Giro555 haalde 128 miljoen euro op voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië

Giro555 heeft 128 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving die Turkije en Syrië trof op 6 februari vorig jaar. Maandag meldt de liefdadigheidsorganisatie dat met dat geld tot nu toe zeker 5,5 miljoen mensen zijn bereikt. Doneren kon tot de jaarwisseling.

Tienduizenden mensen kwamen vorig jaar om het leven na een zware aardbeving in het grensgebied van Turkije en Syrië. Miljoenen mensen zijn getroffen, van wie een deel al afhankelijk was van noodhulp. Een dag na de aardbeving begon Giro555 geld in te zamelen, na een actiedag een week later leverde stond de teller op 89 miljoen euro.

Het eindbedrag, het op twee na hoogste dat Giro555 heeft ingezameld, is verdeeld onder hulporganisaties als het Rode Kruis, Oxfam Novib en Unicef. Van het geld dat in de eerst eerste negen maanden is besteed, ging een vijfde naar water en sanitair. Een groot deel ging ook naar contant geld dat slachtoffers zelf mogen uitgeven. Bijna tweederde van het geld was eind oktober nog niet besteed.

Inmiddels „verschuift de focus langzaam naar het herstel van de lokale economie en inkomstenbronnen”, schrijft Giro555. „Ook bieden de hulporganisaties psychosociale hulp, onder andere gericht op kinderen.”


Lees ook
Wachten op de grote klap: Istanbul leeft in geleende tijd

Hoogbouw in Istanbul, metropool aan de Bosporus met 16 miljoen inwoners.