit-is-tijdelijk-de-landen-kunnen-niet-zonder-afrikaanse-integratieac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Exit dus. Valt de Sahel-regio daarmee uiteen? Noem hem optimistisch, maar een „<em>rupture definitive</em>”, een definitieve breuk, ziet de Senegalese econoom Ndongo Samba Sylla niet gebeuren. „Dit is een crisis, zeker. Maar ik denk een van tijdelijke aard. Deze landen kunnen economisch, politiek maar ook op het gebied van veiligheid niet zonder Afrikaanse integratie. Hun besluit zal eerder tot een nieuw soort integratie leiden. Dat is niet per se negatief.”</p>
<p class=Hoe bedoelt u?

„Ecowas is geen organisatie die als doel heeft een vorm van federalisme tussen Afrikaanse landen te creëren, maar om economische integratie te versterken. Dat is vanaf het begin ook haar zwakte geweest, want je kunt geen economische integratie hebben voor er een politieke integratie is. Met de sancties probeerde het blok die politieke rol alsnog aan te nemen door te zeggen, ‘deze democratische normen moet je respecteren’. Maar zo werkt het niet.”

In feite, zegt de econoom, is Ecowas weinig meer dan een verzameling staatshoofden. „En hoe democratisch zijn zij? Dit zijn elites die in de meeste gevallen zijn gekozen door frauduleuze verkiezingen en het buitenspel zetten van tegenstanders.” Kijk naar zijn eigen land, Senegal, waar de verkiezingen die later deze maand zouden plaatsvinden, plots door de president die zou afzwaaien zijn uitgesteld. Een nieuwe datum gaf hij niet.

Samba Sylla: „Deze leiders wijzen naar de militairen en zeggen dat hún regime niet legitiem is. Maar de coups zijn niet het probleem, ze zijn het symptoom van wat er mis is in dit deel van Afrika.”


Lees ook
De democratie in de Sahel was flinterdun

<strong>Voorstanders van Nigers junta</strong> in de hoofdstad Niamey met de Russische vlag, (linksachter) donderdag, tijdens Onafhankelijkheidsdag.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/valt-de-sahel-nu-uiteen-ac280c298dit-is-tijdelijk-de-landen-kunnen-niet-zonder-afrikaanse-integratieac280c299-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Met zijn harde opstelling heeft het blok zich ingelaten met „een spel van grootmachten”, zegt de econoom. Hij bedoelt <a rel=oud-kolonisator Frankrijk, met wie de junta’s sinds hun coups overhoop liggen. De ‘Alliantie van Sahelstaten’, zoals zij zich noemen, beschuldigt Parijs ervan achter de maatregelen te zitten waarmee Ecowas vooral Mali en Niger hard trof. Zo werden hun financiële transacties stilgelegd en hun staatsreserves bevroren.

Die beschuldiging vindt Samba Sylla best begrijpelijk. De laatste sancties waren immers niet mogelijk zonder de CFA, zegt hij: de munt die Frankrijk zijn koloniën oplegde. In West-Afrika wordt die nog altijd door acht landen gebruikt, waaronder Mali, Burkina Faso en Niger (in Centraal-Afrika door zes landen). Zij maken deel uit van een monetaire unie met de Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest (BCEAO) als hun centrale bank.

Wij willen niet langer door jullie sancties worden gegijzeld, zeggen de militairen

Die voerde de sancties uit. „Volkomen illegaal”, roept Samba Sylla door de telefoon. Samen met de Franse journalist Fanny Pigeaud schreef de econoom in 2018 een kritisch boek over hoe Frankrijk via de CFA, die werd gekoppeld aan de Franse frank en later de euro, grip bleef houden op zijn oud-koloniën na hun onafhankelijkheid. Zo zaten tot zo’n drie jaar geleden nog Franse vertegenwoordigers in het bestuur van de West-Afrikaanse centrale bank.

„Nergens in de statuten van de BCEAO staat dat zij het recht heeft lidstaten af te snijden van hun reserves. Zoiets bestaat niet”, zegt de econoom. „Noem mij één centrale bank die er zelf voor zorgt dat een lidstaat zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen. Dus zeggen de militairen: wij willen niet langer door jullie sancties worden gegijzeld.”


Lees ook
Militaire coupplegers in Sahel willen eigen blok vormen – met hulp van Rusland

Demonstranten in de Nigerese hoofdstad Niamey tijdens Onafhankelijkheidsdag op 3 augustus 2023.

