Zeker 28 doden bij aanval op bezet Oekraïens gebied, zegt Moskou

Zeker 28 doden bij aanval op bezet Oekraïens gebied, zegt Moskou

Rusland claimt dat er zaterdag 28 doden zijn gevallen bij een Oekraïense aanval op een bakkerij in de plaats Lysytsjansk, dat in door Rusland bezette Oekraïense Loehansk ligt. Leonid Pasetsjnik, de leider van Loehansk, zegt zondag op Telegram dat er onder de doden ook één kind is. Ook zegt hij dat tien mensen onder het puin vandaan gered konden worden. Deze claims zijn voor NRC niet te verifiëren.

De provincie Loehansk werd in 2022 na een omstreden referendum illegaal door Rusland geannexeerd. Deze winter zette het Russische leger hier en in Charkiv een nieuw offensief in. Volgens het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Boedanov, is het doel om de westelijke grenzen van de regio’s Donetsk en Loehansk te bereiken. Zo zou Rusland de hele oostelijke Donbas-regio bezetten, een van Poetins oorlogsdoelen.

Lees ook Russische troepen maken in het oosten van Oekraïne langzaam vorderingen bij hun winteroffensief

Hulpdiensten zoeken naar slachtoffers van de aanval op Lysytsjansk, waarbij volgens de lokale Russische leider 28 mensen zijn omgekomen. Foto Russische ministerie van Noodsituaties/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Oekraïne. Lees ons vorige blog hier terug.