Lekker Koreaans, Chinees of Japans eten in Rotterdam? Dit zijn de beste restaurants

Restaurantgids Rotterdam loopt over van de fantastische Oost-Aziatische restaurants. Culinair journalist Lot Piscaer gidst je door de geschiedenis van deze restaurants – en tipt de beste plekken om heerlijk Koreaans, Japans of Chinees te eten.
Foto’s Lebrina Latupeirissa

Restaurantgids

Naar Rotterdam ga je voor de architectuur, de haven én de uitstekende Oost-Aziatische restaurants. Dat heeft alles te maken met een culinaire geschiedenis die zo’n honderd jaar geleden begon, ook dankzij die haven. De Chinese eethuizen die in de jaren 20 op Katendrecht verschenen (de eerste in Nederland) kookten voor Chinese zeelieden die naar Nederland waren gehaald om het werk van stakende werknemers uit te voeren. Deze eethuizen serveerden authentieke gerechten zonder veel concessies aan de westerse smaak: grote garnalen gevuld met varkensvlees, buikspek, kip met zwartebonensaus. Gerechten die je nog steeds op de menukaart vindt bij zaken die de Kantonese keuken in ere houden.

Het ondernemerschap staat nooit stil: inmiddels hebben zich ook Japanse en Koreaanse chefs gemeld. En veel roemruchte zaken verdwenen weer, zoals tante Sjaan’s Wing Wah op Katendrecht, of meer recent het grootse Grand Garden op de Aert van Nesstraat. Maar voor elke klassieker die zijn deuren sloot, hebben we een veelvoud aan nieuwe zaken teruggekregen. Mooi voorbeeld van die vernieuwing is Asian Glories, een van Rotterdams meest geliefde restaurants. Eigenaar Kevin Fan heropent zijn zaak een dezer dagen op een nieuwe locatie op de Westewagenstraat. Met deels vertrouwde gerechten, deels vernieuwd concept. Iets om naar uit te kijken.

De keuze om me te beperken tot de keukens van China, Zuid-Korea en Japan (met één stiekem uitstapje naar Maleisië) voelt als hakken met een botte bijl. Zelfs binnen deze drie-landenbeperking is het fysiek onmogelijk om alle zaken in Rotterdam te bezoeken en beoordelen: alleen al in Rotterdam zijn er meer dan 110 Chinese eethuizen en meer dan 60 sushizaken. We eten duckburgers, fachong, crispy tofu, jiaozi, fluffy pancakes, biangbiang noedels, moksi metie, matchacakes, bao buns en Koreaanse fish cakes. Al deze gerechten komen voort uit duizenden jaren aan verfijnde culinaire tradities, waarvan nog zoveel onbekend is in het Westen. In Rotterdam kunnen we er een smakelijke glimp van opvangen.

Lot Piscaer

Chinees

San San Meesterlijk Sichuanees

Chef Li is een gedreven pleitbezorger van de echte Chinese keuken, en die van de provincie Sichuan in het bijzonder. Die staat bekend om het veelvuldig gebruik van chili- en sichuanpepers, maar het hoeft lang niet altijd pittig te zijn. Neem bijvoorbeeld de verfijnde koude voorgerechten als fivespices beef of duizendjarig ei. Aanraders zijn de sizzling beef, de gong bao chicken, en de chili boiled fish, die verzonken ligt in een royale laag chilipepers. Elk gerecht heeft gelaagde, diepe smaken. De keuken kan het ‘spicelevel’ aanpassen.

Hang 33, Rotterdam

Lees ook de recensie uit 2017: Billen bij elkaar en smullen maar bij deze Chinees.

Kampong Express MALEISISCHE SPECIALITEITEN EN CHINEES STREETFOOD

De jianbing, een Chinese pannenkoek met ei, krokant sojavel en een vulling naar keuze, is in China een geliefd ontbijtgerecht omdat het zo voedzaam is. Een supercrèpe dus. Tinjung Zheng maakt ze in Rotterdam, en goed ook. Toen haar zaak Super Crepe (op de West-Kruiskade) dakloos raakte, kon ze gelukkig het Maleisische Kampong Express, even verderop in de Gouvernestraat, overnemen. Voor de gast is dit dubbel geluk: je vindt er nu zowel heerlijke Maleisische gerechten zoals nasi lemak (€ 14,95), laksa (€ 15,95) en hainan chicken (€ 14,95), als Chinese jianbing (vanaf € 6,-), dumplings en ander streetfood. Ongelooflijk hoeveel lekkers er uit dit piepkleine keukentje komt. Je zit op houten krukjes – minder geschikt voor uitgebreid tafelen, maar gezellig is het zeker.

Gouvernestraat 2B, Rotterdam

Kampong Express is een prachtig kijkdoosje met waar je blij van wordt, schreef culinair recensent Wim de Jong in 2018.

