VS voeren vergeldingsaanvallen uit op doelen in Irak en Syrië

VS treffen doelen in Irak en Syrië als vergelding voor drone-aanval op basis in Jordanië

Bij Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië en Irak zijn vrijdagavond meer dan 85 doelen getroffen die werden gebruikt door aan Iran gelieerde milities en de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten verklaard, melden internationale persbureaus.

De aanvallen, een vergeldingsactie voor de drone-aanval van zondag in Jordanië waarbij drie Amerikaanse militairen omkwamen, waren gericht op doelen op zeven locaties, waaronder commando- en controlehoofdkwartieren, inlichtingencentra, raketten, opslagplaatsen voor drones en munitie en andere faciliteiten.

De aanvallen duurden ongeveer 30 minuten. Vier van de zeven locaties waren in Syrië, drie bevonden zich in Irak, zei luitenant-generaal Douglas Sims, hoofd van de Joint Staff. Bij de aanvallen werd een aantal vliegtuigen ingezet, waaronder langeafstands B-1-bommenwerpers die vanuit de VS waren gevlogen.

Washington beschuldigt aan Iran gelieerde milities in de regio van de drone-aanval in Jordanië en stelt dat de gebruikte drone van Iraanse makelij was. Teheran ontkent betrokkenheid.

Lees ook: Amerikaanse vergelding voor fatale drone-aanval op basis in Jordanië zal maatwerk vereisen

Het Witte Huis liet weten dat meer vergeldingsaanvallen zullen volgen. „Onze reactie begon vandaag. Ze zal doorgaan op tijden en plaatsen van onze keuze”, aldus president Joe Biden in een verklaring.

John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei in Washington dat „de komende dagen aanvullende acties zullen worden ondernomen als antwoord”. Ook zei hij dat de keuze van de doelen was gebaseerd op „duidelijk, onweerlegbaar bewijs dat ze verband houden met aanvallen op Amerikaans personeel in de regio”. Wat dat bewijs precies was, wilde hij niet zeggen.

Syrische staatsmedia hebben de aanvallen bekritiseerd als „Amerikaanse agressie”. Het Iraakse leger waarschuwde dat ze instabiliteit in de regio kunnen veroorzaken en noemde ze „een schending van de Iraakse soevereiniteit”.

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden bewijzen vrijdag de laatste eer aan sargeant William Rivers, een van de Amerikaanse militairen die zondag omkwamen bij een drone-aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië, bij een ceremonie op luchtmachtbasis Dover in de staat Delaware. Foto Kevin Dietsch / Getty Images via AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben.


Lees hier ons vorige blog terug