Voor nu blijven Mali, Burkina Faso en Niger in de monetaire unie. Tegelijk zeggen ze af te willen van de CFA. Wordt dat de volgende stap?

„Als ze consequent zijn wel. Niger is overgeleverd aan deze sancties omdat het de CFA heeft. Het is een wapen dat tegen hen wordt gebruikt. In Guinee vond in 2021 ook een coup plaats. Ook zij werden getroffen door sancties, maar bepaalde sancties kon Ecowas niet uitvoeren, omdat Guinee een eigen munt heeft. Als de president van de centrale bank de regering daar de toegang tot haar rekeningen had afgesneden, was hij in de gevangenis gestopt.”

Guinee was in 1958 de eerste om zich van Frankrijk los te snijden en uit de CFA te stappen. Dat werd het land niet in dank afgenomen: via de geheime ‘Opération Persil’ (naar het bekende wasmiddelmerk) deden de Fransen er alles aan om het nieuwe regime te destabiliseren, onder meer door het land te overspoelen met vervalste biljetten van de nieuwe Guinese francs om zo hyperinflatie te veroorzaken.

De CFA is veel te duur voor Afrikaanse economieën

Hoe makkelijk is dat nu, uit de CFA stappen?

„Vanuit juridisch oogpunt is het eenvoudig. Kwestie van een brief sturen naar de unie dat je eruit wilt, net als bij Ecowas. Ook vanuit economisch oogpunt zie ik geen probleem. De CFA is door zijn koppeling aan de euro veel te duur voor Afrikaanse economieën. De munt is ontworpen om in het voordeel van Frankrijk te werken [dat kon zo goedkoop grondstoffen uit zijn ex-koloniën importeren], maar hield in onze landen ontwikkeling tegen.”

Voorstanders van de gemeenschappelijke munt wijzen veelal naar landen als Nigeria en Ghana, wier naira en cedi al tijden kelderen terwijl de inflatie er recordhoogtes bereikt. De gemeenschappelijke CFA, klinkt het, tempert inflatie en zorgt voor stabiliteit. Een non-argument, volgens Samba Sylla. „Niet de naira of de cedi zijn het probleem, maar het wanbeheer van bestuurders die schulden aangaan in vreemde valuta.”

De economieën van deze drie landen zijn al ontzettend zwak. Kunnen die zo’n klap wel aan?

„Ik zeg niet dat uit de CFA stappen een wondermiddel zal zijn en dat zij zich meteen zullen ontwikkelen. Maar kijk naar Niger. In 2022 was daar volgens de Wereldbank het reële inkomen per hoofd van de bevolking 37 procent lager dan in 1965, toen het op zijn hoogst was. 37 procent! In Ivoorkust, het rijkste land in de CFA-zone, ligt het onder het niveau van 1962. Er is dus een probleem in de CFA-zone.”

Het systeem blijft behouden, omdat een kleine elite ervan profiteert, stelt Samba Sylla. „Maar als je die kritiek uit, word je weggezet als anti-Frans of populist.”

U had het over een nieuwe vorm van Afrikaanse integratie. Dreigt met het vertrek uit Ecowas van de Sahelstaten juist geen fragmentatie?

„Ze zijn nog niet uit de monetaire unie gestapt en er zijn allerlei bilaterale akkoorden. En zelfs al stappen ze uit de unie, dan zal de impact vermoed ik meevallen. Om de simpele reden dat deze landen hun buren aan de kust nodig hebben, want zelf hebben ze geen toegang tot zee. Andersom heeft een land als Senegal er geen baat bij de relaties met Mali te bevriezen, want vrijwel alles wat Mali importeert, komt via Senegalese havens binnen.

„Die economische verworvenheden, het vrije verkeer van personen en goederen, zullen ze willen behouden. Het is bovendien ook niet de economische integratie die zij verwerpen. De militairen bekritiseren de sancties en de lessen in democratie die hun werden opgelegd. En ze stellen dat het blok zich door externe machten laat manipuleren, tot het punt dat het tot een regionale oorlog bereid was.”

Geef ze daarin eens ongelijk, zegt de econoom. „De legitimiteit van Ecowas staat nu zwaar onder druk. Maar iedere crisis is een kans voor verandering. Laten we dit moment aanpakken om te kijken wat er fout ging en vooral: hoe kunnen we verder?”