Tai Wu Authentiek Kantonees

In deze grote en altijd levendige zaak snellen haastige obers af en aan met klassiekers uit de Kantonese keuken. Hier ga je heen voor de pekingeend, de aubergine hotpot of de inktvis met pikante saus. Ook voor de dimsum komen mensen van heinde en verre. Denk aan har kau (gestoomde dumplings met garnalen) zo groot als een peutervuist, kippentenen of krabscharen gevuld met garnalenvlees. Potten thee worden eindeloos bijgevuld. Toen een overijverige ambtenaar moeilijk begon te doen over de historische lichtreclame aan de gevel, was de stad te klein. Geen wonder: Tai Wu is zo Rotterdams als de Euromast – maar dan met beter eten.

Mauritsweg 24-26, Rotterdam

Lees ook de recensie: Tai Wu thuis is even lekker als in het restaurant zelf

Chinatown Dimsum eindeloos dimsummen

Strategisch gelegen op de hoek van de West-Kruiskade, is Chinatown Dimsum een heus vlaggenschip van het Rotterdamse Chinatown te noemen. De keuze aan dimsum in deze mooi ingerichte zaak is eindeloos: gestoomde, gebakken en gefrituurde hapjes, rijstflensjes, zoete custardbroodjes, sesambollen. Wie buiten de gebaande paden wil treden probeert eens de met gehakt gevulde groente en tofu, gefrituurd garnalengehakt met kwartelei, of de salade van eend met reepjes zeekwal.

Westersingel 1a, Rotterdam

Yellow River Snelle noedels voor iedereen

Deze eenvoudig ingerichte zaak is in korte tijd uitgegroeid tot favoriet bij een zeer diverse klantenkring. Geheim van het succes is ongetwijfeld de pretentieloosheid, de snelheid, het bestelgemak en uiteraard de handgetrokken noedels uit Lanzhou (Noord-Midden China) die je in verschillende diktes kunt bestellen. Trappetje op, bestellen aan de balie, salade en soja-ei scheppen van het buffetje en even wachten tot je nummer wordt omgeroepen. Ruime keuze aan hartverwarmende noedelgerechten en soepen. Alle gerechten zijn halal, ook vega en veganopties.

Mauritsweg 46A, Rotterdam

Cate Dak X’ian-keuken

Dit is de plek waar je heen moet als je je culinaire blik eens wilt verruimen. De meeste gerechten bij Cate Dak zijn afkomstig uit de regio rond de Chinese stad Xi’an: handgetrokken noedels, soms wel een meter lang, vormen de basis. De begeleidende sauzen zijn soms vlammend heet, soms fris tintelend, maar altijd diep en complex van smaak. Leuk spelletje: probeer te proeven welke 20 specerijen erin zitten. Vriendelijke instapgerechten zijn er ook: de rougamo, gestoofd varkensvlees in een pita-achtig broodje, en de weldadige chef’s special, platte noedels met stoofvlees: universeel troostvoer waarmee je elke dip te lijf gaat.

Oostplein 115, Rotterdam

Lees ook: Vorig jaar bezocht culinair journalist Joël Broekaert het betoverende Cate Dak.

De Oude Plek alles vega

Inmiddels liggen supermarktschappen vol met creatieve vega-versies van dierlijke producten, maar het Chinese restaurant De Oude Plek aan de zuidrand van de stad doet het al meer dan 18 jaar. Het leidde weleens tot verwarring bij gasten, want werkelijk alles op de kaart is vegetarisch. Dus ook de inktvis, vogelnestjes, haaievinnesoep, babi pangang en peking eend. De vervangers worden gemaakt van sojabonen en tarwegluten. Een tijdloos, toekomstproof Chin.Ind. restaurant.

Pliniusstraat 18, Rotterdam

Old Town ontdek Maleisië

Het zuidelijkste puntje dat deze lijst aanstipt is Maleisië. Old Town bevindt zich in hartje stad, vlakbij de Koopgoot. In een eenvoudige setting eet je, naast de wat bekendere Kantonese gerechten, ook diverse specialiteiten uit de culihemel die Maleisië is: rijk aan Chinese, Indiase en Indonesische invloeden en kruisbestuivingen. Een versgebakken roti canai om in geurige curry te dopen, een bord nasi lemak, saté, curries, mihoen singapore – het menu is een culinaire landkaart van de regio.

Korte Hoogstraat 23, Rotterdam

Shanghai Papa Smaken van toen en nu

In dit Chinese restaurant gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Maggie Chau begon haar restaurant als ode aan haar vader, die chef-kok was in een Chinees-Indisch restaurant. Ze verenigt de smaken van toen met de ingrediënten van hier en nu, en dat levert hele leuke dingen op: zelfgemaakte eiertofu, een veganistische Koo Lo Kai (een klassiek Kantonees kipgerecht), handgemaakte dimsum met een twist, schitterende patisserie: bij Shanghai Papa proef je zowel hoe het was, als het hier en nu.

