Politici hekelen Van der Plas om niet veroordelen van dreigende taal vanuit Farmers Defence Force

NSC-partijleider Pieter Omtzigt vindt dat BBB-voorvrouw Caroline van der Plas afstand moet nemen van „verkapte dreigementen”, zoals Mark van den Oever, voorman van boerenbeweging Farmers Defence Force, die vrijdag uitte aan het adres van demissionair landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) en Kamerlid Harm Holman (NSC). Dat zette Omtzigt zaterdagochtend op X. „Verkapte dreigementen zijn niet OK. Daar neem je gewoon afstand van @lientje1967”, aldus Omtzigt.

Van der Plas wilde vrijdagavond bij Op1 geen afstand nemen van uitspraken van Van den Oever. Die had in reactie op de felle boerenprotesten van de afgelopen dagen gezegd dat Adema en Holman „in het middelpunt van de belangstelling” zouden komen te staan. Desgevraagd wilde Van der Plas het wel hebben over de problemen waar boeren mee te maken hebben, maar vond ze een veroordeling van de dreigende taal van Van den Oever niet nodig: „Ja, dan gaan we het dáár weer over hebben”, zei ze in het programma.


Lees ook
Moeizame gesprekken, weinig chemie: met de deadline in zicht wordt de formatie ‘heel erg spannend’

<strong>Geert Wilders (PVV)</strong> sprak over „harde onderhandelingen”, waarbij „veel op het spel staat”.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/politici-hekelen-van-der-plas-om-niet-veroordelen-van-dreigende-taal-vanuit-farmers-defence-force.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De kritiek van Omtzigt op Van der Plas is opmerkelijk, omdat hun beide partijen samen met de PVV en de VVD onderhandelen over een nieuw kabinet. Uit diverse media rijst dit weekend een beeld op van een formatie onder hoogspanning, waar de sfeer erg slecht zou zijn. Met name de partij van Omtzigt zou nog steeds grote aarzelingen hebben bij een coalitie met deze vier partijen. Tot nu toe was het alleen PVV-leider Wilders die via sociale media af en toe stekelige opmerkingen de wereld in stuurde. Nu voegt Omtzigt zich daar dus bij.</p>
<h2 class=Meer kritiek

Omtzigt is overigens niet alleen in zijn scherpe woorden tegen Van der Plas. VVD-leider Dilan Yesilgöz nam ook afstand van zowel Farmers Defence Force als BBB: „Boeren zijn geholpen als hun zorgen serieus worden genomen. Mensen in gevaar brengen, de boel vernielen, wegen blokkeren en verkapte dreigementen van FDF, dat is nooit goed te praten of weg te wuiven. Nooit. Dat helpt niemand. Politie en justitie staan paraat”, aldus de demissionaire minister van Justitie op X.

Ook andere politici mengden zich in de kwestie. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver was kritisch: „Intimidatie en bedreiging veroordeel je altijd. Altijd. Dat is een basislijn.” Kamerlid Eline Vedder van het CDA stelde: „Dit doe je echt niet. Bedreigen niet, en wegwuiven ervan ook niet.” D66-leider Rob Jetten noemde het „zwak” dat Van der Plas de intimidatie en de felle protestacties van boeren, waarbij snelwegen worden geblokkeerd, niet veroordeelt. Volgens Volt-leider Laurens Dassen was de reactie van Van der Plas „kansloos en gevaarlijk”.

Boeren blokkeerden vrijdag en ook zaterdag nog op meerdere plekken in het land wegen. In de loop van zaterdagochtend verlieten de actievoerders de snelweg A67 onder Eindhoven, die veertig uur bezet was geweest. De boeren wilden op deze manier hun steun uitspreken voor hun Belgische collega’s.