Botersloot 24a, Rotterdam

De voertaal in Shanghai Papa is het Engels, het eten de Hongkongse pot met aanpassingen voor de Europese markt, aldus de recensie uit 2020.

Koreaans

Man Nam Krokant Koreaans

Man Nam wordt getipt als de beste Koreaan van Rotterdam. En wel specifiek om haar KFC: niet Kentucky Fried Chicken, maar Korean Fried Chicken, een trend die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse kip wordt in de Koreaanse variant nog lekkerder met een kleverige coating van pittige saus, terwijl het korstje ondanks al die saus krokant blijft als je de kip twee keer frituurt. Het smaakt heerlijk, net als de vegetarische variant en de andere gerechten van de avond, zij het met wat kleine mitsen en maren. Ook bij andere eters verschijnt het ene na het andere spannende gerecht: hier raak je niet snel uitgegeten.

Goudsesingel 39a, Rotterdam

Lees ook de recensie van Man Nam door Lot Piscaer: „Zoveel te ontdekken.”

Bapboss Baas van de rijst

Iets minder gepolijst dan de grote overbuurman Man Nam. Hier bestel je grote schalen met uitbundige vleesgerechten van de grill of Korean fried chicken, maar ook verfijnde bansan gerechtjes met groenten en tofu. Extra bonuspunt krijgt Bapboss voor de rauwe eidooier in de bibimbap, een rijstgerecht, geserveerd in een hete stenen kom (dolsot). Door de hitte van de kom smelten ei en rijst samen tot het perfecte comfortfood.

Goudsesingel 26, Rotterdam

Lees ook de recensie uit 2019: Prima Koreaans bij de ‘rijstbaas’ in helverlichte en druk bezochte zaak

Gamasot Koreaans eethuis om te koesteren

Een eenvoudige inrichting, zorgvuldig bereid eten, lieve bediening: eethuisje Gamasot vinkt alle hokjes af op je verlanglijst. Probeer bijvoorbeeld de kimbap, Koreaanse sushi, de kimchi pannenkoek of dosirak: een alles-in-1 menu’tje voor wie niet kan kiezen, met sashimi, rundvlees en gefrituurde garnaal. Dit zaakje wordt al zo’n vijftien jaar gerund door het echtpaar Choi. Instant huiskamergevoel en een vleugje Hopperiaanse nostalgie zijn gegarandeerd. Een plek om te koesteren.

Pannekoekstraat 103a, Rotterdam

Japans

Yama Modern Japans

Dit Japanse restaurant, gerund door chef Hiroaki Yamamoto en zijn vrouw Yuko Nakamori, heeft slechts acht (!) zitplaatsen, dus een reservering is essentieel. Alle gasten eten aan de bar rondom de open keuken tegelijkertijd hetzelfde menu. En dat is één groot culinair feest. Zoals de shrimp toast, die hier geen garnaal óp toast, maar een intens smakend toastje ván garnaal is. Of een gerechtje van zijdezacht gestoomd ei met noordzeegarnalen en kokkels. Als de chef voor je ogen sushi maakt, is het alsof je naar een ballet voor twee handen kijkt. Het beste Japanse restaurant van de stad en ver daarbuiten, op eenzame hoogte.

Eendrachtsweg 31a, Rotterdam

In 2019 bezocht culinair recensent Frank van Dijl restaurant Yama. Hij noemt het een van de beste restaurants van Rotterdam.

Nori Bento & Catering plantaardig festijn op de markt

Nori is geen restaurant, maar een marktkraam met restaurantwaardig eten. Alles is plantaardig (of vegetable forward, zoals ze het noemen) en gemaakt met regionale producten. Ook de tofu wordt in Rotterdam gemaakt. Stel je eigen bentobox samen en kies uit smeltend zachte aubergines, knapperig zeewier, hartige pompoen, crispy tofu of wat het seizoen maar te bieden heeft: alles barst van de umami.

elke zaterdag op het Noordplein, Rotterdam

Yokohama Ramen Saito naar de top van ‘mount ramen’

We maken een klein uitstapje naar Schiedam voor ramen met slurpfactor 10. Vlakbij metrohalte Parkweg voorziet Toshimi Saito zijn gasten van umamirijke bouillons met daarin de perfecte chewy noedels. Hun textuur is mede te danken aan het meel van de molen aan de overkant. De maling is anders dan fabrieksmeel, en dat proef je, weet ook Saito, die naar eigen zeggen voortdurend op zoek blijft ‘naar de top van mount Ramen’. De lange rij klanten voor de deur bevestigt dat hij op het goede pad zit.

Parkweg 406, Schiedam